logo-liggend-wit-donkerblauw

Hilarische graphic novels voor kinderen

Lezen saai? Welnee! Het ligt er maar net aan welk boek je in handen pakt! De afgelopen jaren zijn graphic novels ontzettend in trek: leesboeken, maar dan met heel veel plaatjes. Perfect voor kinderen die wat moeite hebben met lezen, om wat voor reden dan ook. Onlangs verschenen drie hilarische graphic novels. Tenminste, als je de kaften mag geloven. Laten we dat eens gaan ontdekken!


Hoe ik per ongeluk piraat werd

Hoe ik per ongeluk piraat werd

Laat ik beginnen met het minst hilarische boek, maar wel het boek dat ik zelf het leukst vond: Hoe ik per ongeluk piraat werd! Dit boek neemt je mee naar de tweede helft van de 18e eeuw, waarin Thomas met zijn ouders op een 18e-eeuws koopmansschip meevaart. Hij mag dan wel stoere dingen doen als in een mast klimmen en in de hut van de kapitein slapen, maar verder is het toch maar saai aan boord. Was hij maar een enge piraat! En dat is sneller geregeld dan je zou denken. Wanneer hun schip overvallen wordt, verstopt Thomas zich en komt naar voren als de piraten het schip hebben overgenomen. En zo leert hij alles over scheepvaart en de piraterij, simpelweg door ze plots te doen. Iedere nieuwe term of nieuwe zeemanstechniek wordt uitgelegd in een kader.

Hoe ik per ongeluk piraat werd is zeker niet alleen leerzaam, maar echt hilarisch is het ook niet (hoewel er genoeg kleine gniffelgrapjes in verwerkt zitten). Thomas leert veel van de piraten, maar heeft stiekem ook wel een goede invloed op deze zeewaardige criminelen. In dit boek wordt je heel wat bijgebracht over de piraterij, inclusief het neerhalen van verschillende fabels en legendes. Daarmee is het niet alleen een leuk boek om te lezen, maar ook een stiekem leerzaam werkje. Dubbele winst!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Leopold, 214 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 978902682792. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Hoe ik per ongeluk piraat werd op BOL.com.

Grimwoud

Grimwoud

Grimwoud zet daarentegen meer in op het neerzetten van hilarische en absurdistische grapjes, met een flinke scheut droge Britse humor en een pissebed die je door het verhaal loodst met zinnige en vooral veel onzinnige opmerkingen en meningen. Grimwoud gaat over twee jonge vossen, de jonge en onbezonnen Ted en zijn grote zus Nikkie. Ze leven in de stad, maar moeten op een gegeven moment vluchten voor de gemene kat Prinses. Zoekend naar een veilige plek, komen ze in een heel bijzonder bos terecht; Grimwoud. En één ding is zeker. De dieren daar sporten voor geen meter! De eekhoorns vullen hun dagen met het zelfbedachte spel boombonk, de grote adelaar is paranoïde als maar zijn kan en de burgemeester houdt er wel heel bijzondere gewoontes op na. Als je het zo bekijkt, zijn Ted en Nikkie misschien wel de meest normale inwoners van het bos.

Grimwoud is grappig, onderhoudend en vliegt letterlijk alle kanten op. Het zit vol grappige tekeningen en avonturen. Daarbij zullen niet alle grappen aan jou besteed zijn, maar dat geeft niets. Is de ene voorbij, dan staat de volgende alweer om de hoek. Het verhaal is snel en je moet soms twee keer nadenken voor je alle grappen snapt, maar dat geeft het ook wel weer een herleesbaarheid. Er komt ongetwijfeld een tweede deel aan in dit avontuur, waar ik echt naar uitkijk. Dit verhaal is mooi afgerond als je kijkt naar het stadse avontuur, maar de weg wordt vrijgemaakt voor een vervolg.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 230 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048864430. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Grimwoud op BOL.com.

Nelsson

Nelsson

Nelsson is een boek dat hip en herkenbaar wil zijn – maar het daardoor lang niet altijd is. Zo probeert Nelsson altijd ‘flex’ te zijn, wat natuurlijk helemaal niet meer zo hip is… ook de herkenbare factoren naar school, ouders en het zusje ook niet altijd zo herkenbaar, maar vaak gebaseerd op stereotype eigenschappen. Da’s een hele mond vol, maar het komt er dus op neer dat Nelsson helemaal niet zo herkenbaar en hip is als het wil zijn. Het boek is een ode aan imperfectie en het zelf schrijven van teksten, wat naar voren komt in de dagboekvorm waarin het boek is geschreven en de kinderlijke illustraties. Op zich een nobel streven, maar die imperfecte tekeningen hadden wat mij betreft wel iets perfecter en gelikter gemogen. Concurrerende boeken als die van Dagboek van een loser en Tom Groot doen eenzelfde trucje, maar weten een kinderlijke stijl neer te zetten die wat fraaier oogt.

De avonturen van Nelsson springen van de hak op de tak. Dat doet een beetje af aan het dagboekprincipe (hoewel het eerder een soort verslag is geworden met herinneringen naar verschillende momenten uit Nelssons leven). Ieder hoofdstuk heeft dan ook een avontuur waaraan wordt vastgehouden, maar van waaruit soms ook zijstapjes worden gemaakt naar eerdere gebeurtenissen of een stukje tekst-en-uitleg. Nelsson is zeker een fantasierijk kereltje, maar ook weer niet.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Volt, 202 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789021461991. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Nelsson op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.