logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het grote ontbreekwoordenboek, Rick de Leeuw en Ruud Hendricks

Taal is een bijzonder iets. Je hebt het nodig om je verstaanbaar te maken, verhalen te vertellen of om vragen te stellen. Hoewel je zou denken dat het in al die honderden jaren wel stilstaat, is dat zeker niet waar. Jaarlijks worden er nieuwe woorden bedacht, verdwijnen er woorden of worden wijzigingen aangebracht in de schrijfwijze van bepaalde woorden. En dan nog zijn er mensen die vinden dat het beter, sneller of uitgebreider kan.

Ontbreekwoorden bedenken

Denk daarbij aan Rick de Leeuw, die sinds begin 2022 op Radio 1 in het programma Nieuwe Feiten op zoek gaat naar woorden die nog niet bestaan… Samen met jurylid Ruud Hendricks komen daar nieuwe woorden uit, waarvan er enkelen een plekje hebben gekregen in Het Grote Ontbreekwoordenboek. Met behulp van de luisteraars van het programma worden situaties omschreven waarbij een enkel woord wenselijk zou zijn. ‘Hamerglas’, ‘kapotverbeteren’, ‘einderzucht’, ‘overouderen’, ‘huicheljuichen’, ‘sopperen’; het zijn maar enkele van de tientallen nieuwe woorden die inmiddels geboren zijn onder het wakende oog van enig en alwetend jurylid Ruud Hendrickx.

Overdenken

Het probleem met het concept van ontbreekwoorden, is dat er regelmatig te veel over wordt nagedacht. Het is natuurlijk verleidelijk om grappig of gewiekst uit de hoek te komen, maar meestal sla je de plank dan toch wel mis. Daarbij is de jury natuurlijk ook heel beperkt: deze geeft dan wel zijn commentaar op de top-5 woorden, maar je leest er soms ook wel doorheen dat het echt een momentopname is. Jammer, want soms vond ik de nummer 4 of 5 juist krachtiger dan de nummer 1 (en soms dacht ik: waarom zou je daar een apart woord voor bedenken?).

De schrijvers in het kort

  • Rick de Leeuw is zanger, schrijver, dichter. Hij woont en werkt in het wonderschone dorpje Heks.
  • Ruud Hendrickx was taalraadsman van de VRT en is hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Ga direct naar Het grote ontbreekwoordenboek op BOL.com.

Recensie over Het grote ontbreekwoordenboek

Het Grote Ontbreekwoordenboek klonk als een gouden greep – en ik weet zeker dat veel mensen veel plezier beleven aan het bedenken van nieuwe woorden voor bekende situaties. Soms moet taal echter gewoon groeien en ontwikkelen, kun je het geen zetje geven middels een radioprogramma of een wekelijks vragenvuur. Dan ga je er te veel over nadenken en wordt het gekoppeld met associaties die heel persoonsgeboden zijn. Dankzij de tekst en uitleg die gegeven wordt, blijft het toegankelijk en soms ook grappig, maar of deze woorden de straat ooit zullen zien? Ik betwijfel het. Het is een grappig cadeauboekje voor mensen met een kleurrijke woordenschat of met taal bezig zijn.

Score: 6


Informatie

Titel: Het grote ontbreekwoordenboek
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 120
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463378314
Prijs: 14.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.