Hey @Twitter: Gefeliciteerd met #HashtagDay: De hashtag bestaat 11 jaar!


hashtag

Belangrijke mondiale gebeurtenissen en Twitter zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wanneer er iets belangrijks gebeurt in de wereld, gebeurt dit op Twitter. Hashtags spelen hier een belangrijke rol in – ze leggen belangrijke gebeurtenissen vast of wakkeren nieuwe bewegingen aan. Vandaag is het 11 jaar geleden dat de hashtag is uitgevonden. Vandaar dat Twitter deze dag uitroept tot Internationale #HashtagDay. Door het gebruik van de hashtag hebben mensen van over de hele wereld Twitter omgedoopt tot spreekbuis, onze cultuur gevormd en de wereld veranderd.

Wereldwijd hashtaggebruik

Wereldwijd worden er dagelijks gemiddeld 125 miljoen hashtags gedeeld op Twitter om anderen helpen te zien wat er gaande is in de wereld en waar er op dit moment over wordt gesproken. Van luchtige onderwerpen tot aan serieuze maatschappelijke zaken; hashtags verzamelen overzichtelijk de relevante tweets over het gespreksonderwerp.

Zo werd de rivaliteit van voetbal aanhangers vorig jaar op pauze gezet toen het nieuws over de blijvende hersenschade van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri bekend werd. Via de hashtag #staystrongappie stroomde Twitter vol met steunbetuigingen van voetballers en voetbalfans.

Politieke hashtags

Ook mengt Twitter zich graag in politieke zaken. Eind vorig jaar loog oud-minister Halbe Zijlstra over zijn ontmoeting met de Russische president Putin. In februari moest hij afstappen vanwege deze leugen. Dit vormde de aanleiding voor de hashtag #halbewaserbij. Twitter ging creatief los en photoshopte Halbe Zijlstra in foto’s van historische gebeurtenissen.

Naast politiek is het weer ook een geliefd gespreksonderwerp op Twitter. Via #storm werden foto’s gedeeld over de ravage die de storm aanrichtte begin dit jaar. Het RIVM activeerde deze zomer het #hitteplan vanwege de aanhoudende hoge temperaturen. Op Twitter werd hevig geklaagd over de hitte, maar kwamen mensen ook met verkoelende oplossingen zoals #hitteplansongs.

Voor de mensen die nog niet weten wie er nu precies startte met de hashtag 11 jaar geleden: Chris Messina (@Chrismessina)tweette de eerste hashtag #barcamp. Dit was de eerste keer dat een hashtag werd gebruikt op Twitter.

Meest gebruikte hashtags in Nederland

Van de momenten die ons aan het lachen maakte tot gebeurtenissen die de wereld op zijn grondvesten deed schudden en solidariteit en communiteit inspireerde, hebben hashtags de wereld dichter bij elkaar gebracht op Twitter. Een aantal top hashtags die Nederlanders het meest hebben gedeeld in het afgelopen jaar zijn:

  • #vacature
  • #bitcoin
  • #f1
  • #voetbal
  • #brugopen
  • #ajax
  • #politie
  • #trump
  • #feyenoord
  • #VVD

Welk verhaal, welke gebeurtenis in welk deel van de wereld dan ook, het gebeurde ook op twitter mét een hashtag.

Vier #HashtagDay mee en deel je favoriete hashtag.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.