logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Houd je administratie op orde met een goede rittenregistratie

Ondernemers zullen dit probleem vast kennen. Het bijhouden van een goede administratie vergt ontzettend veel werk. Zeker als je een uitgebreid bedrijf hebt met een auto, inkoop en verkoop van goederen, zakelijke bezoekjes en ga zo maar door. Iedere hulp daarbij is meer dan welkom. Ikzelf gebruik een digitaal boekhoudprogramma dat me voorziet van verschillende handige snufjes, zoals het versturen van facturen en offertes, een koppeling met mijn bank om te zien of die facturen ook zijn betaald, en nog veel meer. Het kost niet eens zo veel meer, en bespaart je zo veel tijd en energie! Maar je auto onder controle houden, dat is een ander verhaal… hoe regel je jouw rittenregistratie?

Zakelijke kilometers

Voor de belastingdienst is het namelijk ontzettend belangrijk hoe veel kilometers je rijdt met je auto. Gebruik je jouw auto alleen zakelijk, dan komen alle kosten op rekening van je bedrijf. Daarbij mag je per jaar 500 kilometer prive verrijden. Rijd je meer kilometers prive, dan heb je weer te maken met bijtelling: een percentage van de nieuwwaarde van je auto komt bij je inkomen opgeteld zodra je aangifte doet voor de belastingdienst. Het is dus belangrijk om goed bij te houden hoe veel kilometers je rijdt. Doe je dit handmatig, dan moet je telkens opzoeken hoe veel kilometer het is van A naar B. Dat moet je bijhouden, inclusief de dag, het tijdstip en de adressen. Zit je regelmatig op de weg, dan is dat een hels karwei. Je zou echter ook gebruik kunnen maken van RitAssit: een elektronische rittenregistratie die je het wel heel gemakkelijk maakt! Deze handige Black Box werkt samen met een slimme app, die alle noodzakelijke dingen voor je regelen.

Digitale assistent

Ritassit houdt namelijk – met behulp van GPS – recies bij wanneer je rijdt, vanaf welk adres tot aan welk adres. Netjes op datum en tijd wordt bijgehouden hoe veel kilometer je hebt gereden, hoe lang je er over hebt gedaan, inclusief de adressen en de huisnummers. Die gegevens worden netjes ingeladen in een speciale app, maar je kunt deze gegevens ook downloaden en uitprinten voor je administratie. Handig, want zo ben je veel minder tijd kwijt. Als je boekhoudprogramma de cijfers niet kan verwerken kun je er zelfs voor kiezen eens per maand alle eindgegevens te verwerken! Bovendien hout RitAssist netjes bij hoe veel zakelijke en prive-kilometers je hebt gereden. Dat schakel je zelf in via een knopje. Ook daar hoef je dus niet meer aan te denken. Dat geeft jou weer meer tijd om tijd te steken in de leuke aspecten van het ondernemen, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten ofdiensten of het zoeken naar nieuwe klanten!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.