logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe de wereld Kerstmis viert


De mooiste tijd van het jaar zit vol tradities en verhalen. Nog even en dan is het alweer Kerstmis, een van de gezelligste periodes van het jaar. Lichtjes in huis, foute kersttruien en misschien zelfs wel een stapel cadeautjes onder de kerstboom. Ga jij deze kerst ook weer gourmetten met familie of vrienden? Dit jaar helaas niet in een grote groep bij elkaar, maar via Zoom, Skype, Teams of Facetime kun je virtueel toch samen genieten van het kerstdiner. Hoe je het ook invult, gourmetten met kerst is inmiddels uitgegroeid tot een echte Nederlandse traditie. En zo viert ieder land kerst op zijn eigen wijze, compleet met unieke kersttradities.

128 dagen Kerstmis – Filipijnen

Kerst duurt lang in de Filipijnen – meer dan 4 maanden… Op de Filipijnen heb je niet alleen het kerstfeest, maar eigenlijk meteen een heel kerstseizoen dat al op 1 september begint en eindigt op 6 januari in het nieuwe jaar. Traditionele papieren lantaarns zorgen in deze tijd voor een bijzondere en spirituele sfeer. De traditie begon in 1928 met de productie van de eerste lampen van bamboe en papier. Daar er op het platteland nog geen elektriciteit was destijds, werden deze gebruikt om het pad te verlichten voor de gelovigen naar een kerstviering vol rituelen. Tegenwoordig zijn de lantaarns – ook wel parolen genoemd – als wegwijzer vervangen door elektrische verlichting, maar toch worden ze op veel plaatsen nog steeds symbolisch opgehangen om de donkere winternachten te verlichten.

Magisch licht – Verenigde Staten

Het lichtfestival “Fantasy in Lights” in de Callaway Gardens behoort volgens National Geographic Traveler tot de Top 10 mooist verlichte plekken tijdens de adventsperiode, en een bezoek aan deze plaats behoort dan ook voor veel families in de staat Georgia tot een vaste kersttraditie. Ieder jaar tussen eind november en begin januari verlichten acht miljoen lampjes ’s avonds de tuinen van Callaway Resort in Pine Mountain, een uurtje r den van Atlanta. Per Jolly Trolley of in een eigen auto rijdt men door glinsterend verlichte bossen, langs een peperkoekhuis of een oversized adventskrans – allemaal gebouwd van duizenden lichtjes. Na een bezoek aan het kerstdorp wacht thuis een traditionele kerstlekkern ; een overheerlijk zoete Pecan Pie. En dan natuurlijk wel met pecannoten uit Georgia, die op veel lokale boerderij en worden geteeld.

De brievenbus van de Kerstman – Canada

Een groot deel van de voorpret voor kerst is het samenstellen van een verlanglijstje vol met cadeautjes die je het allerliefst onder de boom aantreft. En als deze dan klaar is, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat de Kerstman en z n elfjes deze ook ontvangen. Het makkelijkst is om de Kerstman jouw wensen per brief toe te sturen. Wist je dat h hiervoor in Canada een speciaal postadres heeft? Schrijf je hem voor 16 december een brief, dan krijg je er zeker eentje terug. Dat de Kerstman er voor iedereen is, blijkt wel uit het feit dat de brief in meer dan 30 talen waaronder braille geschreven kan worden!

House of Lights – Aruba

Kerst op Aruba zonder Cas di Luz is ondenkbaar. Het begon allemaal ruim 30 jaar geleden toen de eigenaren van het huis een paar kartonnen dozen en bomen versierden. Dit deden ze zo goed dat het al snel populair werd b de lokale bevolking. In de loop der jaren is niet alleen het ontwerp van het huis maar ook de hoeveelheid decoraties fors uitgebreid met ieder jaar weer een ander thema. Vandaag de dag is het House-of-Lights een spectaculaire plek en voor veel Arubanen is vaste traditie. Ze bewonderen de lichtjes, maken familiefoto’s, eten heerlijke lokale kerstgerechten en luisteren naar live-muziek van Gaita-groepen, muzikanten die lokale versies van kerstliederen spelen in het Papiamento. Super ambiance en een absolute must als je in Aruba bent voor Kerstmis!

Met Donald in de sneeuw – Zweden

December is een koude, donkere maand in Zweden. Kerstmis brengt letterlijk licht in de Zweedse huizen en wordt dan ook volop gevierd. Al vanaf begin december beginnen de festiviteiten; het bakken van peperkoeken-huisjes, pannen vol dampende glög (glühwein) maken en natuurlijk het huis omtoveren in kerstsfeer waarbij veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen om die typisch Scandinavische gezelligheid te vangen. Eén van de hoogtepunten van is kerstavond; deze begint ’s middags al als om drie uur de Zweden zich rond de televisie verzamelen om naar een reeks oude Disney-films van Donald Duck (‘Kalle Anka’) te k ken. Het z n elk jaar exact dezelfde tekenfilms die worden uitgezonden, maar iedereen k kt alt d weer met veel plezier en geniet volop van deze bijzondere kersttraditie!

Hamburgs bijgeloof – Duitsland

Hamburg is een deelstaat met veel gebruiken en tradities die in andere regio’s nauwel ks bekend z n. Zo was het tot 1900 een b zonder gebruik dat kerstbomen uitsluitend gekocht konden worden op de midden in de stad gelegen Gänsemarkt. Pas vele jaren later werden bomen ook op andere plekken verkocht. Vandaag de dag geloven traditionele Hamburgers toch nog steeds dat een kerstboom van de Gänsemarkt een must is.

Ieder jaar gaan ze met het hele gezin naar de markt waar het kopen van een kerstboom inmiddels een geweldig evenement is geworden. En natuurl k wordt dit gecombineerd met een bezoekje aan de levendige kerstmarkt. Een ander b geloof is dat er tussen de feestdagen – van 25 december tot 6 januari – geen wasjes mogen worden gedaan. Het verhaal hierb is dat de aanblik van de witte was aan een wasl n te veel doet denken aan de l kwaden van de doden en ongeluk zou brengen. Dé reden waarom met name de oudere Hamburgers na de feestdagen met een overvolle wasmand zitten.

Olentzero in Baskenland – Frankrijk

Volgens een Baskische legende woont Olentzero op een berg waar h houtskool maakt. Eénmaal per jaar, vlak voor Kerstmis, gaat h door steden en dorpen om houtblokken uit te delen aan de armen, zodat niemand last heeft van de kou in de kerstnacht. De mythe van Olentzero – die oorspronkel k afkomstig is uit de Bidasoa-vallei – wordt geassocieerd met een veelheid aan legendes. Het is het symbool van het jaar dat afloopt en wat wordt vervangen door de geest van vernieuwing van het jaar. In Cibour, Hendaye, Bayonne en Saint-Jean de Luz wordt Olentzero gevierd. Op kerstavond trekken zangers van deur tot deur en zelfs vandaag de dag gaat Olentzero zelf, op een pottok (het kleine wilde paard van Baskenland), nog steeds rond en deelt snoep uit aan de kinderen die het niet nalaten hem te vergezellen.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.