logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei Freebuds 4i

Vorig jaar mochten we de Huawei Freebuds 3i uitproberen: fraaie oordopjes met een prima geluid. Maar goed kan altijd beter, en zoals een goede techproducent betaamt heeft ook Huawei dit credo hoog in het vaandel staan. Zo namen ze de oude oordopjes en voegden ze de nodige verbeteringen toe. Zie hier het resultaat: de Huawei Freebuds 4i!

Vormgeving van de oplaadcassette

De vormgeving van deze nieuwe verschillen nogal met diens voorganger, wat zich vooral uit in de vorm van de oplaadcassette. Simpelweg: waar de 3i nog gebruik maakte van het ‘pil’-model, is de 4i meer een ‘pebble’. Het is een ronde, glanzend kunststof cassette in het wit, zwart of rood, met op de voorkant het logo en een enkel led-lampje en op de onderkant een USB-C oplaadpunt. De oordopjes steken met hun steeltje in de ‘pebble’ en worden met een magneetje op hun plek gehouden. Stevig. Iets té stevig, als je het mij vraagt. Het is fijn dat de dopjes niet zo maar uit hun cassette vallen als je het doosje opent, maar door het gebrek aan grip kan het lastig zijn ze uit hun behuizing te pakken.De oplaadcassette is makkelijk mee te nemen en compact genoeg om in je broekzak te schuiven. Op de zijkant van de oplaadcassette vind je een rond knopje, waarmee je de dopjes kunt resetten of kunt overschakelen naar de koppelingsmodus. De accu van de HUAWEI FreeBuds 4i-earbuds hebben een capaciteit van 55 mAh, goed voor 10 uur onafgebroken muziek luisteren. De oplaadcassette beschikt over een accu met 215 mAh. Dankzij de snellaadtechnologie kun je na 10 minuten opladen al weer 4 uur vooruit.

De oordopjes

Wat betreft formaat zijn de dopjes van de 4i ongeveer even groot als die van de 3i. De nieuwe dopjes zien er echter wat verfijnder, waardoor ze er subtieler en ‘volwassener’ uitzien. In de doos vind je nog twee andere maten rubber oordopjes, zodat je zelf kunt zorgen voor de meest optimale pasvorm. De lichtgewicht dopjes blijven goed zitten en het voelt raar: de rubber dopjes zorgen dat ze stevig blijven zitten, maar op je vingers voel je het gladde materiaal. Dankzij het lichte gewicht kun je ze met gemak een langere tijd dragen. De muziek komt je oren in via een 10mm dynamische driver, zo’n beetje de standaard in dit soort dopjes. De microfoon bestaat uit twee sets, die samenwerken voor een optimale prestatie en ruisonderdrukking bij het bellen. Daarnaast biedt deze set ondersteuning voor ruisonderdrukking bij het luisteren van muziek, het verlagen van wind tijdens buitenactiviteiten en de functie om externe geluiden te horen tijdens het luisteren van muziek, zodat je bewust kunt izjn van je omgeving. De dopjes zijn IP54 afgedicht en maken via bluetooth 5.2 verbinding met je apparatuur. Heb je een HUAWEI smartphone? Dan wordt deze set gekoppeld aan je EMUI 10.0 besturingssysteem en krijg je ineens een paar gave features te zien. Zo komt er in beeld dat je jouw Freebuds 4i koppelt, wat de batterijstatus is… en meer!

De bediening

De HUAWEI Freebuds 4i beschikken over twee aanraakgevoelige delen: op beide oortjes een. Je raakt de sensor op de bovenkant van de oortelefoon aan met een dubbeltik om de muziek af te spelen / te pauzeren. Ook kun je op die manier oproepen beantwoorden of te beëindigen. Door de aanraakvlakken aan te blijven raken activeer je de ruisonderdrukkingsmodus van HUAWEI Freebuds 4i. Via de gratis AI Life-app heb je meer instelmogelijkheden, waarbij je ook de functies van de verschillende aanraakmogelijkheden kunt aanpassen. Standaard zijn deze functies gekoppeld:

  • Dubbeltik op de linker en rechter oordopje om gesprekken te beantwoorden/beëindigen
  • Dubbeltik op de rechter oordop om muziek af te spelen / te pauzeren (of neem één van de dopjes uit je oor)
  • Dubbeltik op je linkeroordopje om de slimme assistent van je smartphone of tablet de activeren
  • Drietik op links om naar het vorige nummer te gaan
  • Drietik op rechts om naar het volgende nummer te gaan
  • Houd je vinger op één van de dopjes om te wisselen tussen ruisonderdrukking of de awareness-functie

Geluidskwaliteit

Eindelijk: de geluidskwaliteit. Tja, hier was je natuurlijk naar op zoek. Zoals gezegd gebruikt de HUAWEI Freebuds 4i een dynamische driver van 10 millimeter. Dat levert steevast een heldere geluidskwaliteit, rijk aan details en met een prima bas. Het totaal klinkt gebalanceerd en in evenwicht, of je nu een nummer speelt met zware bassen of met veel hoge tonen. Toch ontbreekt het wat aan de dynamiek in het geluid, de ruimtelijkheid en de kleine details die je voeten automatisch laten meebewegen. Het geluid is helder en vrij van ruis of storingen, maar mist dus die punch waardoor je meteen verliefd wordt op de dopjes.


Ga direct naar HUAWEI Freebuds 4i op BOL.com.

Recensie over HUAWEI Freebuds 4i

De Huawei Freebuds 4i zijn prettige allround oordopjes met ANC. Voor dit prijsniveau is dat best wel een zeldzaamheid, zeker de combinatie van prettig geluid en ANC. De vormgeving steekt goed in elkaar. De dopjes voelen stevig en solide aan en zien er ook volwassen uit met een paar eigenwijze trekjes. Daar houd ik wel van! De accu gaat lang mee. Jammer dat het volume niet in te stellen is via de oordopjes – ook via de app kun je deze functie niet toekennen aan de touch-gevoelige delen. Qua geluid zet hij prima resultaten neer, maar de muziek blijft wat vlak.

Score: 7


Informatie

HUAWEI Freebuds 4i
Adviesprijs: 79 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.