logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: HomeWizard P1 meter en energy socket


Het is altijd goed om bewust met energie om te gaan – dat heeft uiteindelijk ook zijn impact op de wereld om ons heen (en je portemonnee, een prettige bijkomstigheid). Maar hoe weet je welke apparaten zuinig zijn… en welke flink wat energie kosten? Een gevalletje ‘meten is weten’, zo laten ze ons bij het Nederlandse bedrijf HomeWizard zien. Zij hebben een slimme energiemeter en stopcontact in het assortiment, waarmee je meer inzicht krijgt in jouw energieverbruik. Wij gingen aan de slag met de Wifi P1 meter en de HomeWizard Energy Socket.

Slimme energiemeter

Heb je een slimme meter in huis, dan zul je deze accessoire misschien overbodig vinden. Via de app van je energieleverancier kun je tenslotte per dag en vaak ook per uur zien hoeveel je verbruikt. Dat zijn inderdaad praktische cijfers, maar het kan beter, sneller en nauwkeuriger. De HomeWizard P1 meter helpt je daarbij. Je prikt de meter gewoon in je slimme meter en volgt de stappen in de app. (soms twee keer, zo was onze ervaring). Vanaf dat moment worden je gegevens verstuurd naar de HomeWizard servers en kun je live zien wat je energieverbruik is. Vanuit die opgeslagen live-informatie kijk je vervolgens naar het energieverbruik per dag, week, maand en zelfs over het hele jaar. Als bonus zie je ook hoeveel energie je opwekt met je zonnepanelen (hoewel dat meteen wordt weggestreept tegen het energieverbruik). Naast de electriciteit wordt ook het gasverbruik gemeten, hoewel dat niet live gebeurd, maar eens per 5 minuten.

De P1 energiemeter krijgt zijn energie overigens van de slimme meter zelf, dankzij het stekkertje waar je hem insteekt. Je krijgt een USB-stroomadapter meegeleverd, mocht jouw meter te weinig stroom afgeven voor een goede werking. De installatie verloopt volledig via de HomeWizard Energy-app, die je stap voor stap door het hele proces beleid.

Real time verbruik

Het toffe is, dat je nu real-time het stroomverbruik ziet. Zet je een apparaat aan of uit, dan is het effect direct zichtbaar. Ontzettend praktisch, want zo zie je ook dat er ’s nachts het nodige aan energie wordt verbruikt. Je kunt deze app en de energiemeter dus heel goed gebruiken om je sluipverbruik te verminderen… voor zover dat mogelijk is. Je koelkast, diepvries en andere huishoudelijke apparaten vinden het bijvoorbeeld toch echt wel fijn om regelmatig van stroom te worden voorzien! Maar: waar komen die sluipstroomgebruikers nu vandaan? Je kunt natuurlijk overal stekkers uittrekken met de app in de hand, om te zien wat het verschil is. Het is wel praktischer om wat specifieker te zijn: en dat kan, met de Energy Socket gemeten worden.

HomeWizard Energy Socket

De HomeWizard Energy Socket is eigenlijk een slim stopcontact met een stroommeetfunctie. Je stelt hem heel eenvoudig in via de HomeWizard Energy app, zoals je ook hebt gebruikt voor de energiemeter. Hier zie je eigenlijk hetzelfde als met de energiemeter: je kunt het live verbruik zien, maar ook het verbruik per dag, week, maand of jaar, met alle apparaten die je achter het stopcontact hebt zitten. Steek je de Energy Socket bijvoorbeeld in het stopcontact en plug je daar een verlengsnoer in met je home entertainment kit, dan zie je precies wanneer de televisie aanstaat en hoeveel energie er wordt verbruikt wanneer je alles aan heb… of uit. Zo bleek de gameconsole op stand-by behoorlijk wat energie te verbruiken, tot we hem in de energiebesparingsmodus zette. Een simpele stap, die toch weer de nodige energie bespaart! Het felgroene controlelampje van de Energy Socket kun je overigens uitschakelen of dimmen in de app.

Plannen en timen

Via de app kun je de Energy Socket ook inprogrammeren, zodat hij zichzelf op gezette tijden uitschakelt. Dat is een prettige functie om nog meer energie te besparen en alle apparaten uit hun standby-roes te halen. Denk bijvoorbeeld aan die home-entertainment set, waarbij geen enkel apparaat een uitknop heeft. Erg spannend zijn die verbruikscijfers niet meer, maar wellicht is dat bij jou anders. Let wel op dat je geen belangrijke apparatuur uitschakelt, zoals je router. Het blijft fijn om verbinding te houden met de buitenwereld! Dankzij de Energy Socket kun je verschillende apparaten meten qua energieverbruik en nog specifieker kijken waar je energie kunt besparen. Sommige apparaten kun je best uitschakelen als je niet thuis bent… of op één oor ligt. Met twee of drie sockets heb je daar meer controle over. Meet ook vooral de structurele apparatuur, zoals de ketel, diepvries en koelkast. Je zult zien dat die meer verbruiken dan je zou denken. En misschien is het zelfs wel zinvol om ze te vervangen door zuinigere apparatuur?

Energy+

Je kunt de functionaliteiten van HomeWizard upgraden met een Energy+ abonnement (0,99 euro per maand). Hiermee krijg je meer inzichten in je energieverbruik. Deze informatie wordt namelijk standaard 12 maanden opgeslagen, maar met een Energy+ abonnement is dat langer. Ook kan de HomeWizard Energy-app sluipverbruik beter analyseren door de gegevens van laagverbruik te vergelijken met die van hoge verbruiksgegevens. Ook kun je pushmeldingen ontvangen voor momenten met een hoog energieverbruik. Het is bovendien ook mogelijk om een Zonnetaak aan te maken. De Energy Sockets werken daarvoor samen met de P1 meter. Neemt deze een hoog opwekgetal weer, dan geeft deze een seintje naar de stopcontacten om aan te gaan. Zo kun je accu’s opladen wanneer de zon schijnt, je boiler opwarmen met je zonnepanelen en nog veel meer. Je kunt HomeWizard overigens ook koppelen het Homey, waardoor je ineens nog meer mogelijkheden ter beschikking krijgt om je huis te automatiseren.

Homewizard

Wij zijn natuurlijk al fan van HomeWizard, daarom willen we je deze aanbieding zeker niet onthouden. De prijzen van HomeWizard zijn natuurlijk al heel scherp – logisch dat ze niet hard kunnen meegaan met Black Friday… maar tóch hebben ze een mooie korting kunnen maken met een speciale aanbiedingsset. Deze bestaat uit de energiemeter, de watermeter én een slim stopcontact. In plaats van de normale prijs van 113,95 betaal je nu slechts 99 euro voor deze set!

Geldigheid:: tot en met 28-11-2022

Deze aanbieding is afgelopen

Ga direct naar Homewizard

Recensie over HomeWizard P1 energiemeter en Energy Socket

CooleSuggesties topper

Wil je bewust met energie omgaan? Dan zijn de HomeWizard P1 energiemeter en Energy Socket twee ontzettend handige producten. De installatie is heel eenvoudig en de snelle grafieken bieden uitstekende informatie. Met het Energie+ abonnement krijg je meer exacte informatie en wat extra functies, maar de basis om te kijken wat je verbruikt is al heel gedegen met de standaard omgelijkheden. De vormgeving van de app is even werken, soms kan de gebruikersinterface wat intuïtiever, maar dat is een kwestie van smaak en wennen. De combinatie van de P1 meter in de slimme meter en de Energy Sockets op specifieke plekken is een must-have om je energie te meten en te reguleren.

Score: 9


Informatie

HomeWizard P1 energiemeter en Energy Socket
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 29.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Meer suggesties:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.