Er gaat niets boven lekker buiten fietsen, maar soms kan het ook even handig zijn een alternatief te gebruiken. Je hebt bij fietsen hiervoor een paar mogelijkheden namelijk de hometrainer, spinningfiets of fietstrainer. Maar welke is nu het beste geschikt voor jouw persoonlijke situatie?
We laten je hieronder zien welke verschillen, pluspunten en doelen ze hebben. Mocht je erover nadenken eentje erbij aan te schaffen, raden we je aan dit artikel te lezen. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken welke het beste bij jou past. Ontdek hieronder meer over alle 3 deze fitness (fiets) apparaten.
Voor wie is een van deze oplossingen een aanrader?
Fietsliefhebber die je bent is het altijd genieten in de buitenlucht, maar soms is het ook even handig een extra mogelijkheid tot je beschikking te hebben. Voor een echte fanatiekeling kan het zijn dat bepaalde trainingen buiten wat lastiger zijn door weersomstandigheden (je kan hier natuurlijk ook doorheen fietsten). Maar het is dan soms ook prettig, wanneer je een tijdelijk alternatief hebt.
Maar verder heb je ook mensen die (bijna) niet aan sport doen, of willen beginnen met fietsen. En alles aangrijpen om er meer aan te doen. Of soms is het praktisch (met kinderen, qua tijd of voor andere redenen) om een fitnessapparaat te hebben staan die je kunt gebruiken.
Je vindt ze overigens ook in sportscholen, waarvoor je dan welk maandelijks de kosten van je sportschoolabonnement dient te betalen. Ga je alleen naar de sportschool om te fietsen dan raden we je aan ook eens na te denken over er zelf eentje te gaan kopen. Het zal op de lange termijn namelijk (waarschijnlijk) voordeliger uitpakken voor je en iedereen kan er gebruik van maken.
De verschillen op een rijtje!
Hieronder gaan we je laten zien welke verschillen er tussen de hometrainer, spinningfiets en fietstrainer zitten. Je zou denken “op alle 3 fiets je, dus wat maakt het uit?”. Maar er zitten wel degelijk grote verschillen tussen die je hieronder kunt ontdekken.
Hometrainers
Een hometrainer is in feite een soort “instapmodel” van de 3, wat overigens niet betekent dat je hier niet goed op kunt fietsen. Je kan er namelijk echt goed op fietsen en het is ideaal voor beginners. Je hebt hometrainers in allerlei soorten en maten. Ze beschikken over een free-wheel, waarbij de trappers in 1 keer stil staan wanneer je stopt met trappen. De trappers zitten namelijk niet vast aan het vliegwiel. Het lijkt in zijn totaliteit meer op een stadsfiets.
Hometrainers worden ook vaak gebruikt door mensen die revalideren. Het laagdrempelige en blessurevrije karakter van een hometrainer liggen ten grondslag aan deze keuze en helpen mensen toch weer fitter te worden. Hiervoor zijn andere oplossingen minder geschikt.
Spinningfietsen
Spinningfietsen kunnen zowel door beginners als gevorderden worden gebruikt. Over het algemeen zijn spinningfietsen wel meer bedoeld voor professionals (mensen die ook vaak sporten en fietsen of er zelfs hun beroep van gemaakt hebben). Maar je kan heel goed beginnen en je intensiteit verhogen.
De spinningfietsen beschikken over een vliegwiel die, wanneer je stopt met trappen, doordraait. Hiermee kun je sneller een bepaalde intensiteitsniveau halen en blijf je langer doortrappen tot je jouw doel behaalt (of er zelfs nog een paar schepjes bovenop wilt doen). Voor beginners is het wel even wennen, maar je hebt spinning vrij rap onder de knie. En vanaf dat moment kun je de moeilijkheidsgraad steeds verder opbouwen, om je doelen te bereiken en nog fitter te worden.
Fietstrainers
Fietstrainers zijn echt een klasse apart, en ook hier heb je weer een “range” van beginners tot de echte professionals. En op deze fietsen zie je ook met grote regelmaat de echte experts rijden (wielrenners, mountainbikers, en ander fietssportfanaten). Het geeft de meest realistische fietservaring van de mogelijkheden die er beschikbaar zijn.
Een fietstrainer begint al bij een simpele “rol-band” waar je jouw fiets opzet en op kunt fietsen. Dit is feitelijk even een snelle oplossing of bedoeld voor warming-up momenten. Verder heb je in dezelfde categorie de “wheel-on fietstrainers” waar je achterwiel in wordt geplaatst.
Vervolgens heb je ook de professionelere oplossingen, waarvan de eerste “direct drive fietstrainers” zijn waarbij je achterwiel eruit gaat en de brug wordt bevestigd in de fietstrainer voor een nog betere fietservaring. En dan heb je ook nog de “smart bike fietstrainers” waarvoor je helemaal geen fiets meer nodig hebt omdat het een complete fietstrainers is waar je zo op kunt beginnen …ze bieden allebei veel mogelijkheden, programma’s en oplossingen om de fietservaring zo goed mogelijk te maken.
Welke kies jij?
Het is volledig aan jou welke het beste bij jou past, ben je een absolute beginner en heb je niet de ambitie om er echt alles uit te halen. Ga dan voor een hometrainer of wellicht een spinningfiets. Maar ben je echt fanatiek of wil je gewoon de allerbeste fietservaring, zoek dan absoluut een leuke fietstrainer uit, het is een eenmalige aankoop …en je zal hier zeker geen spijt van krijgen! Ze worden namelijk door veel mensen gebruikt met veel positieve ervaringen. En de echte pro’s rijden er ook op, wat ook een goede indicator is. Je zal wel even moeten kijken welk model het beste bij jouw persoonlijk wensen aansluit. Er zijn namelijk veel modellen van instapmodellen tot uiterst professionele modellen waar je alles uit kunt halen.
Conclusie
Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het aansluit bij jouw doelen. En dan kan je heel lang plezier beleven aan de gekozen oplossing. Je kan hier alvast een voorproefje krijgen en hometrainers vergelijken, maar ook informatie vinden over spinningfietsen en fietstrainers (wanneer je toch liever een van deze oplossingen aanschaft).