logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Hombli Smart Home starterset

Onze huizen worden steeds ‘slimmer’. Nou ja – niet dat ze zelf meer gaan nadenken, maar we stoppen ze steeds voller met techniek waarmee je bepaalde terugkerende zaken kunt handelen. Als je dat slim doet, kun je veel energie besparen en je leefomgeving een stuk comfortabeler maken. Iets dat we op beide fronten alleen maar kunnen toejuichen! Onlangs probeerden we het Smart Home starterset uit van het Nederlandse merk Hombli.

Driedelige starterkit

De Hombi Smart Home Starterset bestaat uit drie onderdelen: een indoor beveiligingscamera, een slim stopcontact en een slimme ledlamp (kleur). Uit elke hoek van het Smart Home spectrum dus iets, waarmee je letterlijk alle kanten op kunt. Je koppelt alle apparaten via de speciale Hombli app. Ieder apparaat maakt daarbij zelfstandig gebruik van het bestaande wifi-netwerk, zodat je geen hub of extra controlecentrum nodig hebt. Dat is een groot pluspunt natuurlijk. Er is echter ook een klein nadeeltje verbonden aan dit systeem. Enerzijds zorgt de koppeling met een clouddienst altijd voor een vertraging. Anderzijds is het weer een wifi-apparaat in je netwerk, dat een stukje van je digitale bandbreedte in beslag neemt en kan storen met andere apparaten in huis. De apparaten van Hombli gebruiken het 2,4gHz netwerk, wat een groot bereik heeft.

Ultieme tip voor een stabiel thuisnetwerk en smart home

Houd een apart wifinetwerk aan voor al je slimme apparaten! Dat vermindert het aantal storingen enorm en houdt je huis bovendien een stukje veiliger. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het gastennetwerk van je router of – als je een router van je telecomprovider hebt die je zelf upgrade met een tweede router – gebruik je de langzaamste router voor je smart home.

De Hombli app

Om alle apparaten met elkaar te laten communiceren, heb je de gratis Hombli app nodig. Wij installeerden hem op onze iPhone en maakten zonder problemen een account aan. Ook het koppelen van de verschillende accessoires vormde geen probleem. Binnen de app heb je drie tabbladen: Een overzichtpagina van alle slimme producten in huis (desgewenst gefilterd per ruimte), een tabblad Scenario’s waarin je een serie automatiseringen kunt instellen en het derde tabblad is bestemd voor je accountinstellingen. Daar vind je al je instellingen, een blad met berichten en een helpcentrum voor al je vragen of eventuele problemen. Het belangrijkste speerpunt van Hombli zit hem in het blad Scenario’s.

Automatiseren

Vanuit het tabblad Scenario’s in de Hombli app kun je de verschillende onderdelen met elkaar koppelen en verbinden, op elkaar laten reageren en het jezelf makkelijker maken met een serie handelingen. Vooral het feit dat je apparaten op elkaar kunt laten reageren, maakt je huis een stuk slimmer. Zo kun je apparaten laten reageren op de temperatuur, zonsopkomst of -ondergang, windsnelheid, sneeuw, zon of andere weersomstandigheden. Of wat concreter: op bepaalde handelingen in je huis, zoals een bewegingsdetectie van je camera of het activeren van een bepaalde lamp. Wat voorbeelden? Wat dacht je bijvoorbeeld van het activeren van bepaalde lampen als de zon ondergaat, het koppelen van lampen op de detectie van beweging als je de zoldertrap oploopt of het inschakelen van meerdere lampen als één lamp in de keuken wordt geactiveerd? Je kunt een reactie op de temperatuur ook koppelen aan het inschakelen van een airco (mits je die aan een slim stopcontact kunt koppelen) of het omlaag laten van je rolluiken als het een warme, zonnige dag is. Het programmeren van de handelingen werkt heel eenvoudig: wat is de trigger en wat wil je dat er gebeurt? Een voorbeeldje:

  • Trigger: Indoor camera detecteert beweging
  • Actie: Activeer lamp zolder
  • Actie: Pauzeer 5 minuten
  • Actie: Deactiveer lamp zolder
  • Tijdsegment: ’s Nachts (van zonsondergang naar zonsopkomst)

Met deze eenvoudige handeling zorg je voor een stukje veiligheid (de lamp gaat aan als er iemand naar boven komt, onze jongste zoon slaapt op een zolderkamer), maar ook voor energiebesparing. Meer dan 5 minuten licht is er niet nodig – en het voorkomt dat de lamp uren brandt!

Hombli Smart Socket

De Smart Socket is het ‘slimme stopcontact’ van Hombli. Je kunt het plaatsen op apparaten die geen digitale aan/uitschakelaar hebben, zoals bijvoorbeeld een staande lamp of de kerstlampjes van je kerstboom. Of je koffiezetapparaat, dat je ’s avonds klaarzet en ’s ochtends automatisch laat pruttelen, zodat je een lekker bakkie kunt drinken als je onder de douche uitkomt. Of airco laat activeren als het te warm is. Nog beter: schakel bijvoorbeeld ’s nachts of overdag al je stand-by apparatuur aan consoles, je televisie, audioset en meer uit om sluipstroom te besparen. Naast de online functionaliteit zit er ook gewoon aan aan-uitknop op, zodat je hem met de hand kunt bedienen. De compacte stekker is bovendien beveiligd tegen overbelasting, met een maximaalvermogen tot 3680 watt een 16 Ampère aan doorvoerstroom. Gave bijkomstigheid: hij beschikt over een ingebouwde energiemeter! De slimme stekker is compact genoeg om er meerdere naast elkaar te plaatsen. Hombli heeft bovenden ook een dubbele variant, zodat je één stopcontact kunt splitsen. Het slimme stopcontact kost 19,95 euro.

Hombli Smart Indoor camera

Deze elegante en degelijke camera kan overal in huis worden geplaatst. De camera werkt via een USB-kabel, waarvoor je een adapter krijgt meegeleverd. Je kunt hem draaien en kantelen op zijn steeltje, met de meegeleverde sticker kun je ‘m zelfs op zijn kop vastkleven op de meest onmogelijke plekken. Je kunt opnemen met HD 1080p en de kijkhoek is 130 graden. Het opnemen kan in de app, op je smartphone of op een micro-SD geheugenkaartje. Een groot pluspunt, je hebt bij deze camera geen abonnement nodig! Vertrouw je eerder op een clouddienst dan op een geheugenkaartje, dan is die mogelijkheid aanwezig. Je kunt natuurlijk ook live video bekijken en luisteren. Via de Hombli-app kun je zelfs praten via een kleine speaker. Ook nachtzicht is aanwezig, zoals je bij de meeste camera’s ingebouwd krijgt. De Hombli Smart Indoor camera kost 39,95 euro.

Hombli Smart Bulb

De slimme led-lamp van Hombli heet officieel de Smart Bulb en kan zowel wit, sfeerlicht als kleur weergeven. Er is ook een goedkopere variant beschikbaar die enkel wit licht geeft. Hij is mooi compact – niets groter dan een reguliere ledlamp en is uiteraard dimbaar. Onze variant beschikte over een E27 fitting, maar er zijn ook E14- en GU10-modellen beschikbaar, evenals lichtslangen. Het prettige is dat je in de Hombli-app scènes kunt koppelen aan een geautomatiseerd programma, zodat je de lichtkleur en de licht-intensiteit kunt aanpassen aan het moment van de dag, een bepaalde activiteit of handeling. Het maximale energieverbruik is 9 Watt en de lamp geeft een imposante 800 lumen aan licht. De prijs van deze slimme lamp is 19,95 euro.

Uitbreiden maar!

In deze review gebruikten we de indoor camera, een slimme ledlamp en een slim stopcontact, maar het assortiment van Hombli is ontzettend uitgebreid en veelzijdig. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten en maten ledlampen, een slimme deurbel met camera, een binnen/buiten camera, deur/raam sensor, verschillende soorten stroomschakelaars en verlengdozen, een IR remote control en een overstromingssensor. En je kunt ze allemaal op elkaar laten reageren! Bovendien werken alle onderdelen naadloos samen met Google Assistent en Siri. Ik mistte in het assortiment eigenlijk alleen nog een bewegingsmelder. Daar gebruikte ik nu de camera voor, en hoewel die spotgoedkoop is vergeleken met andere merken, voelt het toch een beetje als overkill aan om daar een camera voor in te zetten.


Ga direct naar Hombli smart home op BOL.com.

Recensie over Hombli smart home

De producten van Hombli staan als een huis. Ze zijn degelijk en robuust, goed doordacht en beschikken over geweldige functies. Het grootste pluspunt is dat je een veelheid aan slimme accessoires met elkaar kunt verbinden via de Hombli app, zodat je een echt slim huis kunt maken dat perfect op jouw situatie aansluit. Het nadeel dat ze gebruikmaken van wifi en met de cloud verbinding moeten maken, is te verwaarlozen. Pluspunten zijn kleine details, zoals de lokale opslag van de camera en de energiemetingen van het slimme stopcontact. Dankzij de koppeling met bijvoorbeeld Google Assistent en Siri heb je jouw hele huis onder controle.

Score: 8


Informatie

Hombli smart home
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 14.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.