logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: HomeWizard watermeter


Met de zomer op komst zal het waterverbruik in je huis aanzienlijk omhoog schieten. Benieuwd naar je waterverbruik op dagbasis? Dan kun je natuurlijk een schriftje bij de hand pakken en iedere dag het verbruikte water opschrijven… maar het kan ook cooler: met de HomeWizard watermeter, bijvoorbeeld.

homewizard-watermeter

Tovenaar voor je huis

HomeWizard is een bijzonder bedrijf, dat zich al een tijdje toelegt op smart homes en toffe tools om je huis te automatiseren. Inmiddels hebben ze veel van hun productlijnen inmiddels afgestoten, waarbij ze zich vooral richten op je meterkast. Met een paar te gekke tools kun je namelijk een kristalhelder inzicht krijgen in je energie- en waterverbruik. Zo kun je actief handelen om beiden te verlagen. Goed voor het milieu… én je portemonnee?

Verbruik meten

De belangrijkste eigenschap van de HomeWizard producten is het meten en registreren van je gebruik. Dat is zo met de HomeWizard energiemeter, maar dat gaat ook op voor de HomeWizard watermeter. Dit compacte en slimme apparaatje laat zien op welke tijden je hoeveel water verbruikt. Waardoor en waarom? Dat moet je vervolgens zelf uitvogelen!

Eenvoudige installatie

Heb je al de HomeWizard P1 energiemeter? Dan is de installatie van deze watermeter heel snel gefixt, aangezien je de app al hebt en beschikt over een account. Je klikt de watermeter simpelweg op de watermeter in je meterkast (er zitten verschillende aansluitmogelijkheden op voor de verschillende watermeters die ons land rijk is, het is dus letterlijk even klikken en klaar), waarna je de HomeWizard watermeter kunt koppelen met de app. Vanuit de app stel je bijvoorbeeld ook de wifi-verbinding in en koppel je de gegevensstroom aan jouw account. Vanaf dat moment wordt ieder waterverbruik in de app geregistreerd en komt alles netjes in een grafiek te staan. Benieuwd naar hoe makkelijk de installatie gaat?

Energy+ abonnement

Met de gratis functies van HomeWizard heb je een ‘archief’ van 12 maanden voor wat betreft de gemeten gegevens. Of je langer wil bewaren, is helemaal aan jou. Waar je met het stroomverbruik flink wat extra functies krijgt met een Energy+ abonnement van slechts 99 cent per maand, krijg je op termijn ook een toffe functie bij deze slimme meter: lekkagedetectie! Deze functie staat nog in de steigers, maar moet bij de release ontdekken of er structureel water wordt verbruikt… al is het maar een klein beetje. Dat zou duiden op een lekkende (buiten)kraan of leiding, of een doorlopend toilet. Zo’n kleine lekkage kan grote problemen veroorzaken en is misschien niet de moeite waard om alleen voor deze watermeter te kopen, maar wel een toffe bonus op de praktische functies van je HomeWizard P1 meter en Energy Sockets!

Stroom of batterij

Een keuze die je moet maken is of je de slimme watermeter gebruikt met de USB-kabel of met twee CR123-batterijen. Ikzelf raad je de eerste optie aan: daarmee hoef je niet alleen te denken aan het vervangen van de batterijen, maar beschik je ook over meer functies, zoals realtime statistieken. Heb je echter geen stroompunt vrij in je meterkast, dan kun je altijd kiezen voor het inzetten van twee batterijen.

homewizard-watermeter-2

Zelf bijhouden

Een nadeel van de HomeWizard Watermeter zit hem in het ‘onmeetbare’ van je waterverbruik. Ja, natuurlijk weet je zelf wanneer je de vaatwasser aan hebt, wanneer je de tuin water geeft en wanneer de wasmachine overuren draait omdat de kinderen thuiskomen van het sporten, maar in de app zelf zie je dat detail niet terug: daar staat alleen het waterverbruik. Je zult zelf moeten kijken waar het vandaan komt en hoe je daarmee kunt besparen. Zo zul je met het bewateren van je tuin een flinke sprong naar beneden zien als je gebruikmaakt van een slim bewateringsysteem en kun je eens kijken naar het waterverbruik van je vaatwasser, of wat minder lang onder de douche gaan staan.


Recensie over HomeWizard Watermeter

De HomeWizard watermeter is een geweldige aanvulling voor iedereen die goed wil doen voor het milieu. Het geeft je aanzienlijk meer inzicht in je waterverbruik op dag-, week-, en maandbasis. Om geld te besparen hoef je zo’n gadget overigens niet aan te schaffen, gezien de lage waterprijzen. Wel kun je makkelijk zien of je water en energie kunt besparen door bijvoorbeeld een energiezuinigere vaatwasser of wasmachine aan te schaffen. Want water verwarmen kost natuurlijk wel stroom… Wil jij dus meer inzicht in je waterverbruik? Dan is deze accessoire een geweldige optie – makkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik!

Score: 8


Informatie

HomeWizard Watermeter
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 49.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Luuk Aalders avatar
    Luuk Aalders

    In de meeste gevallen zal het waarschijnlijk idd klikken en klaar zijn. Heb je echter een wat afwijkende watermeter (de mijne heeft bv een deksel die ik er eerst af moest slopen) en de meegeleverde schroefjes paste geen van alle (te kort) dan moet je toch wat inventief zijn. Gelukkig heb ik een ruim assortiment schroefjes en tape, dus uiteindelijk is het gelukt om hem te installeren en werkend te krijgen. Gelukkig zit mijn watermeter in de kelder en is dus prima bereikbaar en is er een stopcontact aanwezig maar zit die in een moeilijk bereikbare plaats, bv een soort put bij de voordeur, waar ook nog eens geen stopcontact aanwezig is, is installatie best een dingetje en moet je daar eerst goed over nadenken, voor je tot aanschaf overgaat Het verbinden met de app is verder een peulenschil. Dat dan weer wel

    1. Dennis van Houts avatar

      Hallo Luuk, bedankt voor het delen van je ervaringen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.