logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het holst van de nacht, Michael Connelly

Soms maken bekende personages een flinke verschuiving mee – zoals rechercheur Harry Bosch, die vanwege zijn ziekte met vervroegd pensioen is geschoven. Diens plaatsvervanger, LAPD-detective Renee Ballard, werkt inmiddels de nachtdiensten van het Hollywood Division in LA… en komt via een moordonderzoek weer op het pad van Harry Bosch, die besluit haar te helpen met het onderzoek.

Dubbele zaak

Het Holst van de Nacht is een spannend politie-onderzoek, dat zich vastbijt in een aantal politiezaken. Zo is er een tweetal verkrachters, die zich telkens op een feestdag vergrijpen aan een alleenstaande vrouw. Deze Middernachtmannen, zoals Ballard ze noemt, gaan minutieus te werk en laten geen enkel spoor achter. Toch komt Renée steeds een stapje dichter bij deze schurken en ontdekt ze kleine details die de zaak kunnen openbreken en kwetsbaar maken voor de politie. Normaliter voert Ballard haar taken uit met Lisa Moore, maar die is er spontaan tussenuit geknepen.

Bendemoord

Daarnaast is er de kwestie van de moord tijdens de jaarwisseling, waarbij een man van dichtbij met een klein pistool is neergeschoten. De man, Javier Raffa, bleek ooit lid te zijn geweest van een beruchte bende, waardoor het door de politie al snel wordt afgedaan als een bendemoord. Renée Ballard gelooft het niet en komt via een vergelijkbare zaak en een oud dossier terecht bij Harry Bosch, die de zaak nooit heeft kunnen oplossen. Dat zit hem nog altijd dwars en hij besluit Ballard te helpen met het onderzoek. Zijn ervaring en de verse blik van Ballard werpen langzaam nieuw licht op de zaak…

Actueel

Het toffe van Het holst van de Nacht is wel dat er slim wordt ingespeeld op de actualiteit. Vaccinaties, mondkapjes en zelfs de bestorming op het Capitool komen terug in het boek, wat het een bijzonder en realistisch tijdsdocument maakt. De kritische noten richting het rechtssysteem van Amerika zal niemand ontgaan, zowel Ballard als Bosch schuiven niet onder stoelen of banken dat ze toe zijn aan verandering en klaar zijn met de corruptie.


Ga direct naar Het holst van de nacht op BOL.com.

Recensie over Het holst van de nacht

CooleSuggesties topper

Het is een gewaagde en tegelijk meersterlijke zet van Michael Connelly om twee personages samen te brengen. Gelukkig slaagt het aan alle kanten. Beide (ex-)rechercheurs hebben een bewogen verleden en zijn gehard door de straat en het leven. Beiden zetten hun tanden in onoplosbare problemen en laten ook regelmatig hun gevoel gelden in hun beslissingen. Tijdens dit avontuur maken ze weer heel wat mee en kunnen ze bepaalde oude zaken eindelijk laten rusten. Maar daarbij woelen ze ook heel wat los en jagen ze belangrijke mensen tegen zich in het harnas. Het holst van de nacht is bevlogen en gedegen geschreven, met spannende gebeurtenissen en ontwikkelingen. Het boek komt geloofwaardig over en zal fans van thrillers en detectiveverhalen zeker boeien.

Score: 9


Informatie

Titel: Het holst van de nacht
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 380
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022594964
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.