logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het vergeten meubelstuk: de buffetkast


Bij ieder interieur kom je wel vergelijkbare items tegen. Iedereen heeft een eettafel met een paar stoelen, een bank met een salontafel, een lage kast waar de televisie op prijkt. Maar waar laat je al je spullen? Sommigen stoppen ze in een vitrinekast, waar iedereen ze kan zien, anderen in een kastenwand, waarbij je nauwelijks kunt zien of het nu een muur is of een kast. Buffetkasten kom je weinig tegen, en dat is erg jammer.

De geschiedenis van de buffetkast

Een buffetkast is eigenlijk een combinatie tussen een vitrinekast en een opbergkast. Dat zie je ook heel goed: het onderste deel van de buffetkast is dieper dan het bovenste deel, dat bovendien meestal voorzien is van beglazing. Vroeger werden buffetkasten gebruikt voor alle spullen die je dagelijks nodig had. Boven in de kast stond bijvoorbeeld het servies en de glazen, onderin lagen tafellakens en grotere gebruiksvoorwerpen. Sterker nog: in vroeger tijden werden de deurtjes van het bovendeel opengezet, de pannen op het lage deel van de kast gezet en konden de eters zelf hun eten opscheppen. Het buffet is geopend!

Sfeervol meubelstuk

Nu is het vooral een sfeervol meubelstuk, hoewel je het nog steeds kunt gebruiken voor je servies (het scheelt je in ieder geval heel wat bovenkastjes in je keuken!). Dat het een opbergmeubel is, staat als een paal boven water. Praktisch nut wordt echter gecombineerd met een mooie authentieke uitstraling, die vooral goed past bij een landelijke sfeer in huis, maar ook in een moderne inrichting niet misstaat. De kasten worden geleverd in verschillende stijlen en kleuren, zodat er voor ieder wat wils is.  

Shoppen maar

Buffetkasten kun je natuurlijk wel vanaf een website bekijken, het is toch altijd raadzaam om meubels in het echt te zien. Zo weet je of de hele uitstraling wel bij je past. Of de afwerking niet te glossy of te mat is, of alle deurtjes soepel draaien, de lades groot genoeg zijn. Als je dan toch in een meubelwinkel bent, vind ik het altijd erg leuk om even rond te kijken. Stilstand is immers achteruitgang, je moet af en toe wat nieuws in je interieur doen om het een nieuwe uitstraling te geven! En dat zal zeker lukken bij woonboulevard Poortvliet: alles voor in huis, met woonexperts, stylisten in huis om je te assisteren en geweldige faciliteiten om er ook met het hele gezin een leuk dagje uit van te maken!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.