logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Houd je beweging in de gaten. Recensie: Fitbit Charge 2

fitbit charge 2

Beweging is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Toch blijkt dat het merendeel van de mensen veel te weinig beweegt. Op zich ook logisch: de meeste banen laten je de hele dag achter een beeldscherm plaats nemen, thuis zit je vaak op de bank achter een tablet of smartphone… ons leven wordt steeds minder dynamisch, met alle nadelige gevolgen van dien. Zie daar ook het grote succes van activiteitentrackers. Die maken je een stukje bewuster van de activiteiten die je per dag uitvoert. Een mooie stok achter de deur. Letterlijk!

Smaak en stijl

Als het aankomt op activiteitentrackers, kun je alle kanten op. Ga je voor een smartwatch met heel veel toeters en bellen, of ga je voor een subtieler model, zoals de Fitbit Surge? De Fitbit Charge 2 is qua uiterlijk vergelijkbaar met de Surge (die ik al zo’n twee jaar draag), maar dan ongeveer de helft smaller. Een subtiele activitytracker dus, maar wel eentje die de tijd na enige tijd verbergt – dat is wel even wennen. In dit artikel zal ik die twee activitytrackers dus goed naast elkaar zetten! Wat daarbij opvalt is dat de Surge misschien meer horloge is (want: breder én hij toont altijd de tijd), maar dat de Fitbit Charge 2 ook een groot pluspunt heeft: die heeft verwisselbare bandjes, zodat je altijd in stijl kunt opdagen. Van een stoer leren bandje tot een sportief kunststof bandje met gaatjes voor een comfortabel gevoel om je pols: je wisselt ze in een handomdraai om. Met het sportbandje bijvoorbeeld heb je een ademend bandje om je pols, dat wat comfortabeler is wanneer je gaat sporten. Zweet heeft de kans om de verdampen, waardoor je huid wat minder uitdroogt en het horloge minder gaat schuren. Maar je kunt er ook voor kiezen om een bandje in een andere kleur te nemen, als afwisseling. Met de bandjes kun je bovendien de maat bepalen van je horloge: je kunt een S bandje op een L Charge klikken, en andersom.

fitbit charge 2Functies

De Fitbit Charge 2 heeft alle functies die je van een activitytracker kunt verwachten. En meer! Naast een horloge, stappenteller (en daarmee ook afstand-en calorieteller) houdt de Charge 2 ook je hartslag bij via een optisch signaal. Daarbij kun je tijdens het sporten – maar ook gedurende de dag – heel nauwlettend in de gaten houden hoe actief je bent. Als je gaat sporten, kun je die activiteiten netjes bijhouden. Hardlopen, fietsen, sportschool, yoga, en nog veel meer activiteiten krijgen een eigen plekje in het horloge. Daarbij is het een beetje vervelend dat het horloge maar één knopje heeft. Om van sportactiviteit te wisselen, moet je op het horloge tikken. Met de knop activeer of pauzeer/stop je het bijhouden van de activiteit. Heb je daar geen zin in? Na een paar minuten neemt het horloge zelf de activiteit waar en houdt hij de activiteit bij. Maar: dan moet je al een paar minuten bezig zijn! In tegenstelling tot de Surge heeft de Charge 2 geen ingebouwde GPS. Daarmee heb je bij het fietsen of hardlopen geen route die je kunt zien, maar daardoor houdt de accu van je Charge 2 het wel langer vol. Dankzij de koppeling met je smartphone worden alle gegevens wel netjes aan elkaar gekoppeld: de GPS-informatie van je telefoon wordt gebruikt om je activiteiten en route bij te houden.

In beeld

op de Fitbit Charge 2 kun je al meteen heel veel zien. Je ziet de tijd met datum als je je pols beweegt, en met een tik op het display krijg je bijvoorbeeld te zien hoeveel trappen je hebt gelopen, hoeveel stappen je hebt gezet, wat je huidige hartslag is en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Tijdens het sporten veranderd deze informatievoorziening, en zie je bijvoorbeeld hoe lang je bezig bent, wat je hartslag is – en in welke hartslagzone je momenteel bezig bent. Handig, niet? Beweeg je te weinig, dan krijg je even op je donder van je horloge. Nou ja – je krijgt een reminder. En heb je een doel behaald, dan wordt je daarvoor beloond. Een heerlijke motivatie! De echte kracht van Fitbit zit hem echter in de bijbehorende app. Die houdt écht alles bij: een compleet logboek van al je activiteiten. Zelfs je slaap wordt bijgehouden, zodat je ziet hoe goed of onrustig je hebt geslapen. Dankzij het kleinere formaat slaapt de Charge 2 fijner dan met de forse Surge, trouwens. Via de app kun je ook alarmen instellen, die met een trilsignaal worden gegeven. Zo kun je de wekker wel vergeten en vertrouwen op je horloge.


Recensie over Fitbit Charge 2

CooleSuggesties topper

De Fitbit Charge 2 is een heel uitgebreide activitytracker. Dankzij de hartslagmeting zie je precies hoe actief je bent gedurende de dag, en ook de hartslag tijdens het sporten word heen netjes bijgehouden. Dankzij de koppeling met je telefoon worden gps-informatie bijgehouden. Ook ontvang je op je horloge berichten van je telefoon, zoals caller-id en een melding bij het ontvangen van een berichtje. Het leukste aan de fitbit zijn echter wel de meldingen en beloningen die je ontvangt bij het behalen van de meest bizarre doelen. Een fijne stok achter de deur om niet de hele dag stil te zitten! In vergelijk met de Surge mis ik het bedieningsgemak en de countdown-timer, die ik vaak als kookwekker gebruikte.

Score: 9


Informatie

Charge 2, Fitbit
Meer weten?
Prijs: 159 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.