logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het verraad van Montverre

Op de kaft van Het Verraad van Montverre lees je al dat dit boek van dezelfde hand is als van De Boekbinder, een indrukwekkende roman die duizenden mensen over de hele wereld heeft geraakt. Toch is Het Verraad van Montverre heel anders van stijl. Het is minstens zo fantasierijk en bizar, maar ik vond het lastiger om me er echt in te verliezen.

Duistere vertelling

Alles binnen Het Verraad van Montverre is een beetje aan de vage kant. Zelfs te tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt is een beetje algemeen en oppervlakkig gehouden, er wordt geen woord gerept over de exacte locatie en hoewel je met alle Franse termen in het boek ‘ergens in Frankrijk’ vermoed, wordt het nergens bekrachtigd. De Grand Jeu blijft ook wat oppervlakkig en vaag – als iemand me kan vertellen hoe het werd uitgevoerd of gespeeld… ben ik ze zeer dankbaar! Door die feiten lukte het me niet echt om me in het verhaal te verliezen, om het als een pageturner te verslinden.

Léo Martin

Het verhaal van Het Verraad van Montverre draait om Léo Martin, een student aan Montverre die zijn pad tijdelijk had verlaten en nu weer terugkeert naar zijn ‘veilige’ thuishaven, om te ontdekken dat er nog al wat veranderd is. Door toeval is een briljante vrouw, Claire Dryden, benoemd tot Magister Ludi, Master of the Game. Wanneer de volwassen Léo terugkeert naar Montverre, moet hij toegeven dat hij gefaald heeft in het brute spel van de politiek als ex-minister van cultuur. Hij wordt gekweld door de herinnering aan geweld en verraad in zijn eigen verleden. Hoe verwondde hij zijn medeleerling, Aimé Carfax de Courcey? Wat hebben Claire, Aimé en Léo gemeen? Hij en Claire hebben een geschokt gevoel van déja vu , waarbij ze elkaar afstoten en aantrekken. Het is duidelijk dat zowel Claire als Leo hun geheimen hebben… maar hoe komen die samen?

Montverre

Montverre lijkt op een elitaire universiteit, waar de mannelijke wetenschappelijke elite het voor het zeggen heeft en leeft volgens de regels van de mysterieuze ‘Grand Jeu’. Misstappen worden genadeloos afgestraft en vrouwen worden al snel geplaatst naar de ‘huislijke sfeer’. De omschrijving van de personages is over het algemeen melodramatisch. De plot onthult zich naarmate het verhaal zich vordert, waarbij de gebeurtenissen van 10 jaar daarvoor zich langzaam herhalend, doorspekt met herinneringen van de personages en deels door het studentendagboek van Léo. Het boek stipt bovendien Claire’s terugdeinzende zelfbewustzijn aan en laat zien hoe het moet zijn om onder seksisme te leven, maar laat ook de kloof zien tussen het privéleven en een publieke rol.


Ga direct naar Het verraad van Montverre op BOL.com.

Recensie over Het verraad van Montverre

Het verraad van Montverre staat vol van dubbelzinnigheden, dubbelgangers, raadsels en een mysterieus verleden. Alle leden van deze school zijn gebonden aan politieke spelletjes, waardoor ze zichzelf willens en wetens verloochenen. Dat neemt niet alleen een diepe druk met zich mee, maar onderdrukt ook belangrijke gevoelens. Dit boek houdt alles zo breed mogelijk, zo vaag mogelijk en laat langzaam zien hoe de vork in de steel is. Het is een semi-historische roman in een fictieve wereld van universiteiten en kostscholen, met nadruk op de langlopende gevolgen van onderdrukking en competitiviteit. Het is niet heel vlot geschreven en komt daardoor niet echt lekker van de grond. Toch zorgen de mysteries en onduidelijkheden er wel voor dat je blijft lezen.

Score: 7


Informatie

Titel: Het verraad van Montverre
Auteur:
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 448
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 18 jaar
ISBN: 9789044360516
Prijs: 23.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.