logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hints met een opblaaspop: Who’s the dude? Identity Games


who's the dude

Je kent het spelletje Hints vast wel: het leuke gezelschapsspel waarbij je een woord of zin moet uitspreken. Het spel Who’s the dude? is hier een geweldige variant op. Daarbij moet je niet zelf alles uitbeelden, maar heb je een hulpje beschikbaar: the dude. Een stoere opblaaspop in een groen hemd, witte hoofdband en vette zonnebril op. En heel flexibel, bovendien. The Dude vergt wel een beetje voorbereiding, voor je van start kunt gaan. Hij zit namelijk helemaal leeggelaten en opgevouwen in de doos. Opblazen dus, die gast! En dan kun je van start.

Instantgezelschap

Het leuke van Who’s The Dude is dan ook dat je zelfs met vier personen al een heel gezelschap hebt, aangezien de persoon die alles uitbeelden al meteen met zijn tweeën is. En bovendien met iemand die niet wilt, discussieert of iets heel anders doet dan dat je verwacht had. Aan de andere kant is het spelen met een grote opblaaspop ook weer niet heel erg makkelijk. Veel medewerking hoef je in ieder geval niet te verwachten 😉 het spel is speelbaar voor 3-8 spelers, waarbij je vanaf vijf spelers in groepjes moet gaan werken. Houd daar alvast rekening mee!

Vragenrondes

Een potje van Who’s the dude? Wordt gespeeld in vier rondes. Bij een ronde krijgt iedere speler 45 secondes (houdt dus een stopwatch of de gratis app bij de hand) de tijd om zoveel mogelijk zinnen, woorden, namen, liedjes, beroepen, werkwoorden uit te beelden, samen met the dude. Of beter gezegd meestal ben jij degene die de opblaaspop beweegt. Daarbij kun je op twee manieren punten verdienen. Als tip mag je de onderstreepte zin (de categorie) voorlezen. Ten eerste krijg je een punt als je iets goed hebt uitgebeeld. Dat is prettig, maar voor je medespelers natuurlijk een uitgelezen moment om je dwars te zitten. Als zij expres niets goed raden, krijg jij geen punten. Daarom zit er nog een speltactiek verstopt in het spel: degenen die iets goed raden krijgt ook een punt! Tja, dat stimuleert natuurlijk wel om goede antwoorden te geven! Naar de vier rondes worden alle punten bij elkaar opgeteld en komt er een winnaar naar voren.

Conclusie over Who’s the dude?

Gezelschapsspellen zijn hartstikke leuk, maar soms voelt het een beetje vreemd om je helemaal uit te sloven. Daar hoef je nu niet bang voor te zijn: daar is The Dude voor. Hij schaamt zich werkelijk nergens voor. Het spel is 16+, maar niet met een heel concrete reden. De woorden en uit te beelden zinnen zijn niet vreemd of wreed, maar soms een beetje moeilijk. Daarbij ziet het er soms wat raar en dubieus uit, als je met zo’n grote opblaaspop aan de gang bent…
Door: CooleSuggesties
Score: Who’s the dude? krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Who’s the dude, Identity Games
Genre: partygame,
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 3-8 spelers. Leeftijd: vanaf 16 jaar. Prijs: 24.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.