logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen, Arjan Postma

De natuur is heel vreemd en tamelijk bijzonder. Echt vernieuwend is die uitspraak niet, maar soms is het wel goed om even met de neus op de feiten gedrukt te worden en je ogen te openen voor de pracht en praal die er in de wereld is. Zeker in een tijd als deze, waarin we met z’n allen goed op weg zijn die wereld om zeep te helpen… en de wereld laat merken dat we eigenlijk maar heel nietig en kwetsbaar blijken. Genoeg negativiteit, want dat is juist niet waar het in Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen om gaat. Daarin vertelt Arjan Postma namelijk over de bijzondere kant van de natuur. In verschillende hoofdstukken vertelt hij over viverse planten en dieren, gericht op een bepaald (menselijk) element.

Menselijke trekjes

Vanuit verschillende karakteristieken, die je heel specifiek toekennen aan mensen, worden dieren met elkaar vergeleken. Denk daarbij aan hoofdstukken als empathie, techniek, verleiding, koken, puberteit en taal. Vanuit die disciplines komen verschillende dieren aan bod die een unieke eigenschap vertonen welke perfect binnen dat plaatje past. Zo zijn er heel wat dieren die een taal hebben ontwikkeld om met elkaar te communiceren, maar zijn er zelfs dieren die hun maaltijd bereiden op een heel bijzondere manier. Het is indrukwekkend om dieren vanuit die aspecten te bekijken. Soms verschillen we helemaal niet zo veel van de dieren, dat is duidelijk!

Column-achtig

De verhalen in Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen doen overkomen als een soort column. De hoofdstukken zijn niet doorlopend geschreven, maar ieder dier krijgt een eigen paragraaf. Zo kun je makkelijk een stukje overslaan als je bepaalde dieren écht niet interessant vind (…) of als je juist geïnteresseerd bent in een bepaalde diersoort. Door de dieren een eigen paragraaf te geven, wordt het boek ook overzichtelijk en misschien wel een tikje fragmentarisch. Het is dus een voordeel én een nadeel, afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Ikzelf vond het wel prettig, je weet meteen over welk dier het gaat en duikt vanaf dat moment in diens wereld.

Ga direct naar Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen op BOL.com.


Recensie over Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen

Arjan Postma is een van de bekendste boswachters van Nederland – misschien wel dé bekendste boswachters. Zijn kennis over het dierenrijk houdt echter lang niet op bij de Nederlandse bossen, zo bewijst hij in dit informatieve boek. Op een heel toegankelijke wijze, doorspekt met persoonlijke ervaringen en anekdotes, vertelt hij over verschillende dieren alsof het mensen zijn. Daarbij worden typisch menselijke eigenschappen gebruikt als kapstok voor de verzameling artikelen. Het boek bestaat uit losse fragmenten, die samenhang vinden door die hoofdstukindeling.

Score: 7


Informatie

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 216 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022590300. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.