logo-liggend-wit-donkerblauw

Hoe eerlijk ben jij wanneer niemand kijkt?


Wanneer je de keuze krijgt om wel of niet te betalen voor je drankje, wat zou jij dan doen? En zou die keuze anders zijn wanneer je weet dat de opbrengst naar het goede doel gaat? Honest biologische ijsthee ging dit sociale experiment aan en reisde met de Honesty Store naar Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Den Bosch om de proef op de som te nemen.

Deze onbemande winkel was de ultieme test voor voorbijgangers. Zij hadden de keuze: pakken ze een drankje en lopen ze door zonder te betalen, of betalen ze netjes en doneren ze daarmee een euro aan kinderen die opgroeien in armoede? In de video zien we twijfelende voorbijgangers en mensen die voorzichtig een flesje uit de schappen pakken. Waar de één zonder treuzelen zijn portemonnee pakt, doet de ander alsof zijn neus bloed en loopt zonder blikken of blozen verder na het pakken van een flesje.

Een aantal opvallende resultaten:

Amsterdammers bleken het gulst

Op een zondagmiddag in het nazomer zonnetje op de NDSM-werf bleken Amsterdammers in een gulle bui. 83 procent was bereid een euro te doneren aan het goede doel in ruil voor een flesje Honest.

Mannen vs. vrouwen

Mannen en vrouwen in Amsterdam, Den Bosch en Leeuwarden bleken even vaak bereid om een donatie te doen. In Rotterdam waren de mannen significant minder vrijgevig dan de vrouwen. Slechts 42 procent van de mannen doneerde een euro in vergelijking met 78 procent van de vrouwen.

55+ers eerlijker dan studenten?

Waar studenten er in de meeste steden vandoor gingen zonder te doneren, waren het voornamelijk de 55+ers die bereid waren om een klein bedrag te doneren aan kinderen in armoede. Alleen in Amsterdam bleek de jongere generatie met 84% net iets vaker te doneren dan de 55+ers waarvan 81% een euro doneerde aan het goede doel.

Gemiddelde score van 55%

Het gemiddelde van de vier steden was 55 procent, wat betekent dat net wat meer dan de helft van de Nederlanders om een klein bedrag te doneren in ruil voor een gratis drankje. Bevestigt dit de klassieke vooroordelen? Zijn we niet zo vrijgevig als we denken? Feit is dat we allemaal een beetje meer ‘honest’ kunnen zijn.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.