logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe kan men beleggen in zilver?

Net als goud wordt zilver al vele jaren gebruikt als een vorm van ruil en valuta. Hoewel goud meestal wordt gewonnen op speciale plekken over de hele wereld, is zilver eigenlijk een bijproduct van zink-, koper- en lood winning. De vraag naar zilver is een van de belangrijkste drijfveren die de zilverprijs beïnvloedt, dus het is een belangrijke overweging voor beleggers wanneer ze overwegen zilver te kopen. Vanwege een veel breder scala aan toepassingen, kan de prijs van zilver procentueel aanzienlijk variëren, aangezien de prijs van goud historisch gezien veel langzamer is gegaan. Lees in dit artikel wat de mogelijkheden zijn op dit gebied en op welke manieren je kunt beleggen in zilver.

Munten of edelmetaal

Wil jij ook investeren in zilver? Fysiek zilver kopen, in de vorm van munten of edelmetaal, vinden veel mensen een fijne en geruststellende manier om in zilver te beleggen. Je hebt deze munten namelijk in je bezit en kunt deze zo nodig gebruiken wanneer je maar zou willen. Als de prijs van zilver stijgt, is het mogelijk winst te maken op zilveren munten en edelmetaal, maar dat is de enige manier waarop geld hiermee verdient kan worden. Men kan zilver kopen via lokale dealers en pandjeshuizen of online dealers. Bij meer gespecialiseerde dealers is het mogelijk om hele baren te kopen in plaats van alleen munten. Let hierbij wel goed op de waarde die zilver op dat moment heeft, gezien het makkelijk kan gebeuren dat je te veel betaalt voor munten. Ook is het belangrijk om de munten of baren op een goede plek te bewaren, gezien het diefstal gevoelig kan zijn.

Contracten

Naast het kopen van zilveren munten, kan men in zilver beleggen door zilveren termijncontracten te kopen. Dit zijn zijn op de beurs verhandelde contracten waarin de contract koper ermee instemt een standaard hoeveelheid zilver te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Deze contracten zijn een populaire manier voor beleggers om mee te doen op de zilvermarkt. De contracten bieden directe toegang tot fysiek zilver zonder het gedoe van levering of opslag, omdat contracten gemakkelijk kunnen worden verkocht op elk moment, voordat ze verlopen.

Investeren als particulier vs ondernemer

In Nederland kiezen veel particulieren voor zilveren munten of voor zilverbaren waarover geen btw wordt geheven, vaak opgeslagen in Nederland of Singapore. De meeste zilveren munten vallen onder de margeregeling, waardoor ze aantrekkelijker zijn vanwege lagere belastingen. Over zilverbaren wordt in Nederland echter 21% btw geheven, wat ze vooral interessant maakt voor ondernemers die deze btw kunnen terugvorderen. Populaire munten onder particulieren zijn bijvoorbeeld de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Philharmoniker.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.