logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hoe alles begon, Bouwine Bergsma en Adriaan Bijloo

Hoe Alles Begon is een bijna onmogelijk boek, dat een heel dappere missie heeft genomen om de wereldgeschiedenis op een logische en heldere manier te vertellen. En dat is wonderbaarlijk goed gelukt! Het is een fraai boek geworden dat grote, heldere illustraties gebruikt om de vrolijk en enthousiast geschreven teksten te verduidelijken. En in die teksten leer je precies hoe de vork in de steel zat, van het ontstaan van het universum tot aan het heden. En dat is echt bizar knap!

Heldere uitleg

Het mooiste vond ik wel dat alle ontwikkelingen en evolutionaire stapjes zo helder en logisch worden verteld. Zelfs dingen als quarks, protonen, neutronen, atomen en moleculen, wat voor de meesten van ons echt abracadabra is, wordt helder en eenvoudig uitgelegd. Niet op het niveau dat je een moleculair wetenschapper bent na het lezen van dit boek, maar wel op een niveau dat je weet waar het over gaat. En: zonder allerlei wetenschappelijke praatjes, maar in de gewone mensentaal. Vanuit die deeltjes volgt al snel de oerflits, waardoor het heelal kans kreeg te ontstaan, onze aarde langzaam vorm kreeg en verschillende levensvormen zich heel langzaam gaan ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Hoe Alles Begon is trouwens niet alleen door Bouwine Bergsma geschreven. Nou ja – het boek is wel door haar geschreven, maar voor de kennis en correcties heeft ze verstandig genoeg contact gezocht met een aantal wetenschappers, zodat het feitelijk allemaal goed in elkaar steekt. Die kennis en verzameling wetenschappelijke feitjes heeft ze vervolgens vertaald naar kinderen in de leeftijd van 9-15 jaar. Adriaan Bijloo is in de arm genomen om de teksten extra kracht bij te zetten door ze te verduidelijken met grappige illustraties, die paginavullend in beeld komen. De tekst is daarbij vaak afgebeeld in een tekstkader, waardoor het soms net een stripboek lijkt. Doordat de illustraties geen opzichtige kleuren hebben, maar uit sfeervolle kleuren is opgebouwd, doet het geen afbreuk aan de geloofwaardigheid. Zelfs niet wanneer bacteriën lachende gezichtjes krijgen.


Ga direct naar Hoe alles begon op BOL.com.

Recensie over Hoe alles begon

CooleSuggesties topper

Ben jij nieuwsgierig naar het ontstaan van de wereld en hoe de evolutie zo’n beetje in elkaar stak? Dan is Hoe Alles Begon echt een briljant boek voor een eerste kennismaking met heel veel kennis. Grote kans dat je daarna eigenlijk al meer dan genoeg weet. Toch zul je blijven doorlezen. De teksten zijn goed en vlot geschreven. Moeilijke woorden worden snel uitgelegd en zelfs de zware onderwerpen als oerknal en evolutie worden op een heldere en duidelijke manier uitgelegd in woord en beeld. De teksten zijn kort genoeg om lekker vlot te lezen, maar ook uitgebreid genoeg om genoeg kennis te bevatten. Bekijk ook zeker de vele tekeningen van Adriaan Bijloo, daar vind je vaak een stukje verheldering en soms nog wat verborgen kennis.

Score: 10


Informatie

Titel: Hoe alles begon
Auteur:
Illustrator: Adriaan Bijloo
Uitgever: Fontaine
Aantal pagina’s: 128
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789464040197
Prijs: 22 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.