logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe en hoelang bewaar je geopende wijn?


Vaak openen we een fles wijn voor speciale gelegenheden of gewoon voor een ontspannen avondje. Maar wat als je die fles wijn niet in één keer leegdrinkt? Hoe lang kun je een geopende fles bewaren zonder dat de smaak achteruitgaat? En hoe kun je ervoor zorgen dat de wijn zo lang mogelijk goed blijft? In dit artikel lees je alles over het bewaren van geopende wijn, van de invloed van temperatuur tot de verschillende soorten wijnen en hun bewaartijd.

Hoe bewaar je geopende wijn?

Een van de grootste vijanden van wijn na het openen is oxidatie. Zodra wijn in contact komt met zuurstof, begint een chemisch proces dat de smaak van de wijn negatief beïnvloedt. Om dit proces te vertragen, is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren. Een geopende fles wijn kun je het beste afsluiten met de originele kurk of een speciale wijnstopper. Plaats de fles vervolgens in de koelkast. Dit geldt ook voor rode wijn, al denken veel mensen dat dit niet nodig is. Een koele temperatuur vertraagt het oxidatieproces en zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar blijft. Een wijnklimaatkast is overigens de perfecte manier om wijn op een constante temperatuur te bewaren. In zo’n kast blijven zowel geopende als ongeopende flessen langer in optimale staat.

Hoelang blijft geopende wijn goed?

De bewaartijd van geopende wijn verschilt per type wijn. Droge wijnen, zowel rood als wit, zijn doorgaans korter houdbaar dan bijvoorbeeld zoete wijnen of versterkte wijnen zoals port of sherry. Hier volgt een overzicht van de bewaartijden van verschillende wijnen:

  • Rode wijn: Een fles rode wijn blijft na het openen meestal 3 tot 5 dagen goed. Rode wijn bevat tannines, die helpen om oxidatie te vertragen. Bewaar de wijn wel in de koelkast, ook al drink je hem vaak op kamertemperatuur.
  • Witte wijn: Droge witte wijnen blijven doorgaans 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Het bewaren van droge witte wijn vraagt iets meer zorg, omdat deze sneller kan oxideren. Heb je een fles geopende witte wijn staan, zorg er dan voor dat hij goed is afgesloten en zo koud mogelijk wordt bewaard.
  • Mousserende wijn: Mousserende wijnen zoals champagne verliezen hun bubbels relatief snel. Deze blijven meestal 1 tot 3 dagen lekker, mits je een speciale stopper gebruikt om de bubbels zo lang mogelijk te bewaren.
  • Zoete wijn: Omdat zoete wijnen meer suiker bevatten, kun je deze wat langer bewaren, vaak tot wel een week. Suiker werkt als een conserveringsmiddel en vertraagt het oxidatieproces.

Wat beïnvloedt de houdbaarheid?

Naast oxidatie zijn er nog andere factoren die de houdbaarheid van geopende wijn beïnvloeden. Temperatuur speelt een cruciale rol; hoe koeler je de wijn bewaart, hoe langer hij goed blijft. Daarom is het bewaren van geopende wijn in de koelkast altijd een goed idee, ook voor rode wijnen. Daarnaast speelt de hoeveelheid wijn die in de fles achterblijft een rol. Hoe meer wijn er nog in de fles zit, hoe minder lucht er is, en hoe langzamer de wijn oxideert. Als je een halve fles over hebt, kun je deze overgieten in een kleinere fles om de blootstelling aan zuurstof te minimaliseren.

Tot slot

Wil je langer van je geopende wijn genieten, sluit de fles dan altijd goed af en bewaar deze in de koelkast. Ook al blijft wijn na het openen niet eeuwig houdbaar, je kunt met bovenstaande maatregelen de smaak van je favoriete rode of witte wijn nog een paar dagen langer behouden. Let wel, als de wijn eenmaal niet meer goed ruikt of smaakt, is het tijd om de resterende wijn weggooien!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.