Hot news: Dyson lanceert de meest geavanceerde luchtreinigers ooit in het gevecht tegen luchtvervuiling binnenshuis


Veel mensen zijn zich bewust van de luchtvervuiling buitenshuis. Maar de luchtvervuiling binnenshuis kan tot vijf keer zo erg zijn dan buiten[ii]! En dat terwijl we ongeveer 90% van onze tijd binnen door brengen. Veel luchtreinigers weten tegenwoordig de pollen, schimmels, bacteriën en geuren te verwijderen uit de lucht. Sommige machines lukt het alleen niet om de meest ultrafijne deeltjes te verwijderen – en de schone lucht gelijkmatig in de gehele kamer te verspreiden.

De Dyson luchtreinigers zijn zo ontworpen, dat het alle drie de elementen van het reinigen van lucht beheert: efficiënte luchtfiltratie, het mixen van schone lucht in de gehele kamer en het gebruik van intelligente sensoren. Door een vernieuwd filter verwijderen de luchtreinigers van Dyson nu zowel gassen als 99,95% van de verontreinigende deeltjes uit de lucht binnenshuis.

Luchtvervuiling Nederland

Dat de lucht in Nederland niet altijd even gezond is weten we al. Het RIVM zorgt voor informatievoorziening over luchtvervuiling en geeft SMOG alarmen af wanneer de luchtkwaliteit zo slecht is dat het boven de toegestaande Europese informatie- en alarmdrempel uit komt. Zo werd er al een app gelanceerd waarmee mensen zelf kunnen ontdekken waar je precies last van heeft als het gaat om vieze lucht: de Ik heb last app. Met de informatie op deze app kunnen mensen zich beter beschermen tegen ongezonde lucht. Het kan acute gezondheidsklachten veroorzaken zoals luchtwegklachten, irritatie aan ogen, neus en keel. Luchtvervuiling kan ook zijn sporen nalaten op de huid. Zo kan vervuilde lucht zorgen voor collageenafbraak, een veranderde talgproductie en pigmentvorming. En bij mensen met huidaandoeningen zorgen voor een toegenomen gevoeligheid.

Bij Dyson zijn we ons al een hele tijd bewust van dit groeiende probleem. En gaan we de stijd aan om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Begonnen met het vuil van de grond te halen met onze stofzuigers, zijn we nu verder gegaan naar de lucht te reinigen met onze luchtreinigers. Meer dan 15 jaar onderzoek naar allergie heeft één conclusie opgeleverd: de meest doeltreffende manier om luchtvervuiling tegen te gaan is om verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht te verwijderen.

Efficiënte luchtfiltratie van gassen, geuren en deeltjes

De luchtreinigers van Dyson controleren, reageren en reinigen de lucht binnenshuis. In de automatische stand controleert de luchtreiniger automatisch de luchtkwaliteit in huis en past hij de luchtstroom hierop aan. Als de lucht in de kamer eenmaal verbeterd is, helpt de luchtreiniger dat zo te houden.

Dankzij het nieuwe filter worden nu ook gassen en geuren[iii] binnenshuis verwijderd, zoals formaldehyde (uitgestoten door bijvoorbeeld bouw- en isolatiematerialen, verwerkte houtproducten, tabaksrook en uitlaatgassen van transport), benzeen (uitgestoten door bijvoorbeeld verf, lak, petroleum, lijm) en nitrogeendioxide (uitgestoten door bijvoorbeeld detergenten, rubber en schoonmaakmiddelen). Gassen, geuren en de ultrafijne deeltjes zo klein als 0,1 micrometer worden door het filter uit de lucht gehaald.

Het mixen van lucht in de gehele kamer

Veel luchtreinigers filteren alleen de lucht om de machine heen. De nieuwe Dyson Hot+Cool Link™-luchtreiniger maakt gebruik van de door Dysonspeciaal ontwikkelde AirMultiplier™-technologie. Er wordt tot 200 liter lucht per seconde door het filter getrokken – wat tot 6x toe verdubbeld wordt door het multiplier-effect. Dit houdt in dat de Dyson-technologie de luchtstroom zodanig gefocust door het filter trekt, dat het de omliggende lucht meeneemt, waardoor de luchtstroom vermenigvuldigd wordt. Hierdoor wordt een grootst mogelijke luchtstroom door de gehele kamer verspreid. Gecombineerd met de Dyson Jet Focus-technologie, wordt er lucht vrijgelaten via een aerodynamische schuine zijkant, waardoor de lucht zo krachtig en breed mogelijk de ruimte in gestuurd kan worden. Hiermee wordt de schone lucht gelijkmatig in de gehele kamer verspreid.

Intelligente sensoren

De luchtreinigers van Dyson zijn intelligente machines die door middel van de deeltjessensoren automatisch de meest ultrafijne deeltjes in de lucht detecteren en deze automatisch verwijderen. Tegelijkertijd wordt deze informatie live naar de Dyson Link-applicatie gezonden. De kwaliteit van de lucht wordt zowel binnenshuis als buitenshuis gecontroleerd. De temperatuur wordt hiernaast automatisch aangepast aan de gewenste temperatuur. Het klimaat in huis kan zo op afstand geregeld worden. Ook houdt de applicatie automatisch bij wanneer het filter vervangen dient te worden.

‘s Nachts is het mogelijk de night-time-modus aan te zetten. De machines reinigen dan de lucht op een zo zacht mogelijke stand – zonder te storen terwijl je aan het slapen bent.

Gezondheid

Volgens het Longfonds – het voormalige Astmafonds – hebben in ons land ongeveer een miljoen mensen last van longziekten. Zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij kunnen gaan hoesten, benauwd worden of een longontsteking krijgen door luchtvervuiling.

Bij kortstondige blootstelling boven dit niveau is er een gezondheidsrisico voor de bevolking als geheel en kunnen er tijdelijke maatregelen worden afgekondigd. Het kan acute gezondheidsklachten veroorzaken zoals luchtwegklachten, irritatie aan ogen, neus en keel.  Luchtvervuiling laat ook zijn sporen na op de huid, vervuilde lucht heeft namelijk ook invloed op de huidgezondheid. Zo kan vervuilde lucht zorgen voor collageenafbraak, een veranderde talgproductie en pigmentvorming. En bij mensen met huidaandoeningen kan vervuiling zorgen voor een toegenomen gevoeligheid.

“We zijn 25 jaar geleden al begonnen met het ontwikkelen van filtersystemen in onze stofzuigers. Begonnen met het vuil van de grond te halen, zijn we daarna verder gegaan naar het verwijderen van vervuiling in de lucht. Onze vernieuwde luchtreinigers bevatten de meest geavanceerde technologie tot nu toe, die ervoor zorgt dat de lucht in onze huizen schoner is dan ooit.” – James Dyson

Paul Dawson (Dyson Global Category Director Environmental Control) – “Tegenwoordig zijn de huizen steeds beter geïsoleerd – waardoor frisse lucht lastig het huis in komt en de lucht lastiger door het huis gecirculeerd wordt. Hierdoor hebben we onze luchtreinigers opnieuw moeten bekijken – en zijn we erin geslaagd om een luchtstroom te creëren, die nog krachtiger en met een nog bredere hoek de gehele kamer kan zuiveren.”   

De nieuwe Dyson Pure Cool Link™- en Dyson Pure Hot+Cool Link™-luchtreinigers zijn vanaf september 2017 te koop op www.dyson.nl of bij Hudson’s Bay, en bij onze retailers (zoals MediaMarkt, Coolblue, BCC).

Op zoek naar coole gadgets?
De Dyson Pure Hot+Cool Link™-tafelluchtreinigers (3-in-1: luchtreiniger, ventilator en verwarming) zijn beschikbaar in de kleuren wit/zilver en grijs/blauw vanaf  599,=. De Dyson Pure Cool Link™-tafelluchtreinigers (2-in-1: luchtreiniger en ventilator) zijn beschikbaar in de kleuren wit/zilver en grijs/blauw voor een prijs van  499,=, en torenluchtreinigers voor  579,=.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.