logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe ziet jouw werk er straks uit?

De wereld blijft maar veranderen. Als je bedenkt hoe ver we zijn gegroeid sinds – pak ‘m beet – 100 jaar, kun je al heel concreet zien hoe erg onze maatschappij veranderd is. Ken jij bijvoorbeeld nog een schillenboer of een kolenboer? Ook maneges en vee-artsen zijn een stuk minder populair geworden, door een toenemend aantal autogebruikers en een sterk afnemend aantal paardrijders. Er is minder fabriekspersoneel nodig, maar meer programmeurs, communicatiemedewerkers en administratief medewerkers. Maar ook daar komt verandering in! Eigenlijk moet je de vraag stellen: hoe ziet jouw werk er straks uit? En dan niet schrikken over het antwoord! Want dat kan wel eens lelijk tegenvallen.

Evolutie of vervanging

De vraag is eigenlijk of jouw baan straks nog bestaat in een andere vorm, of dat het helemaal boventallig is geworden. Misschien wordt jouw taak wel opgevangen door een machine of een computer met kunstmatige intelligentie… maar het kan ook zo maar zijn dat jouw werk nog wel nodig is, maar dan in een compleet andere vorm. Voor een deel is het gissen naar de toekomst (en al zou je het beeld voor ogen hebben: binnen welke termijn zou het bestaan? Twintig jaar geleden was het nog heel rendabel om een videotheek te hebben, hoewel de meeste videotheken de afgelopen vijftien jaar toch echt de deuren hebben moeten sluiten!). En denk eens aan de toekomst van winkels? Ze vullen nog steeds het straatbeeld. Maar heb jij een winkel en heb je de stap naar een webshop nog niet gemaakt, dan zul je het toch knap lastig hebben!

Werkboek

Het boek Hoe Ziet Jouw Werk Er Straks Uit stelt je deze vraag, aan de hand van concrete subvragen. Dat is overigens niet bedoeld om je met de neus op de pijnlijke feiten te drukken dat je binnen afzienbare tijd op straat staat. In tegendeel! Maar het is wel goed om te weten waar je staat, zodat je op tijd aanpassingen kunt doen in jouw situatie. Wellicht kun je bijleren zodat je kunt meegroeien met je werk (van typist naar MS Office-specialist, bijvoorbeeld), maar het kan ook goed zijn dat het verstandig is als je je laat omscholen tot een ander beroep, dat je wel kunt blijven doen. Wellicht kom je wel banen tegen die veel beter bij jouw talenten en persoonlijkheid passen, waardoor je niet alleen toekomstbestendig wordt, maar bovendien ook een stuk gelukkiger in het leven staat!

Ga direct naar Hoe ziet jouw werk er straks uit? op BOL.com.


Recensie over Hoe ziet jouw werk er straks uit?

In dit praktische werkboek neemt Frank Kwakman je mee naar de toekomst – en weer terug. Naar welk jaar? Dat is niet te zeggen. Wel kun je gissen of die toekomst er rooskleurig voor je uitziet, maar ook hoe jij er pro-actief voor kunt zorgen dat die toekomst verzekerd is van een baan en een vast inkomen. Die zekerheid kun je voor jezelf inbouwen! Neem het heft dus in eigen hand en bekijk je toekomst met een kritische blik. Dit prettig leesbare boek met (soms confronterende) doelgerichte vragen helpt je daar bij om een eerlijk beeld te schetsen en de mogelijkheden voor je op een rij te zetten.

Score: 8


Informatie

Hoe ziet jouw werk er straks uit?,
Illustrator: nvt
Uitgever: Anderz, 136 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789462961456. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.