Review: Huawei FreeBuds 3


gadget 2 van 6

De Airpods van Apple zijn mateloos populair – het is een kwestie van zien en gezien worden. Maar diens concurrenten zitten natuurlijk ook niet stil, waarbij Huawei de AirPods wel heel direct onder vuur neemt met de FreeBuds 3. Je zou ze zo met elkaar kunnen verwarren, met eenzelfde open ontwerp en actieve ruisonderdrukking… toch zullen de FreeBuds voor Huaweigebruikers (en Androidgebruikers) een stuk interessanter zijn dan de Airbuds. Jammer genoeg werden deze FreeBuds een tijdje gelanceerd na de introductie van de Airpods Pro, die ook ruisonderdrukking bieden. Anders was het echt een geweldige unique selling point!

Ontwerp

Als je kijkt naar de Huawei Freebuds 3 is een koppeling met de Apple Airpods bijna onmiskenbaar. Ze lijken er ontzettend veel op, maar als je goed kijkt zie je toch genoeg verschillen om geen echte kopie te zijn. Desondanks: de shiny kunststof oordopjes in wit of zwart met een gladde cilindervorm er onderaan… dat kán geen toeval zijn. Eén van de verschillen is wel dat het in-ear gedeelte van de FreeBuds 3 bolvorming is, waarbij er een losse, open pasvorm ontstaat. Dat zorgt helaas voor het nodige geluidsverlies naar alle kanten: mensen om je heen kunnen jouw muziek horen, maar jij hebt vooral veel hinder van omgevingsgeluiden.

gadget 3 van 6

Bediening

Beide oordopjes zijn voorzien van aanraakbedieningselementen. Zo activeer je met een dubbeltik aan de linkerkant de de actieve ruisonderdrukking (ANC), en heb je op je rechter oortje bedieningselementen voor het afspelen en pauzeren van de muziek. De bediening verliep meestal goed, hoewel aanraakbediening niet de meest trefzekere manier is van het bedienen van koptelefoons en headsets in het algemeen.

Compact

De Huawei Freebuds 3 zijn ontzettend licht en compact. Ze wegen slechts 4,5 gram per dopje, waardoor je ze nauwelijks voelt zitten. Opgeborgen zijn ze ook erg compact – je bergt ze makkelijk en snel op in de meegeleverde opbergdoos, die er uitziet als een fors Babybel-kaasje. Die opbergcassette dient bovendien voor het opladen van je headset. Dat is ook wel nodig – de FreeBuds 3 gaan 4 uur mee op een volle lading (ter vergelijk: de AirPods maken 5 uur muziek). Je kunt ze vier keer volledig opladen in de oplaadcassette. Dat gaat lekker snel en efficiënt. De accu van de opbergcassette kun je opladen middens een USB-C kabel of een draadloze oplaadmat van Huawei.

Huawei AI Life

En nu komt het verschil tussen Android en Apple… want in de Huawei app store en de Apple Play store kun je de Huawei AI Life vinden, waarmee je de headset kunt instellen en regelen. Als je geen Huawei smartphone hebt, moet je de QR-code op de achterkant van de verpakking scannen. Die moet je dus niet weggooien! In de AI Life-app kun je vervolgens de levensduur van de accu controleren, de instellingen voor aanraakbediening wijzigen en ruisonderdrukkingsniveaus aanpassen.

gadget 1 van 6

Ruisonderdrukking

Wat klonk als een geweldig verkoopargument, laat Huawei bij de ruisonderdrukking toch serieuze steekjes vallen. Dat begint al bij de losse pasvorm van de oordopjes, die veel geluid doorlaten. Geluidsisolatie en ANC gaan hand in hand! Zelfs wanneer je in de AI Life-app het ANC-niveau met 15 dB verhoogt, voelt het nooit alsof het omgevingsgeluid aanzienlijk wordt verminderd.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit van deze oordopjes is niet briljant. De bas is aanwezig, maar ligt er wat dik bovenop. De heldere tonen zijn goed en helder te horen. Toch ontbreekt het aan samenhang tussen de verschillende segmenten. Het ontbreken van een duidelijke overloop in de bereiken van hoog naar midden en laag zorgt voor wat vlakke geluiden, wat matige tonen. Droge muziek, zou je kunnen zeggen. Deze headset is eigenlijk perfect voor het luisteren naar audiobooks, het beluisteren van muziek met een vette bas, zoals dance, maar ook het kijken van tutorials op YouTube of het kijken van video’s waarin veel gepraat wordt.

Ga direct naar Huawei Freebuds 3 op BOL.com.


Recensie over Huawei FreeBuds 3

Hoewel Huawei meestal verrast met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding, blijft dat bij de FreeBuds 3 toch echt achterwege. Tenminste: voor onze smaak. Wellicht dat Aziatische landen houden van een wat hard klinkend geluid, hier houden we liever van vol, warm en laag. Dat zou een logische verklaring zijn, zo’n beetje hetzelfde als veel smartphones die ontzettend felle rood- en oranjetinten laten zien met hun camera’s. De ruisonderdrukking is echt een gemiste kans: los zittende oordopjes met ruisonderdrukking? Een nagenoeg onmogelijke opgave!

Score: 6


Informatie

Huawei Freebuds 3, Huawei
Meer weten?
Prijs: 179.99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

10 reacties op “Review: Huawei FreeBuds 3”

 1. Maria bos avatar
  Maria bos

  Leuke review & ik loot graag mee

 2. Max avatar
  Max

  Mooie oortjes, lijk me geweldig om die te mogen gebruiken! Ik doe dus graag mee 🙂

 3. Verlee avatar
  Verlee

  ik zou ook wel heel graag winnen! perfect voor bij het lopen

 4. Greta Fransen avatar

  Ik doe heel graag mee, zou het super goed kunnen gebruiken

 5. Cornelis Annemie avatar
  Cornelis Annemie

  Super, doe heel graag mee!!!

 6. Lieve avatar
  Lieve

  Ik doe graag mee om mijn man te verrassen.

 7. Mertens Patrick avatar
  Mertens Patrick

  Mooie prijs, doe graag mee!!!

 8. Cornelis Annemie avatar
  Cornelis Annemie

  Mooie prijs, doe heel graag mee!!!

 9. Marjan Zuid avatar
  Marjan Zuid

  Veilig thuis, met handsfree bellen.

 10. Will avatar
  Will

  Graag meegedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.