logo-liggend-wit-donkerblauw

Film review: His Dark Materials


his dark materials seizoen 1

His Dark Materials is een boekenserie dat jaren geleden is geschreven door Philip Pulmann. In 1995, om precies te zijn, verscheen het eerste deel uit de trilogie. Het is al eerder verfilmd onder de naam Het Gouden Kompas, waarbij de film geroemd werd over de verfilming van de uitgebreide trilogie… en berispt omdat er zo veel was weggelaten. Tja – heel eenvoudig is het natuurlijk niet om 1200 pagina’s in één enkele film te verwerken. Daarom waren de verwachtingen hooggespannen bij de HBO-serie rondom His Dark Materials! Het eerste seizoen van de serie draait ook om het eerste boek, dat in het Nederlands verkrijgbaar is als Noorderlicht.

Bijzondere wereld

His Dark Materials neemt je mee naar een wereld die lijkt op de onze, maar dan toch anders is. Hij is gedompeld in een magisch sausje, dat de hele wereld een bijzondere uitstraling geeft. Je beleeft in de boeken het avontuur van Lyra Belacqua, een wees die woont op Jordan College in een alternatief Oxford – een stad die wordt verlicht door naftalampen en waar luchtschepen boven suizen. Veel mensen hebben een daemon, een soort dierlijk totem dat onlosmakelijk met deze mensen verbonden is. Heeft de mens pijn, dan voelt het dier dit ook – en omgekeerd. Sterker nog: sterft het dier, dan gaat diens menselijke evenknie ook dood. Dat maakt mensen heel kwetsbaar, zeker als je weet dat sommigen vlinders hebben als daemon! Daarnaast leert Lyra vertrouwen op de mysterieuze alethiometer, en krijgt ze te maken met de verontrustende en niet even labiele mevrouw Coulter.

Epische reis

Dit dappere en bijzondere meisje reist helemaal naar de bevroren Noordpool om haar vriend Roger te redden van een bende kidnappers. Tijdens de reis raakt ze steeds meer verstrikt in een dieper mysterie, dat wordt opgehouden door haar oom, de ontdekkingsreiziger Asriel. Hij heeft namelijk ontdekt dat er elementaire deeltjes bestaan (‘Stof’) die de ontbrekende schakel vormen tussen hun wereld en die van mogelijke parallelle werelden. Tijdens deze reis ontmoet ze veel nieuwe mensen, waaronder de bijzondere gyptians, een verwijzing naar zigeuners, wiens kinderen aan de lopende band ontvoerd lijken te worden. Zij zijn op zoek naar Billy, een jongen die zij onlangs zijn kwijtgeraakt en die bevriend was met Roger. Ook maakt ze vrienden met de verschoppeling Iolek de Pantserbeer, wiens krachtige hulp ze zeker kan gebruiken!

Bekijk hier de trailer:

Magisterium aan de macht

De wereld van His Dark Materials wordt beheerst door het magisterium, een organisatie die veel geheimen herbergt. Het blijft lange tijd een mysterie wat ze nu wel en niet weten – en waarom ze vinden dat niet iedereen alles mag weten. Van daaruit ontstaan bij jou als kijker ​​vragen over de waarde van georganiseerde religie, de vergankelijkheid van autoriteit, de dubbelzinnigheid van de waarheid, wat we bedoelen met zielen en allerlei andere morele en theologische overwegingen. Het is dan ook een serie met een filosofische inslag, hoewel je ook gewoon kunt genieten van het pracht en de praal, de avonturen en de spannende verwikkelingen waar onze hoofdpersonen in terechtkomen.


Recensie over His Dark Materials, seizoen 1

CooleSuggesties topper

Als je van een vleug fantasy houdt, zul je smullen van deze serie. Hij tilt het verhaal van His Dark Materials op naar een ongekende hoogte, iets dat de film uit 2007 jammerlijk in gefaald heeft. De serie durft maatschappelijk onrecht ter discussie te stellen, zet een magische wereld neer vol onbekendheden en mysteries… en is echt briljant uitgevoerd. De acteurs zetten geloofwaardige rollen neer (knap voor de 14-jarige Lyra) en de special effects zijn om van te smullen. Je wordt gedurende acht afleveringen in de magische wereld van Stof gezogen… en zult daar niet snel meer vandaan willen!

Score: 9


Informatie

Titel: His Dark Materials, seizoen 1
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 443 minuten
Genre: fantasy.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Mooie prijs!!!

 2. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Super!!!

 3. Wijnant avatar
  Wijnant

  Super gaaf boek en nu de serie, kan niet wachten

 4. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Doe heel graag mee!!!

 5. Leo avatar
  Leo

  De boeken waren geweldig, dus heel benieuwd naar de beeldversie

 6. Gabriëlle Praat avatar
  Gabriëlle Praat

  Lijkt me heel leuk om samen met mijn zus van te gaan genieten,spannend!!

 7. Will Langenberg avatar
  Will Langenberg

  Wat een spannende dvd.
  Ik hou van films als Harry Potter en dit lijkt mij net zo’n mysterieuze film.
  Ben heel erg benieuwd.

 8. Sandy van der Kolk avatar
  Sandy van der Kolk

  De film vond ik ook al smaken naar meer!! Ben heel benieuwd naar deze nieuwe serie!! Ik doe mee 😉

 9. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe heel graag mee!!!

 10. Willem de Wal avatar

  Doe graag mee aan deze leuke winactie, deze film lijkt mij de moeite waard.

 11. Landje Bleeker avatar
  Landje Bleeker

  Wauw alleen al die mooie intro maakt mij nieuwsgierig

 12. Jacqueline de Waal avatar

  Super leuke actie doe heel graag mee

 13. Manuëla Praat avatar
  Manuëla Praat

  De film was al heel mooi,dus hier zouden we ook zeker weer van gaan genieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.