logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het koninkrijk, Jess Rothenberg

Het verhaal achter Het Koninkrijk van Jess Rothenberg is uniek en verrassend. Het maakt absoluut indruk, op een slimme en huiveringwekkende manier. Het is een geweldige mix van een dystopische YA-novel met een vleugje romantiek en vooral met een dikke thriller-saus er doorheen geroerd. Dat maakt het boek geschikt voor zowel jongens als meiden, wat vrij uniek is. Het Koninkrijk speelt zich af in een futuristisch fantasie-themapark dat alleen kan worden omschreven als een Duistere Disneyworld. Aan de leiding staan zeven fantasisten – prachtige androïde prinsessen die gasten vermaken en behagen. De mystiek en schoonheid van het koninkrijk glom met een verborgen donkere kant die in het hele boek wordt onderzocht.

Ana

De belangrijkste personage in Het Koninkrijk is Ana. Ana is één van de Androids, nieuwsgierig en zorgzaam, logisch en liefdevol. Ze maakt in dit boek een grote ontwikkeling door, van een berekenende robot naar een emotioneel invoelend schepsel. Er is een sterk contrast tussen de Ana die we aan het begin van haar verhaal zien en de Ana die we tijdens de rechtszaak en tijdens verhoor zien. Het lijkt er in alles op dat Ana haar ‘menselijke’ kant weet te ontwikkelen, ondanks haar programmering. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor Ana’s zussen, maar die krijgen lang niet zo veel aandacht. Zij zakken langzaam weg in een soort depressieve staat, waar bijna geen vinger op te leggen is.

Maatschappelijke onderwerpen

Het koninkrijk onderzoekt veel belangrijke onderwerpen; misschien wel het meest significant dat van objectivering en toestemming. Ana en haar zussen zijn erg mooi en zijn geprogrammeerd om altijd ja en nooit nee te zeggen, waar werknemers en investeerders in het park van willen profiteren, net als de man die het koninkrijk runt en de fantasisten gebruikt om investeerders te chanteren – eigenlijk een walgelijk concept. Er zijn geen scènes met directe seksuele content, maar het wordt sterk geïmpliceerd.

Ga direct naar Het koninkrijk op BOL.com.


Recensie over Het Koninkrijk

Het koninkrijk is een krachtig en aangrijpend verhaal dat je aanspoort om verder te lezen. Het is uniek en mooi, grappig en verrassend. Of je nu een fan bent van misdaad, YA, dystopisch, of zelfs fantasyromans, dit boek zal perfect voldoen aan je verlangen naar een nieuw soort verhaal en een nieuwe verkenning van wat het is om mens te zijn. Daarnaast heeft het een belangrijke boodschap; dat van respect, toestemming en eerlijkheid. Het is vlot geschreven en goed te behappen, ondanks de vele flashbacks en het idee dat er soms wat gesleuteld is aan de herinneringen van de dames…

Score: 8


Informatie

Het Koninkrijk,
Illustrator: nvt
Uitgever: Moon, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789048843794 . Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.