logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Hoe zit het met iPhone en privacy?


Privacy is een belangrijk goed, dat steeds vaker ter discussie gaat. Hoe veel informatie mogen grote bedrijven van je verzamelen, en wat mogen ze er mee doen? Regelgeving als de GDPR (of AVG) leggen de gegevensverzameling al flink aan banden. Toch is het goed om te weten wat er met je informatie gebeurd. Laten we eens kijken naar één van die Grote Spelers: Apple. Hoe gaan zij om met je gegevens?

Internetten – de browser

Dat is natuurlijk een kwetsbaar punt: het internet. Wat wordt er allemaal van je verstuurd en rondgezonden? Veel websites proberen zo goed mogelijk bij te houden waar je bent gebleven. Safari, de standaard browser van je iPhone, houdt dat tegen met Intelligent Tracking Prevention.

Hoe stel je dat in? Instellingen > Safari > Voorkom volgen staat standaard geactiveerd, waardoor je niet gevolgd wordt. Safari zelf houdt geen gegevens van je bij, wat hem natuurlijk al lekker snel en flexibel maakt. Mochten websites gebruik willen maken van je locatie, camera of microfoon, dan wordt daar expliciet toestemming voor gevraagd.

Tip: Apple biedt een aantal standaard zoekmachines aan, waaronder de privacy-koning DuckDuckGo. Ga naar Instellingen > Safari > Zoekmachine om jouw favoriete zoekmachine in te stellen!

Tip: Een zoekopdracht invoeren in de slimme zoekbalk beperkt ook de hoeveelheid informatie die verzonden wordt. Zo worden er geen locatiegegevens of andere irrelevante persoonsgegevens verzonden.

Foto’s

Alle fotoherkenning die toegepast wordt op je foto’s is gebaseerd op een systeem dat zich op jouw iPhone bevind. Foto’s worden dus niet geüpload naar een server om geanalyseerd te worden, maar blijven gewoon op je smartphone staan.

Tip: Door gebruik te maken van Apple Foto’s zorg je ervoor dat niemand je foto’s kan bekijken, tenzij je dat zelf aangeeft. Foto’s die op de iCloud staan worden volledig versleuteld opgeslagen, waardoor zelfs Apple er niet bij kan.

Locatie en kaarten

Ook voor Apple Kaarten hoef je niet in te loggen, alle informatie wordt anoniem gebruikt. Zo wordt voorkomen dat je identiteit gekoppeld wordt aan je zoekopdracht. Bovendien slaat Apple online geen gegevens op van je bezochte locaties en gemaakte reizen. Sterker nog: je reis wordt in kleine stukjes opgedeeld en verwerkt door de servers, zodat één lange reis op je iPhone door de servers behandeld wordt als een aantal kortere trips.

Tip: Met de app Kaarten kun je reisinformatie en reisopties krijgen, terwijl je volledig anoniem blijft.

Gezichtsherkenning

Veel mensen denken dat je iPhone gewoon een foto van je gezicht maakt en telkens daarmee een vergelijk aangaat. Dat is niet correct: de iPhone maakt een soort raster van je gezicht, waarbij het verschillende maten opneemt van je gezicht en de gezichtsverhoudingen. Zo kun je bijvoorbeeld geen foto gebruiken om in te loggen op je iPhone. Het raster van maten is zo versleuteld dat er geen concrete vormen uit te halen zijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.