Drink jij bubbeltjeswijn alleen met oud en nieuw of is het je favoriete drankje? Mousserende wijnen worden al eeuwenlang gemaakt en gedronken. Frankrijk heeft de bekendste bubbels, de champagne, die uit de wijnstreek Champagne komt. Ook op andere plekken in Frankrijk worden lekker schuimwijnen gemaakt, die de naam crémant dragen. Andere bekende sprankelende wijnen zijn de Australische sparkling wines, de Italiaanse prosecco en de Spaanse cava. Wat is de geschiedenis achter de bubbelwijnen en klopt het dat ze gezondheidsvoordelen bieden?
De ontwikkeling van de eerste champagnes
De regio Champagne dankt zijn naam aan de Romeinen, die de Latijnse naam Campania voor de wijnstreek gebruikten. Al in de tiende eeuw na Christus was hier een levendige handel van rode wijn zonder bubbels via de rivieren. Twee eeuwen later kregen deze wijnen dankzij de wegenbouw ook buiten Frankrijk bekendheid. De wijn kreeg bubbels toen een monnik, Dom Pérignon, in de zeventiende eeuw het plan kreeg om de beste wijn ter wereld te maken. Hij introduceerde de kurk en de zware Engelse fles, die bestand was tegen de druk van een mousserende wijn. Het is onduidelijk of Dom Pérignon de traditionele methode voor het maken van champagne ontwikkelde of dat toch een andere keldermeester van een Franse abdij, Frère Oudart, doelbewust bezig was met het creëren van een mousserende wijn.
Gezonde eigenschappen
In de periode die volgde op de experimenten van Dom Pérignon en Frère Oudart ontstonden in Frankrijk de eerste champagnehuizen, waar het personeel in de kelders met ijzeren gezichtsmaskers moest werken vanwege het explosiegevaar van de flessen bubbelwijn. Hoewel de situatie voor werknemers dus wel eens gevaarlijk kon zijn, staat mousserende wijn ook bekend om zijn positieve eigenschappen voor de gezondheid. De druiven in de wijn bevatten namelijk antioxidanten, die bijdragen aan een lagere bloeddruk en beschermen tegen hartziektes. Ook zitten er mineralen in bubbelwijn die positief werken op je humeur. Van wijn met bubbels raak je bovendien sneller vol, zodat je er minder van drinkt en minder alcohol binnenkrijgt. Want uiteraard is het wel zo dat overmatig gebruik altijd schadelijk is.
Alternatieven voor dure champagne
De Franse adel beschouwde champagne als een statussymbool. Toen de welvaart in Europa toenam, nam ook het gebruik van champagne toe, dat steeds een prijzig luxedrankje bleef. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook goedkopere alternatieven, zoals prosecco, cava en sekt, die heel goed smaken. Je kan kiezen uit witte, rode en rosé bubbelwijnen en net als bij gewone wijnen zijn er droge en zoete varianten.