logo-liggend-wit-donkerblauw

Hoe bevorder je de houdbaarheid van eten?

Het weggooien van eten en drinken is zonde. Daarbij is het weggegooid geld, energie en grondstoffen. Toch gooien we ongemerkt elk jaar per persoon ruim 40 kilo van ons gekochte voedsel in de prullenbak. Met name brood, zuivel, groente, fruit en zelfs vlees vindt het snelst zijn weg terug. De houdbaarheid van voedsel kan echter bevorderd worden door verschillende trucjes toe te passen.

Ga je liever voor eenvoud en wens je het belang van alle trucjes voor te zijn? Het aanschaffen van een goede voedseldroger is een van de meest duurzame, eenvoudige alternatieven. Gedroogd voedsel kun je in een voedseldroger goed bewaren zonder dat het bederft, de heerlijkste snacks komen tot stand door middel van de voedseldroger en ook het stomen van groente wordt door de combinatie van een stoomkoker en een voedseldroger gemakkelijker gemaakt. Zo kun je derving voorkomen, kwaliteitsverlies beperken én heerlijke snacks maken. De beste voedseldroger? Dat is volgens de experts van chefcheck.nl de Princess 112380 voedseldroger.

voedselverspilling voorkomen

Let goed op in de supermarkt

Wens je je eigen kijk op voedsel en de houdbaarheid hiervan simpelweg te vergroten? Ook dan zijn er aanzienlijk nuttige trucjes die je al een heel eind op weg helpen. Over het algemeen geldt namelijk dat als het in de supermarkt in de koeling ligt, je het thuis ook in de koeling moet leggen. In dat geval kun je spieken in de supermarkt! Echter werkt het ook wel eens andersom en ligt het in de supermarkt niet in de koeling, terwijl het praktisch is om dit thuis wel te doen. In dat geval komen onderstaande tips goed van pas.

Fruit in de koelkast

peren bewaren

Fruit behoort tot een van de gevallen waarbij je beter niet in de supermarkt kunt spieken. Hoewel appels en peren in de supermarkt namelijk niet in de koeling liggen, is het het beste om dit thuis wel te doen. Door fruit in de koelkast te leggen blijft het namelijk langer vers, waardoor de smaak behouden wordt en je het minder snel weg zult gooien. Dit geldt niet alleen voor appels, maar ook voor peren, perziken, nectarines, kiwi’s en bessen. Exotisch fruit kun je daarentegen beter op de fruitschaal neerleggen; exotische fruitsoorten zijn een warm klimaat gewend, waardoor het in de koelkast bibberen wordt voor dit soort fruit. Bananen en meloenen zijn twee voorbeelden van fruit dat beter af is op de fruitschaal. Hetzelfde geldt voor vruchtgroenten.

Controleer de koelkasttemperatuur

Wist je dat menig koelkast een temperatuur van 7 graden heeft? Dat wetende: op een temperatuur van 4 graden is je voedsel een stuk beter af. Je kunt jouw koelkasttemperatuur controleren door eens een kijkje te nemen naar het temperatuur vakje dat vaak bovenin te vinden is. Staat hij inderdaad te warm? Zet hem dan 3 graden lager en je zult merken dat je voedsel nog net iets langer meegaat!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.