logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hot news: Helft Nederlandse kinderen zet grootste schoen voor meer cadeaus


Sint is weer in het land. De komende weken staan in het teken van schoen zetten, kruidnoten eten en cadeautjes uitpakken. Om erachter te komen wat de schoenzetrituelen, beste tactieken en cadeauverwachtingen zijn, deed HEMA onderzoek onder ruim 500 kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Hieruit blijkt onder andere dat meer dan de helft van de ondervraagde kinderen (53%) bij voorkeur een grote schoen zet, in de hoop op meer cadeaus. Gemiddeld worden de schoenen tussen 18 november en 5 december zo’n 2 tot 4 keer gevuld.

Komende weekenden kan Sint grote drukte verwachten. De meeste kinderen (87%) zetten op vrijdag, zaterdag of zondag hun schoen klaar. Gelukkig hoeft hij niet al te lang na te denken over het juiste cadeau. De meeste kinderen verwachten een klein cadeautje (84%), strooigoed (67%) of chocolade (56%). Ondanks de hoge leeftijd van de goedheiligman weet hij zich meestal onopgemerkt te verplaatsen. Toch beweert meer dan een kwart (27%) van de kinderen hem weleens gezien of gehoord te hebben bij het vullen van de schoen.

Sint te vriend houden

Het feest staat niet alleen in het teken van het krijgen van snoepgoed en cadeautjes. Kinderen doen ook graag hun best voor de goedheiligman. Zo laat een grote meerderheid van kinderen tussen de vijf en acht jaar (89%) een brief achter voor Sint. Amerigo is vooral populair bij meisjes. Ruim 90 procent legt iets lekkers klaar om het paard tijdens deze drukke dagen op de been te houden. Zingen is ook een veelvoorkomende manier om Sint te verwelkomen. Bijna negen op de tien kinderen (87%) zingt bij het zetten van de schoen. Hierbij is Sinterklaas Kapoentje (48%) favoriet, gevolgd door Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne (23%).

Slimme tactieken voor meer cadeaus

In de korte tijd dat Sint in het land is, maakt hij ontzettend veel los bij kinderen. Naast grotere cadeaus doen kinderen er ook alles aan om meer cadeaus in ontvangst te kunnen nemen. Bijna alle kinderen (90%) zetten het liefst zo vaak mogelijk zijn of haar schoen. Maar meerdere schoenen zetten, heeft geen zin. Slechts een op de vijf probeert op deze manier iets extra’s te krijgen. Ondanks deze pogingen blijft het belangrijk dat Sint iedereen evenveel pakjes geeft. Ruim de helft (56%) van de kinderen is een beetje teleurgesteld als hij of zij minder cadeautjes krijgt dan een ander. Als het gaat om de verdeling tussen broer(s) en/of zus(sen), dan vindt 87 procent dat ze onderling evenveel cadeaus horen te krijgen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.