logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het leven van een allerbeste vriend – het logboek van Theo Thorbecke, Jeff Kinney

Het leven van een loser ken je vast wel: de avonturen van Bram Botermans houden jongens en meiden al jaren geluisterd aan de boekwinkels, wachtend op een volgend deel. Maar soms wil je wat meer, wil je wat extra’s weten over je favoriete personage. Dat kan! De allerbeste vriend van Bram, de wat naïeve goedzak Theo Thorbecke, heeft nu zijn eigen boek: Het leven van een Allerbeste Vriend. Daarin lees je hoe Theo alle spannende en gekke avonturen ervaart.

Nieuwe Stijl

Het knappe van Het leven van een allerbeste vriend is wel dat het boek heel vertrouwd overkomt, maar toch een heel eigen stijl heeft. Dat komt natuurlijk omdat Theo heel anders schrijft dan Bram, maar ook heel anders tekent. Een verschil benoemt Theo zelf: hij tekent namelijk nooit neuzen, wat Bram wel doet. Daardoor zien de poppetjes er wat simpeler uit, maar niet minder grappig of cool. Ook de manier van vertellen is heel anders. Het verhaal zelf is dan ook wat zoeken voor Theo, zo lijkt. Aan de ene kant zou het een boek over Theo moeten worden, maar gaandeweg het boek besluit hij dat het een boek over Bram moet zijn, met zichzelf natuurlijk ook in beeld. Want hij weet alleen die avonturen, waar hij zelf ook bij is geweest.

Beetje gemeen

Wanneer je de verhalen van Theo leest, kom je er al snel achter dat Bram helemaal niet zo’n schattig ventje is. Dat weet je natuurlijk wel een beetje uit de boeken van Bram zelf, maar in het leven van een allerbeste vriend van Bram gaat het ook zeker niet zo maar over rozen. Sterker nog… hij heeft het soms flink te verduren! Bram blijkt een voorliefde te hebben voor het uitspelen van zijn vriend in zijn eigen voordeel. Best bijzonder om het verhaal van deze kant te bekijken, moet ik zeggen. Je ziet Bram telkens van de ene kant naar de andere zwengelen, van wat hij niet leuk vond, naar verhalen over zijn allerbeste vriend.

Ga direct naar Het leven van een allerbeste vriend op BOL.com.


Recensie over Het leven van een allerbeste vriend

Iedereen kent ze wel: vrienden die lang niet altijd het beste met je voor blijken te hebben. Vrienden die jou zonder problemen inzetten in hun eigen voordeel, om wat te plagen en te pesten, maar het ook telkens weer goed proberen te maken. Theo Thorbecke heeft zo’n vriend: Bram Botermans. Het is een dappere zet van schrijver Jeff Kinney om Bram op deze manier neer te zetten: erg vriendelijk komt Bram hier niet naar voren. Ik vind het bovendien heel jammer dat dit boek alsnog draait om Bram, en maar weinig over Theo zelf. Dat had wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Hopelijk in een tweede deel, want dat is het wel waard. De tekenstijl is leuk, het is ook vlot geschreven – maar dat zal je niet verbazen.

Score: 6


Informatie

Het leven van een allerbeste vriend,
Illustrator: Jeff Kinney
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789026150111. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.