logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het verhaal van Edammer kaas – een heuse kaasbeleving

Zeg je Edam, dan zeg je kaas. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch was er nog geen plek waar het verhaal rondom deze verbintenis was vastgelegd. Tot nu. Onlangs opende kaasmaker Henri Willig een heuse kaasbeleving aan Spui 9 in Edam: de Kaasjes van Edam. Hier leren bezoekers over Edammer kaas én het bijzondere pand waarin het eerbetoon zich bevindt. Ook kan er een koe gemolken worden, leer je hoe je kaas moet maken én hoe je het moet proeven.

Op les over Edammer kaas

Een kaasstad zonder een plek waar een eerbetoon aan dit oer-Hollandse product te vinden is, daar moet verandering in komen, vond Henri Willig, oprichter van het gelijknamige familiebedrijf. In het aangrenzende pand van zijn winkel opent de kaasmaker nu deze kaasbeleving.

Wie in Edam woont of de stad bezoekt, moet het verhaal van de Edammer kaas leren kennen. Met deze beleving heeft de stad een eigen plek waar de roemrijke geschiedenis van de Edammer kaas wordt vertelt en waar de bezoeker alles kan leren over de Edammer kaas van vroeger en nu.

Henri Willig

Wanneer bezoekers de gele route volgen, ontmoeten zij de boerin, de held van het verhaal. Zij is van oudsher verantwoordelijk voor het maken van de kazen en wist precies hoe ze die zo lekker mogelijk kon krijgen. Middels een audiotour komen bezoekers langs onder andere de geschiedenis van de kaas, de wereldveroveraar en de schatkamer. Ook is er een levensgrote koe die gemolken kan worden en leer je hoe je kaas moet maken én deze moet proeven.

Een pand uit 1500

Het pand waarin de beleving zich bevindt stamt uit ongeveer 1500 en is één van de oudste panden van Edam. Het heeft een grondige renovatie ondergaan en is daarbij zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Tijdens de renovatie gaf het pand allerlei geheimen bloot waarover bezoekers alles kunnen leren wanneer zij de blauwe route volgen. “Bij de bouw van deze beleving wilden we zoveel mogelijk terugbrengen dat herinnert aan de 16e eeuw”, vervolgt Willig. “We hebben de oude vuurplaats weer zichtbaar gemaakt en ook zie je delen van de uit 1500 daterende houtconstructie en de houten vloerspanten. In dit eerbetoon wordt niet alleen het verhaal van Edammer kaas vertelt, maar ook dat van deze bijzondere locatie.”

Algemene informatie

  • De Kaasjes van Edam bevindt zich aan Spui 9 in Edam.
  • Toegang bedraagt € 8,- voor volwassenen en € 4,- voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen onder 4 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Vanaf donderdag 6 augustus is de kaasbeleving geopend voor publiek.
  • De Kaasjes van Edam is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.
  • I.v.m. COVID-19 kunnen er slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn. Van tevoren reserveren is daarom verplicht. Dit kan via https://tickets.thestoryofedamcheese.com/nl/tickets.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.