logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het gezicht, Merlijn Schoonenboom

Als je soms in helikoptervlucht naar je eigen verleden en geschiedenis kijkt, kan het niet missen of je pikt ook een aantal stukjes van het wereldbeeld mee. En dan moet je soms concluderen (hoewel dat misschien een beetje afhankelijk is van je leeftijd) dat er in de laatste decennia bizar veel is veranderd. Hingen tieners vroeger bijvoorbeeld nog met kluitjes op het nabijgelegen speelveld rond met ballen, fietsen en skelters, zitten ze nu op de bank met een controller of smartphone in de hand. Social media, digitale communicatie en schermtijd zijn aan de orde van de dag. Merlijn Schoonenboom zag die trend ook en richtte zich op één bepaald element: de selfie. In Het Gezicht schrijft hij over de ijdelheid van de mens – of beter: hoe de portretkunst zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, telkens met de hedendaagse selfiecultuur als eindpunt.

Verschillende aspecten

Vanuit eigenlijk eenzelfde tijdlijn (met af en toe andere sprongen) onderzoekt Merlijn Schoonenboom telkens het fenomeen portretkunst. Daarbij behandelt ieder hoofdstuk een ander aspect van portretten, zoals het waarom, de boodschap die gedeeld wordt, de manier van portretteren (zo blijkt de glimlach echt iets van de laatste decennia te zijn) en nog veel meer. Authenticiteit, ijdelheid en techniek komen allemaal aan bod en worden bekeken vanuit zowel een historisch alsook een cultureel perspectief.

Nieuw inzicht

Opmerkelijk vond ik wel dat je bijna proeft dat mensen nu weer anders tegen de selfiecultuur aankijken dan een paar jaar geleden. Waar het nu gemeengoed is geworden voor jong en oud, was het een paar jaar geleden toch meer voor de ‘happy few’ om zich openbaar te tonen in de vorm van een selfie. Het gezicht blijkt toch heel persoonlijk en bijna intiem te zijn – daar loop je niet zomaar mee te koop, ook al loop je er zelf wel openbaar mee rond.


Ga direct naar Het Gezicht op BOL.com.

Recensie over Het Gezicht

In Het Gezicht bekijk je de cultuurgeschiedenis van sluier tot selfie – Het Gezicht heeft al eeuwenlang een onmiskenbare aantrekkingskracht en komt telkens weer op een andere manier tot uiting. Waarom is die drang om onszelf te tonen bij sommigen zo groot – en waarom zie je zo’n grote verschillen in de manier waarop portretten worden gepresenteerd? In dit boek komen ze allemaal voorbij. Het zijn verrassende openbaringen, ik heb echt veel nieuwe kennis opgedaan die me ook anders naar kunst zullen doen kijken. Als je geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis of portretkunst of -fotografie, is dit echt een boekje dat je niet mag laten liggen. Soms komt de informatie een tikje ongefilterd op je af, maar het is over het algemeen toegankelijk en prettig geschreven. Ik had persoonlijk meer voorbeelden willen zien, maar wellicht is dat ook een grotere afleiding dan wenselijk is.

Score: 8


Informatie

Titel: Het Gezicht
Auteur:
Uitgever: Atlas contact
Aantal pagina’s: 230
Type boek: Paperback
ISBN: 9789045044361
Prijs: 21.99 euro

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.