logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe een nachtvlinder die misdaden met elkaar verbind

nachtvlinder De spannende thriller Nachtvlinder is een deel uit de reeks Unit Plaats Delict waarin forensisch rechercheur Renee Spaan de hoofdrol speelt. De boeken uit deze serie vallen op door hun realistische en misschien zelfs wel rauwe manier van vertellen, waarin het duidelijk niet alleen gaat om het oplossen van de misdaden maar ook om de persoonlijke levens van de betrokken agenten. Daarnaast is er in ieder deel ook veel aandacht voor het reilen en zeilen binnen het departement waar René Spaan werkzaam is: reorganisaties en bezuinigingen komen regelmatig terug.

Driewerf dood

in Nachtvlinder gaat het er meteen heftig aan toe. In de eerste paar hoofdstukken komen al drie lijken bovendrijven, waarvan er eentje wel heel letterlijk. Voor de kust van Scheveningen wordt namelijk het lichaam van een dode duiker uit het water gehaald. In eerste instantie is er nog helemaal niet duidelijk om wie het gaat, aangezien het lijkt geen handen of voeten meer heeft, en het gezicht onherkenbaar is verminkt. Iets subtieler gaat het er in een nachtclub aan toe, waar een prostituee overlijdt na het opsnuiven van heroïne. Het derde slachtoffer lijkt een einde te hebben gemaakt aan zijn eigen leven, dat blijkt uit het afscheidsfilmpje dat hij heeft opgenomen in zijn vakantiehuisje in Kijkduin, vlak voordat het door hemzelf veroorzaakte gasexplosie de lucht inging. In eerste instantie gaat het onderzoeksteam iedere misdaad afzonderlijk onderzoeken, maar na een tijdje blijkt dat deze drie mensen meer met elkaar gemeen hadden dan in eerste instantie verwacht. Een ingewikkelde klus, die langzaam maar zeker steeds meer vorm begint te krijgen. En jij als lezer mag met al die stappen zelf ook dichter bij de waarheid komen!

Speurtocht

vooral dankzij die nuchtere schrijfstijl van Carina van Leeuwen weten de boeken van Unit Plaats Delict steevast een bijzonder gevoel achter te laten. Dankzij haar eigen ervaring in dit vakgebied weet ze veel te vertellen over de werkwijzen en procedures binnen het Nederlandse politiekorps. Hoewel Carina zelf werkzaam is voor de politie Amsterdam spelen de boeken van haar fictieve politiekorps af in Den Haag waarbij er ook regelmatig een speelse steek wordt gemaakt naar bijvoorbeeld collega’s in Amsterdam of het Westland. Nachtvlinder, Carine van Leeuwen AW Bruna, 320 pagina’s, paperback. Prijs: 15 euro. ISBN: 9789400507128

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.