logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe dan? Randall Munroe

Soms vragen mijn kinderen me wel: waarom moeten we dit of dat leren? Daar doen we nooit iets mee in ons verdere leven. Tja. In sommige gevallen kan ik ze daar geen ongelijk in geven. Ik heb zo veel geleerd en gelezen, waar ik alleen bij Trivial Pursuit en Pubquizes mijn voordeel mee doe. Toch is het natuurlijk onzin dat je niets hebt aan de materie die je op school aangeleerd krijgt. Dat bewijst het boek Hoe dan? van Randall Munroe. Hij neemt alledaagse problemen en probeert er op mega-wetenschappelijke wijze een geschikte oplossing voor te bedenken.

Wetenschappelijke poeha

En dat levert heel wat bizarre oplossingen op voor heel normale problemen en situaties. Denk daarbij als Hoe organiseer je een poolparty? of Hoe voorzie je je huis van energie? Vanuit die algemene vragen gaat Randall helemaal los met het bedenken van de meest bizarre oplossingen, die stuk voor stuk wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het is soms echt materie voor een goede slapstickfilm of een nieuwe aflevering van Phineas en Ferb, die ook de meest vreemde uitvindingen doen. Het leuke hierbij is wel dat al die gedachtes wetenschappelijk onderbouwd worden. Soms komt er dan ook gewoon een Nee, dat kan niet als uitkomst!

Vlot geschreven

Ondanks de wetenschappelijke insteek van het boek is het toch heel vlot en leuk geschreven. Echt een boek voor de typische nerd, die zich vastbijt in feitjes en cijfertjes, in weetjes en vreemde gedachtekronkels. Neem daar de vele snelle illustraties bij en de uitgebreide en uitgeschreven formules, en je hebt een boek waarin je met veel plezier zult lezen. Je zult ontdekken waarom je vroeger al die dingen hebt moeten leren… en dat je daar inderdaad niet zo heel veel aan hebt in het dagelijks leven. Maar gelukkig is er Trivial Pursuit…

Ga direct naar Hoe dan? op BOL.com.


Recensie over Hoe dan?

Ik heb echt genoten van dit boek. Ik houd wel van wat vreemde oplossingen, goed doordachte onderbouwingen en verder denken dan je neus lang is – en dat is precies wat dit boek laat zien. Dat lang niet alle oplossingen haalbaar zijn, moet je maar voor lief nemen. Je hebt in ieder geval een erg leuk boek in handen, waarin je zeker verder wil lezen.

Score: 8


Informatie

Hoe dan?,
Illustrator: Randall Munroe
Uitgever: Lannoo, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789000361564. Prijs: 17.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.