logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: HomeWizard Energy Display

Sinds afgelopen jaar zijn veel meer mensen bewust bezig met hun energieverbruik. Zo blijkt maar weer dat ook uit vervelende situaties soms goede dingen kunnen voortvloeien. Maar het blijft knap lastig om alles onder controle te krijgen. Daarom maken ze het je wat makkelijker bij HomeWizard, met hun nieuwe HomeWizard Energy Display.

Meten is weten

Met de producten van HomeWizard kun je jouw energieverbruik tot in de puntjes meten en bijhouden. Met de HomeWizard P1 meter in de meterkast, Energy Sockets om het energieverbruik van specifieke apparaten bij te houden en eventueel ook een HomeWizard Watermeter en een Gasmeter binnen handbereik kun je al je verbruik tot op de minuut inzien in de HomeWizard app. Je kunt zelfs de opbrengst van je zonnepanelen in beeld brengen! Aan de hand van die gegevens kun je vervolgens actie ondernemen om je verbruik te beperken. Je kunt lampen uitschakelen, dimmen, energiezuinigere apparaten kopen of misschien wat minder warm douchen.

Ga op HomeWizard naar:

Direct in beeld

Al die informatie kun je inzien in de app, maar er is nu een nieuwe gadget die het makkelijker maakt om het verbruik te tonen: het HomeWizard Energy Display. Op dit scherm heb je zes plekken om informatie te tonen, wat je zelf kunt bepalen. Veel mensen hebben hier wat kritiek op: waarom zou je een display kopen als je al die informatie ook op je scherm kunt zien? Dat is vrij simpel. Aan de ene kant is het gewoon super makkelijk om de informatie binnen handbereik te zien. Het is even een reminder om bewuster met je energie bezig te zijn. Bovendien: wellicht woon je niet alleen in huis en wil je jouw gezinsleden ook even bewust maken van het gezamenlijk verbruik!

Energy Display indelen

Op het 5-inch Energy Display heb je zes verschillende locaties om gegevens te tonen. Van links naar rechts worden die informatieschermen steeds kleiner. Je begint met een groot icoon aan de linkerkant, vervolgens komen er twee informatieblokken boven elkaar, met rechts drie informatiepunten boven elkaar. Op ieder van die schermen kun je een HomeWizard apparaat selecteren om informatie van te tonen, zoals het actuele energieverbruik, het totale verbruik van die dag, de opbrengst van de zonnepanelen en nog veel meer. Na het installeren kies je voor het display welke onderdelen je erop wil zien. Je kunt tot drie verbruiksdoelen in de vorm van cirkels toevoegen, aan het zijpaneel zijn dat drie elementen. Voor alle zes onderdelen kun je kiezen voor inzicht in verbruik of kosten, live of op dagbasis. Als bonus zitten er een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter ingebouwd, die je ook kunt meenemen in de weergave. (nb: de gegevens van de luchtvochtigheidsmeter volgen met een update).

In de praktijk

Het is vrij makkelijk om het HomeWizard Energy Display een plekje te geven. Het slanke scherm hoeft maar aangesloten te worden op een USB oplaadpunt, waarvoor je ook een stekker krijgt meegeleverd. Het 5-inch lcd-scherm (afmetingen: 130 x 94 x 34mm, 800 x 480 pixels) is niet aanraakgevoelig en dient enkel om te tonen wat je verbruik is. Je kunt het scherm continu actief laten, maar beter is natuurlijk om het te laten reageren op je aanwezigheid. Je kunt daarvoor een zone instellen van een aantal meters (1, 3, 5) en een time-out instellen van een aantal minuten tot een uur. Ook kun je de helderheid automatisch laten aanpassen op het omgevingslicht, zodat je altijd perfect beeld hebt (en een optimaal energieverbruik 🙂 ).

Compatible apparaten Homewizard Energy display

De hoeveelheid informatie is natuurlijk afhankelijk van de HomeWizard meters die je in je huis hebt verwerkt. Hoe meer meters je in de app hebt, des te meer mogelijkheden heb je om het scherm vorm te geven. Dit zijn de compatible apparaten die je kunt weergeven op de HomeWizard Energy Display:

  • Stroomtotaal (P1 Meter)
  • Gasverbruik (P1 Meter)
  • Waterverbruik (Watermeter)
  • Stroomverbruik van elk apparaat met een stekker (Energy Socket)
  • Zonnepanelen (kWh Meter of omvormerkoppeling)
  • Stroomverbruik van een autolader, warmtepomp of een groep in je
  • meterkast (kWh Meter)
  • Bruto stroomverbruik (Energy+)
  • Zonverbruik (Energy+ en omvormerinzichten))
  • Omgevingstemperatuur

Recensie over HomeWizard Energy Display

Hoewel ik erg enthousiast ben over de HomeWizard meters, besef ik heel goed dat de Energy Display niet voor iedereen weggelegd is. Want: waarom zou je geld uitgeven als je al die informatie ook kunt zien in de HomeWizard Energy app? Toch is er zeker wat te zeggen om dit rankje, mooi uitgevoerde scherm in huis te halen. Het is namelijk een centraal punt waar iedereen in huis (of in je bedrijf) kan zien hoe het gesteld is met het energieverbruik, zodat iedereen zich daar weer even bewust van is. Het scherm is strak vormgegeven en ziet er degelijk uit. De aanpassingsmogelijkheden passen binnen het concept en zijn afhankelijk van de aanwezige meters in je pand.

Score: 8


Informatie

HomeWizard Energy Display
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 59.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.