logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei Mate 30 Pro

De Huawei Mate 30 Pro is één van de mooiste smartphones die ik in handen heb gekregen. Eerlijk waar! Het heeft een unieke uitstraling waar weinig andere smartphones het van kunnen winnen. Maar – zoals met alles in het leven – is de binnenkant belangrijker dan de buitenkant. Gelukkig is daar ook meer dan genoeg aandacht aan geschonken.

De techniek van de Huawei Mate 30 Pro

Zo gebruikt Huawei voor de Mate 30 Pro zijn eigen nieuwe Kirin 990-chipset. Dat betekent dat de smartphone sneller is dan ooit en bovendien beschikt over een aantal coole camerafuncties, zoals 4K 60 fps video-opname. De smartphone ondersteunt bovendien 40 W bedraad opladen, maar beschikt daarnaast over 27 W draadloos opladen. Zo ben je in een mum van tijd klaar voor actie. Het scherm heeft een diameter van 6,53 inch en heeft een resolutie van 2400×1176 pixels. Het heldere OLED scherm daarmee omgerekend een pixeldichtheid van 409ppi.

Geen Google

Het mag duidelijk zijn: de Huawei Mate 30 Pro beschikt – net als de meest recente toestellen van Huawei – niet over toegang tot de Google-services. Een grote domper voor veel gebruikers. Het gros is namelijk behoorlijk verknocht aan de diensten van Google. Hoewel een aantal daarvan via een omweg zijn te bereiken, voelt het toch een beetje vreemd. Bovendien groeit het aantal beschikbare apps met de week, zodat er genoeg alternatieven zijn. Als je heel kritisch kijkt, zijn de apps waarmee je in de problemen zou kunnen komen de Agenda en de Mail. Voor beiden kun je third-party apps gebruiken, waarmee je de koppeling legt naar deze diensten!

Ontwerp

Ik meldde het al in de intro – en eigenlijk kun je d’r ook niet omheen. De Mate 30 Pro ziet er ontzettend gelikt uit. Daartoe doet de ronde cameramodule, midden op de behuizing, zeker een duit in het zakje. Het ziet er eigenwijs en trendy uit, zeker als je ‘m vergelijkt met de vierkante cameramodules die je vaak in een hoekje gepropt ziet. Of drie bolletjes in een rare hoek, zoals een niet nader te noemen fruit-gerelateerd merk. De vier cameralenzen naast elkaar, van de Mate 30 Pro, zien er origineel en eigenwijs uit. Daarbij doet de ronde behuizing ook zijn werk. De gebogen zijkanten en platte boven- en onderkant leveren een goede grip, ondanks het gladde materiaal. De kleuren zijn indrukwekkend en ook hier weet Huawei wat mij betreft punten te scoren.

Opvallend genoeg zijn er – naast de aan-uitknop – geen bedieningselementen aanwezig. Om het volume te regelen tik je op de zijkant van het scherm, waarna een on-screen pop-up verschijnt om het volume in te schakelen. Een coole feature, maar wel jammer dat je telkens je telefoon moet ontgrendelen om het volume aan te passen! Pluspunten overigens voor het OLED-scherm, zoals de Always-On functie voor het display en de enorm strakke afwerking. OLED geeft namelijk écht zwart als resultaat, waardoor je eigenlijk niet ziet waar het scherm ophoudt en waar de telefoon begint.

Camera

Huawei loopt al jaren voorop bij de innovatie van smartphonecamera’s, te beginnen met de samenwerking met de grootheid Leica en meer recentelijk de verbeteringen bij weinig licht met RYYB in plaats van RGB. De Mate 30 Pro heeft enkele verbeteringen ten opzichte van de P30 Pro, zoals een groothoeklens met een hogere resolutie. De 8 MP-telelens op de Mate 30 Pro biedt 3x optische zoom, en dat wordt vergeleken met 5x op de P30 Pro en de P40 Pro. Sterker nog: inmiddels heeft de P40 Pro zelfs een 5x RYYB-lens. Samengevat heeft de Mate 30 Pro dezelfde hoofdlens als de P30 Pro, dezelfde zoomlens als de P30 en dezelfde ultragroothoeklens als de P40 Pro. Het is een heel goede combinatie, maar het is niet de beste combinatie.

Fotografie

De prestaties bij weinig licht zijn nog steeds veel beter dan alle concurrenten van dit moment. Tel daarbij een uitstekende zoomfunctie op, en je kunt meer dan goed uit de voeten met deze smartphone als camera! Let wel dat je blijft bij het optisch zoomen. Ga je digitaal zoomen, dan gaat de kwaliteit onherroepelijk achteruit, zoals bij alle camera’s.


Recensie over Huawei Mate 30 Pro

Huawei weet zonder meer een verpletterende indruk te maken met diens gadgets en smartphones. Het grootste struikelblok is het ontbreken van Google diensten, maar je kunt het ook zien als een uitdaging. Kwalitatief tipt er weinig aan deze producten, ook niet qua prestaties. Toppunten zijn de camera (hoewel de P40 Pro beter is) en de snellaadfunctie. Het enige nadeel aan deze smartphone is eigenlijk dat je het volume niet kunt aanpassen zonder ‘m te unlocken!

Score: 8Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.