logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe kan je beginnen met beleggen?


Bij het opbouwen van vermogen en werken aan je financiële toekomst, is sparen vaak de eerste stap. Maar met de huidige lage rentetarieven kan het best lonen om eens verder te kijken dan alleen traditioneel sparen. Beleggen is bijvoorbeeld een andere optie om je geld te laten groeien. Wel is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je hiermee aan de slag gaat. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je kunt beginnen met beleggen. Alvast veel succes gewenst!

1. Stel je doelen duidelijk op

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om eerst één of een paar financiële op papier te zetten. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een huis, je pensioen, of misschien gewoon wat extra geld verdienen? Door je doelen duidelijk op te schrijven, weet je waar je het voor doet en hoe lang je erover wilt doen. Hieruit volgt ook gelijk je beleggingshorizon. Als blijkt dat je doelen bijvoorbeeld voor over een paar maanden of een jaar zijn, dan is beleggen waarschijnlijk niet geschikt voor je, omdat beleggen echt een spel is van de langere termijn.

2. Verschillende beleggingsmogelijkheden

Er zijn talloze instrumenten waarin je je geld kunt investeren. Omdat er zoveel opties zijn met elk zijn eigen voor- en nadelen, is het belangrijk om je goed in te lezen en echt te begrijpen waar je in investeert. Online platforms zoals MeDirect.nl kunnen je hierbij helpen. Als een online vermogensbeheerder zorgen zij ervoor dat je geld wordt geïnvesteerd zonder dat het meer risico loopt dan je zou willen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar, maar kun je ook goed slapen ’s nachts, wetende dat het goed zit.

3. Spreid je beleggingen

Een van de meest belangrijke begrippen in de beleggingswereld is diversificatie. Door je geld over verschillende beleggingen te verdelen, beperk je het risico van grote verliezen. Als bijvoorbeeld één belegging minder presteert, kunnen andere beleggingen in je portefeuille dit mogelijk compenseren. Als je je geld onderbrengt bij een vermogensbeheerder, dan regelen zij dit voor je. Diversificatie is namelijk behoorlijk ingewikkeld en zeker voor een beginnende belegger is het erg moeilijk om dit goed te doen.

4. Blijf op de hoogte en pas je strategie aan

Financiële markten zijn dynamisch en veranderen continu. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op je beleggingen. Dit betekent niet dat je voortdurend je strategie moet wijzigen, maar het kan verstandig zijn om periodiek je portefeuille te evalueren en aan te passen aan je huidige financiële situatie en marktomstandigheden. Ook hiervoor geldt weer dat een vermogensbeheerder dit voor jou regelt. Je hoeft dan dus niet de hele dag het financiële nieuws aan te hebben staan.


Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.