logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Huawei Freebuds 3i


Een tijdje geleden mochten we aan de slag met de Huawei Freebuds 3 – waar we niet heel enthousiast over waren. Maar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. We beginnen graag met een schone lei als we een nieuw product mogen uitproberen. Iedere versie verdient immers een eerlijke kans! En zo laadden we de Huawei Freebuds 3i op en gaan er met liefde mee aan de slag.

Ontwerp

Bij het uitpakken was ik al tevreden over de uitwerking van deze oordopjes. Ze zien er uit als Apple Airpods (tja, wie zal dat ontkennen?) met rubber oordopjes en een mooie, slanke opbergcassette. De dopjes maken gebruik van 10mm drivers, beschikken over actieve ruisonderdrukking en hebben meerdere microfoons per dopje, dat moet zorgen voor een geweldige gesprekskwaliteit (en worden ook gebruikt voor de ruisonderdrukking). Met kleine details zie je de verschillen. De stokjes zijn wat langer, maar vooral de glanzend-metalen uiteindes vallen op. Ikzelf vind ze er wat volwassener uitzien. De dopjes zelf wegen slechts 5,5 gram en voelen solide aan.

Prettige pasvorm

Vergelijken we de Huawei Freebuds 3i met diens voorganger, de Freebuds 3, dan is de toevoeging van de siloconen oordopjes wel het grootste verschil. Deze dichten je al af van de omgeving en zorgen voor een betere pasvorm. Het grootste voordeel is echter wel dat de ruisonderdrukking meer effect heeft. Bij de Freebuds 3 lekte er veel geluid naar binnen, omdat de dopjes niet goed aansluiten op het oor. Ik had geen probleem met de pasvorm, in tegenstelling tot mijn oudste zoon, die geen geschikte dopjes voor zijn oren kon vinden. Bij dit soort oordopjes komt die pasvorm toch best nauw en is heel persoonlijk.

Bediening

Je ziet het eigenlijk alleen aan de sticker op het moment dat je de dopjes koopt, maar de Huawei Freebuds 3i beschikken over aanraaksensoren, op het ronde deel van de oortjes. Met een dubbeltip pauzeer je het afspelen van muziek of films, of neem je een gesprek aan. Houd je vinger er een paar tellen op om de ruisonderdrukking in- of uit te schakelen. Aan de andere kant kun je ook het dopje uit je oren halen om de muziek te pauzeren, wat wel zo makkelijk werkt. Met de Huawei AI Life app op Android kun je de instellingen van de aanraakbediening aanpassen naar wens, zodat je bijvoorbeeld ook je virtuele assistent kunt inschakelen. Bovendien kun je via deze app de firmware aanpassen. Een minpunt van de bediening op de Freebuds 3i is wel dat je het volume niet kunt aanpassen met de aanraakbediening. Je moet je slimme assistent vragen… of gewoon aanpassen op je smartphone of tablet.

De kwaliteit van de ruisonderdrukking van de Freebuds 3i

Toen ik de dopjes voor het eerst in deed, ging er een wereld voor me open. Of beter: een wereld voor me dicht. De microfoontjes doen namelijk goed hun werk om geluid weg te filteren – tot wel 32dB, om precies te zijn. En dat zorgt voor een heerlijke stilte om te werken. Zelfs in een trampolinehal kon ik lekker met een kop koffie kijken naar de volgende aflevering van Shield 🙂 de meeste omgevingsgeluiden worden netjes weggefilterd of in ieder geval gedempt, wat een heerlijke rust geeft. Daarbij moet je wel weten dat de intensiteit van de ruisonderdrukking niet instelbaar is, waarbij de dopjes wel beschikken over een ’transparantiemodus’ met de naam Bewustzijn, waarbij je júist de omgevingsgeluiden kunt horen.

Geluidskwaliteit

De 10mm drivers bieden op zich een prima geluid. Verwacht geen wonderen en het effect van een grootse concertzaak waarbij een live orkest voor je speelt, maar het geluid is prima in orde. Het minpuntje van deze dopjes is misschien het ontbreken van de bas bij bepaalde muziekgenres. Waar het de trend is om die bas juist heel prominent te laten horen, is hij hier subtieler aanwezig, met een grotere nadruk op de hoge regionen en de hoge middentonen. Zo nu en dan levert dat een wat schel geluid op. Zeker voor de categorie true wireless oordopjes is het geluid over het algemeen goed. Ook bij het voeren van telefoongesprekken zul je op geen enkel punt misgrijpen. De microfoons blokkeren de meeste achtergrondgeluiden tijdens gesprekken en leveren heldere conversaties op… in ieder geval op het gebied van geluid.

Accuduur

De Huawei Freebuds 3i worden opgehaden in een grote pilvormige oplaadcassette. De dopjes klikken daar met een magneetje in, waarna een lampje gaat branden om te zien dat hij gaat opladen. De accu in de dopjes gaat zo’n 3 uur mee (met ruisonderdrukking), dan moeten ze weer terug in de cassette. In totaal heb je in de cassette nog energie voor 14 uur afspeeltijd, zodat je goed vooruit kunt. In de bijbehorende Huawei AI Life app zie je overigens hoeveel energie je nog in de case hebt en hoeveel energie de beide dopjes nog hebben. Daarnaast zie je aan de lampjes. Groen is goed, oranje is halverwege en rood is opladen geblazen met de meegeleverde USB-C oplaadkabel.

Ga direct naar Huawei Freebuds 3i op BOL.com.


Recensie over Huawei Freebuds 3i

De Huawei Freebuds 3i zijn prima oordopjes voor als je true wireless dopjes wil met ruisonderdrukking. Ze leveren prima geluid, de cassette levert genoeg energie voor een lange dag muziek luisteren en de bediening is eenvoudig. De dopjes zitten stevig in je oor en laten niet gemakkelijk los. Jammer genoeg is de bijbehorende app van Huawei niet geschikt voor iOS, dat is echt een gemis. De verbinding van de dopjes is echter stabiel, ze doen precies wat ze moeten doen. Bovendien kun je d’r prima mee bellen, wat altijd een plus is.

Score: 8,5


Informatie

Huawei reebuds 3i, Huawei
Meer weten?
Prijs: 99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.