logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei Freebuds 4 tws


Huawei blijft met hun freebuds lekker doorontwikkelen. Inmiddels zijn we bij de vierde grote generatie aangekomen en hebben wij voor ons de Huawei Freebuds 4 liggen. Deze open-fit earbuds beschikken volgens het doosje over actieve ruisonderdrukking 2.0 en ‘studiokwaliteit’ geluid. We zijn benieuwd!

Vormgeving

De Huawei Freebuds 4 zitten in een fancy rond doosje, dat met een tamelijk opzichtig vierkant scharnierpunt geopend kan worden. Op de voorkant van dit doosje vind je een kleine ledlamp, onderop vind je een USB-C oplaadpunt. Doe je het doosje open, zie je de twee oordopjes zitten, klaar voor gebruik. De dopjes zelf lijken een beetje op de Airpods, dankzij de eigenwijze steeltjes die naar voren prijken. De dopjes zelf zijn van kunststof en steken niet echt in je gehoorgang, maar boven net daarvoor hangen. Dat is wel even wennen als je die rubber dopjes gewend bent. Onthoud dat ze wat minder stevig zitten, dan komt alles goed. De dopjes zelf zijn overigens IPX4 afgedicht tegen spatwater.

Draagcomfort

Dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar voor dit soort open-fit dopjes vond ik de Huawei Freebuds 4 erg prettig. Ze hebben een beetje een stroeve afwerking, waardoor ze prima op hun plek blijven zitten. Een voordeel is bovendien dat er geen wrijving of knelling is, zoals bij in-ear oordopjes. En het feit dat je nog uit je omgeving signalen kunt ontvangen is natuurlijk wel zo prettig – en veilig. Je voelt je niet zo opgesloten in je bubbel, terwijl jij je toch kunt afsluiten/afzonderen van je omgeving.

Bediening

De Huawei Freebuds 4 oordopjes hebben aanraakgevoelige gebieden op de stelen waarmee je ANC aan/uit kunt zetten (lang indrukken) en waarmee je het afspelen kunt regelen (dubbele tik), maar je kunt er ook een oproep mee beantwoorden/beëindigen, je muziek afspelen/pauzeren en een stemassistent inschakelen. Zelfs het regelen van het volume is mogelijk op beide oordopjes, door naar boven of beneden te swipen. Door het ‘ontbreken’ van echte knoppen en het werken met deze tiksignalen werken de Huawei Freebuds 4 lekker intuïtief. Bijkomend voordeel is dat beide dopjes dezelfde bediening kennen!

Ruisonderdrukking

Nu is het knap lastig om bij een open ontwerp als dit een goede ruisonderdrukking neer te zetten. Er komt namelijk nog altijd geluid langs de dopjes af, je hebt geen ‘bubbel’ zoals bij afsluitende in-ear oordopjes. Huawei heeft een manier bedacht om dit goed te maken: ANC 2.0. Met slimme algoritmes en een paar extra microfoons wordt het geluid van buitenaf waargenomen en verrekend, om zo een tegengeluid te produceren dat de ongewenste geluiden vermindert. Het is niet perfect, en zeker niet vergelijkbaar met in-ear ANC, maar filtert wel een deel van de middentonen en basfrequenties weg.

Geluidskwaliteit

Zonder de ANC klinken de dopjes wat schel en fel. De middentonen en bastonen zijn wat ondervertegenwoordigd, waardoor je het volume hoger wil draaien dan eigenlijk wenselijk is. Opvallend goed wordt de geluidskwaliteit beter wanneer je de ANC inschakelt. Het klinkt ineens een stuk voller en warmer. Dat is echt een uitzondering op de regel: bij de meeste oordopjes wordt de geluidskwaliteit dan juist vlakker en minder goed. De dynamische drivers van 14,3mm leveren een fijn geluid, met net genoeg bas om niet hinderlijk te zijn. Daardoor krijgen de middentonen en hoge tonen de aandacht die ze verdienen, ook bij lagere volumes.

Meer functies

Er zitten nog een paar andere coole snufjes in de oordopjes verwerkt, zoals een Intelligent Audio, waarbij de muziek pauzeert als je een oortje verwijdert. Stop je het oortje weer terug in je oor, dan hervat het afspelen van de muziek weer. Een heel fijne functie, waar je snel aan verknocht zult raken. De Freebuds 4 beschikken over Bluetooth 5.2 met Bluetooth multipoint. Hierdoor kun je ze op meerdere apparaten tegelijk aansluiten. Deze functie kun je uitschakelen met de Huawei AI life-app. Daar kun je bovendien de EQ-instellingen wat verder aanpassen en de accuduur inzien. Je kunt zelfs de aanraakbediening veranderen. Met de app kun je ook de functie Find My Earphones gebruiken, die de ontbrekende knop op maximaal volume afspeelt, zodat je ze kunt vinden.

Accuduur

Is er dan niets aan te merken op deze oordopjes? Jazeker wel! De accuduur is erbarmelijk. De dopjes gaan slechts 4 uur mee zonder ANC en 2,5 uur met ANC ingeschakeld – en dat is wel aan te raden vanwege de betere geluidskwaliteit. De oplaadcassette biedt genoeg energie om je dopjes 4 keer volledig op te laden. De oplaadcassette opladen duurt ongeveer een uur.

Huawei Freebuds 3 vs Huawei Freebuds 4

Als je de twee setjes naast elkaar ziet liggen, zie je bijna geen verschil. Toch zijn ze er. Wat zijn de verschillen tussen de Huawei Freebuds 3 en de Huawei Freebuds 4? Wij zetten ze voor je op een rij!

  • De Freebuds 4 hebben nu een 14,3 mm dynamische driver versus 14 mm dynamische driver van de Freebuds 3
  • De Freebuds 4 beschikken over een betere actieve ruisonderdrukking
  • Huawei stelt dat de Freebuds 4 22 uur muziekweergave bieden met de oplaadcase versus 20 uur bij de Freebuds 3. De mAh van de case is echter dezelfde 410 mAh
  • De Freebuds 4 zijn geüpgraded naar Bluetooth 5.2 en beschikken over multipair
  • De oordopjes zijn nu officieel IPX4-geclassificeerd
  • De Huawei Freebuds 3 wogen 4,5 g, de Freebuds 4 zijn met 4,1 g net iets lichter.
  • Hoewel je het bijna niet kunt zien, zijn de afmetingen anders:
    • FreeBuds 3: 41,5 mm (h) x 20,4 mm (b) x 17,8 mm (d)
    • FreeBuds 4: 41,4 mm (h) x 16,8 mm (b) x 18,5 mm (d)

Ga direct naar Huawei Freebuds 4 op BOL.com.

Recensie over Huawei Freebuds 4

Een open ontwerp oordopje met ANC? Dat is een beetje tegenstrijdig. En hoewel er nog genoeg geluiden doorheen komen, filteren de dopjes wel genoeg weg om je een rustigere omgeving te gunnen. Opmerkelijk genoeg is de geluidskwaliteit van de dopjes beter zodra je de ANC inschakelt, hoewel dat bijna de helft van je accuduur kost. Dat is wel het grootste minpunt aan deze dopjes: 2,5 levensduur met ANC ingeschakeld. De geluidskwaliteit daarentegen is prima in orde. De dopjes zijn niet zwaar op de bas, zoals je dat tegenwoordig veel ziet, maar geven een vol, rijk geluid over alle frequenties.

Score: 7


Informatie

Huawei Freebuds 4
Adviesprijs: 149 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.