logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Evil Dead Rise


De Evil Dead-filmreeks is uniek in een belangrijk opzicht: iedere film is een succes gebleken. De filmmakers hebben een formule opgepakt en er telkens een nieuwe twist aangegeven, die fans doet stuiteren van plezier. Misschien komt dat ook omdat er relatief weinig delen van de serie zijn gemaakt (vijf films, in een loop van 40 jaar). Wij keken Evil Dead Rise, de nieuwste release uit deze serie.

Evil Dead Rise

Iedere Evil Dead-film is geschreven door een andere schrijver en regisseur. Evil Dead Rise is afkomstig van de Ierse Lee Cronin. Het blijkt dat Cronin een bizarre verbeelding heeft en een gevoel voor bloed, verminking en vooral heel veel ‘gore’. Want dat is Evil Dead Rise wel in een notendop: het is een creatief bloedbad. In een sneltreinvaart. Bijna alles wat je kunt bedenken, komt hier wel voorbij, met rondspattende bloedfonteinen die de scènes aan elkaar knopen.

Bekijk de trailer

Stadsleven

Evil Dead Rise neemt je dit keer mee naar de grote stad. Een bijzondere stap, aangezien de andere films vooral afspelen in een klein hutje in een duister bos. Je kijkt mee met moeder alleenstaande moeder Ellie, die in een vervallen flatgebouw woont. Zij wordt bezeten door een Deadite, wat de film een flinke tand grover maakt. Ook het geweld tegen de kinderen wordt namelijk niet geschuwd. De drie kinderen krijgen het in de film bizar zwaar te verduren! Door de stadse omgeving moeten er echter wel een paar bokkensprongen worden gemaakt om het verhaal goed neer te zetten, wat even een hickup oplevert in het tempo.

Hoogspanning

Zodra “Evil Dead Rise” echter echt op gang komt, blijft-ie maar doorrazen. Dit is een film die je bij voorkeur niet in je eentje kijkt. Het bevat alle elementen die je in een horrorfilm kunt verwachten, van schrikmomenten tot ‘kijk achter je!’-momenten, bizarre moorden en duizenden liters namaakbloed dat het decor kleurt.

Dit is de ultieme volgorde om alle Evil Dead-films te kijken

 • The Evil Dead (1981)
 • Evil Dead II (1987)
 • Army of Darkness (1992)
 • Evil Dead (2013)
 • Ash vs Evil Dead (2015-2018)
 • Evil Dead Rise (2023)

Cast

 • Lily Sullivan (“I Met a Girl”, “Barkskins”)
 • Alyssa Sutherland (“The Mist”, “Vikings”)
 • Morgan Davies (“Storm Boy”, “The End”)
 • Gabrielle Echols (“Reminiscence”)
 • Nell Fisher (“Northspur”)

Over de makers

“Evil Dead Rise” wordt geproduceerd door Rob Tapert (“Ash vs Evil Dead”, “Don’t Breathe”). De uitvoerend producenten zijn bedenker van de serie en horror-icoon Sam Raimi, cult-legende Bruce Campbell (“Ash” zelf) en daarnaast John Keville, Macdara Kelleher, Richard Brener, Dave Neustadter, Romel Adam en Victoria Palmieri.

Achter de schermen wordt Cronin bijgestaan door director of photography Dave Garbett (“Z for Zachariah”, “Underworld: Rise of the Lycans”), production designer Nick Bassett (“Guns Akimbo”, “Sweet Tooth”), editor Bryan Shaw (“Ash vs Evil Dead”, “Spartacus”) en kostuumontwerper Sarah Voon (“Chasing Great”, “Inside”). De muziek is van Stephen McKeon (“The Hole in the Ground”, “Primeval”).


Ga direct naar Evil Dead Rise op BOL.com.

Recensie over Evil Dead Rise

Evil Dead Rise zal de fans van het bloederige horrorgenre zeker niet teleurstellen. Het bevat gruwelijk geweld, heel wat schrikmomenten en bijzonder veel bloedvergieten. Mensen gaan ook gewoon door na hun brute mishandelingen, waardoor de spanning op een hoog niveau blijft bestaan. Het is een bovennatuurlijke horrorfilm met misselijkmakende make-up, onnatuurlijke krachten en een ontzettend hoog tempo. Dit is er eentje die je liever niet alleen kijkt!

Score: 8


Informatie

Titel: Evil Dead Rise
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 92 minuten
Genre: horror.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.