logo-liggend-wit-donkerblauw

Hoe bak je glutenvrij brood?


Steeds meer mensen ontdekken dat ze gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. En dat is een goede zaak, want het is natuurlijk niet nodig om je hele leven rond te lopen met gezondheidsklachten, wanneer je ze ook kunt omzeilen. Maar bij het een gaat dat wat makkelijker dan bij het ander. Wacht dacht je bijvoorbeeld van glutenintolerantie of -allergie… in ons kleine Kikkerlandje zijn we namelijk nogal verknocht aan onze boterham bij het ontbijt en bij de lunch, nietwaar? Die wil je niet zomaar laten schieten. Gelukkig bestaat er glutenvrij brood. Maar hoe kan dat? Hoe kun je brood glutenvrij maken?

Brood

Het is handig om kort te weten hoe brood ontstaat. Brood bestaat (heel simpel gezegd) uit bloem, water en gist. Suiker stimuleert de gisting, zout zorgt voor balans. Door dit mengsel te kneden, zorgen de gluten in het bloem voor binding in het brood. Daardoor wordt het taai en kleverig en verandert het deeg langzaam van een papje in een mooie, elastische bal. Door de gist komt hier lucht in, wat zorgt voor een zachte structuur. Het probleem bij een overgevoeligheid voor gluten zit hem in de bloem.

Kun je bloem vervangen door ander meel?

Ja, het zetmeel van bloem kun je zonder al te veel problemen vervangen door andere meelsoorten. Rijstmeel, aardappelzetmeel of maïsmeel zijn prima alternatieven. Het probleem zit hem in het feit dat je ook andere eigenschappen en smaken krijgt. Zo zijn rijstmeel en aardappelzetmeel zoeter dan bloem. In het ene product kun je bloem dan ook makkelijker vervangen door een andere meelsoort dan in het andere product. De grootste uitdaging zit hem in het ontbreken van die gluten. Die zorgt namelijk voor een binding van het deeg. Voor glutenvrij brood worden deze bindende eigenschappen overgenomen door psylliumvezels, maar ook door wat extra suikers toe te voegen.

Glutenvrije focaccia

Je kunt natuurlijk glutenvrij brood kopen (het is steeds beter beschikbaar, maar je kunt ’t ook online bestellen). Wil je zelf aan de slag? Begin dan niet te moeilijk! Deze glutenvrije focaccia is heel eenvoudig te maken. Hij hoeft niet eens te rijzen! Je kunt hem bedekken met alles wat je lekker vind. Sommigen vinden wat olijfolie en zeezout al genoeg, maar je kunt er ook een fijngesneden zongedroogde tomaat of olijf over doen. Wat Italiaanse kruiden doen het ook altijd goed.


Voorbereiding: 0 uur en 25 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 25 minuten
Soort gerecht: Bijgerecht
Keuken: Italië
Genoeg voor: 4

Dit heb je nodig

  • 150 g amandelmeel
  • 150 g rijstmeel
  • 150 ml warm water
  • 2 el psyliumvezels
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 2 eieren
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl bakpoeder
  • Zout
  • Scheutje citroensap

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Roer de psylliumvezels door het warme water en laat dit ongeveer 10 minuten staan.
  3. Doe het amandelmeel, het rijstmeel, het zout, de xanthaangom, het bakpoeder, de baking soda, de eieren en de olijfolie in een kom.
  4. Spatel het watermengsel door het beslag heen en voeg het citroensap toe. Kneed met de hand totdat er geen stukjes meer te zien zijn. Blijf kneden tot het deeg droog aanvoelt.
  5. Plakt het deeg nog? Laat het even 10 minuten staan.
  6. Maak een ovale vorm van het deeg op de bakplaat. Duw er kuilen in met je vingers, daardoor rijst hij beter. Doe jouw favoriete toppings op je glutenvrije focaccia: zongedroogde tomaat, zeezout, uienringen, Italiaanse kruiden of olijven zijn vrij standaard.
  7. Smeer de focaccia volledig in met olijfolie.
  8. Bak de glutenvrije focaccia in 25 minuten goudbruin. Laat hem even afkoelen voor je hem opeet.



Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.