logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het omgekeerde land van Suske en Wiske 336


suske-en-wiske-het-omgekeerde-land In Suske en Wiske lijken de avonturen meestal netjes afgerond. Mysterie opgelost, de wereld is weer veilig. Soms blijkt dat echter helemaal niet het geval te zijn, zoals blijkt uit De Omgekeerde Wereld, het 336e avontuur van Suske en Wiske. Het verhaal begint wanneer Suske even geen tijd voor Wiske wil maken. Hij heeft namelijk iemand leren kennen met wie hij optrekt. Wat? Een nieuwe vriend? Dat is toch onmogelijk, zou je denken. Suske en Wiske zijn namelijk onafscheidelijk!

Nieuwe vrienden

Wiske is dan ook stikjaloers en gaat er tegen de avond op uit. Daar komt ze op een gegeven moment uit bij het bord dat naar Zevenbeek wijst. Het bord dat in de buurt staat van de ingang naar Sprookjesland. Je weet wel, als in het avontuur van De Schone Slaper. Daar ontdekt ze Battie, een pratende vleermuis die haar geruststelt en graag wil meenemen naar Sprookjesland om daar de vriendin te worden van Prinses Elisa. Dat ziet Wiske wel zitten, maar als ze eenmaal hoog in de lucht zijn (de vleermuis tilt haar zonder problemen op) blijkt het allemaal toch wel anders. Is Prinses Elisa, ook wel de Duistere Prinses genaamd, wel zo goed voor haar? Het is in ieder geval duidelijk: de vriendschap wordt wel heel erg hecht!

Omgekeerde wereld

Wat eigenaardiger is: heel Sprookjesland staat op zijn kop! Zelfs het paleis van de prinses staat ondersteboven, maar ook andere sprookjeselementen zijn helemaal overhoop gehaald. Zo is de Grote Boze Wolf het slachtoffer van de pesterijen van Roodkapje, en staat is Rapunzel al haar haar kwijtgeraakt. Ook verandert iedereen die Sprookjesland binnentreed: Wiske verandert plotsklaps in een blondharige jongen, Suske in een donkere schone. En Lambik en Jerom, die met Suske meegaan om Wiske te redden? Die verwisselen van persoonlijkheid. De spraakzame Lambik komt in het lichaam van Jerom, en omgekeerd.

Grappig en spannend

Zoals je verwacht bij de avonturen van Suske en Wiske is ook Het Omgekeerde Land weer ontzettend spannend. Het blijft lang gissen naar de oorzaak van deze omkeringen in Sprookjesland, de reden daartoe ontdek je pas later in het verhaal. Daarnaast is er genoeg ruimte voor een flinke dosis humor. Zo zijn Suske en Wiske natuurlijk grappig als jongen en meisje, maar vooral Lambik en Jerom stelen hier de show. Zij leren elkaar nu op een heel andere manier kennen, een eigenschap die in latere avonturen wellicht nog wel eens terug zou kunnen komen. Net als er in dit boek regelmatig wordt terugverwezen naar Lilly het feetje uit De Schone Slaper.

Informatie

Suske en Wiske 336: Het omgekeerde Land, Willy Vandersteen Standaard uitgeverij, 64 pagina’s, paperback. Prijs: 5,99 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789002257209

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.