logo-liggend-wit-donkerblauw

Het Money Monster maakt het iets te bont


money-monster-dvd Money Monster is een dramafilm die vooral in Amerika voor de nodige herkenning zal zorgen. Want waar hier, in Nederland en België, af en toe een vroeger opstaat om met heel veel poeha zijn mening te verkondigen, lijkt het er soms op dat iedere Amerikaan met een vlotte babbel en een bizar gevoel voor humor een televisieprogramma kan beginnen. Waar actualiteitenprogramma’s in onze koude kikkerlandje is vooral rondom een saai aangeklede tafel opgenomen worden gebeurt dat in Amerika vaak met veel flauwe geluidseffecten, geschreeuw en extreme reacties. Lee Gates, een rol van George Clooney, is zo iemand. Hij presenteert het financiële programma Money Monster, waarin hij op een “ludieke” manier vertelt over de financiële wereld.

Verkeerd advies

Zoals ik net al zei zijn de Amerikaanse actualiteitenprogramma’s (van dit kaliber althans) niet vies van wat extreme uitingen op zijn tijd. Overdrijven is een kunst die dit soort presentatoren maar wat goed beheersen. In veel gevallen maakt dat niet zo heel erg veel uit natuurlijk, en zorgt het voor wat ongevaarlijk vermaak. Het wordt echter wel link wanneer dit soort extreme uitspraken wordt gedaan in de vorm van een advies, wat veel mensen ook zullen opvolgen. Een van deze gedupeerden heeft al zijn spaargeld, waaronder de erfenis van zijn pas overleden moeder, op advies van Lee geïnvesteerd. En alles kwijtgeraakt. Natuurlijk is hij daar behoorlijk pissig over en komt, gewapend met een pistool en een bomvest, verhaal halen.

Foute boel

Dat is natuurlijk niet al te best! Gelukkig is het zo dat er net een opname bezig is van Money Monster, zodat er redelijk wat tijd gewonnen kan worden om de gijzelnemer zijn verhaal te laten doen. De vraag is echter waarom het multinationaal bedrijf in kwestie in een enkele dag $ 800.000.000 heeft kunnen verliezen. Het bedrijf zelf wijst naar een computerfout, waardoor veel aandelen zijn verkocht (en de waarde daarvan enorm is gedaald) maar doordat de redactie van Money-Monster middels een geweer op de feiten wordt gedrukt besluiten ze toch eens dieper te gaan graven in deze kwestie. Langzaam maar zeker ontdekken ze dat er meer zit achter dit enorme verlies, waarbij duizenden mensen gedupeerd zijn. Dat druist tegen de principes van Lee in, en hij besluit dan ook over te gaan tot de aanval. Niet in de richting van zijn overvaller, maar juist in de richting van het multinationaal bedrijf!

Mooie psychologie

George Clooney is overigens niet de enige grote ster aan het roer van deze film. Een minstens zo belangrijke rol is weggelegd voor Julia Roberts, die de rol van producenten op zich neemt. De twee werken al jaren samen en hebben daardoor een hechte band. Vaak hebben ze niets meer dan een half woord nodig om elkaar te begrijpen en dat is in een stressvolle situatie als deze wel zo praktisch. Ook de rest van de aanwezigen in de opnamestudio wordt netjes in beeld gebracht: de spanning is soms bijna letterlijk te snijden. Wat ik echter het indrukwekkend fonds was de langzame verandering van de Money Monster zelf van een kille entertainer naar iemand die langzaamaan beseft dat de financiële zaken wereld helemaal niet zo netjes is als hij had gehoopt. Money Monster, Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 95 minuten, Drama. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.