logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Het geheim van de Vlaamse Meesters, Maartje van der Laak

het geheim van de vlaamse meesters

Kunst is soms te vreemd voor woorden. Het vergt zo nu en dan het uiterste van de kijker. Waar kijk je precies naar, wat heeft de schilder nu bedoeld? Kunsthistorici kunnen soms jaren spreken over de kleinste details, die van het ene op het andere moment helemaal anders kunnen worden dan ze eigenlijk gedacht hadden. Over die mysteriën gaat het in Het Geheim van de Vlaamse Meesters, waarbij je langs een aantal Vlaamse kunstenaars reist. Letterlijk.

Magische doeken

Want in een aantal werken van de Vlaamse Meesters kun je daadwerkelijk reizen, zo blijkt. Arthur en Emma vinden tijdens het opruimen van de spullen van opa (die zit met dementie in een verzorgingstehuis) een oud dagboek, waarin gesproken wordt over vreemde praktijken. Het zou volgens dat boek mogelijk moeten zijn om echt in een schilderij te kruipen. IN eerste instantie geloven ze er niets van, maar wanneer opa een helder moment heeft, vragen ze er toch aan. Er blijkt een kern van waarheid in te zitten, waardoor Arthur en Emma zich helemaal vastbijten in het geheim van de Vlaamse meesters!

IJdelheid en rechtvaardigheid

Wanneer ze naar het museum gaat waar opa suppoost was, slaan ze het boek open en onderzoeken ze wat waar kan zijn en wat niet. Jammer genoeg beseffen ze niet dat ze dat doen onder het oog van de beveiligingscamera. De hebberige museumdirecteur hoort en ziet alles! Hij wil ook meer weten over de kunstenaars, voor zijn eigen roem. Samen met een oud-collega van opa ontdekken Arthur en Emma meer over het geheim. Als ze echter samen met de directeur in een schilderij van Breugel terecht komen, wordt het een ander verhaal. Al die vreemde monsters en schepsels… hoe geraken ze hier ook weer uit? Zo beleven ze een avontuur dat hen van het ene schilderij naar het andere brengt, terwijl hun nieuwe vriend hen probeert te bevrijden…

Ga direct naar op BOL.com.


Recensie over Het geheim van de Vlaamse Meesters

De kunstwereld is een heel interessante wereld om je in te begeven. Er is zo veel te ontdekken en te leren! Dat beseffen ook Arthur en Emma, wanneer ze letterlijk in de schilderijen van de Vlaamse Meesters terechtkomen. Ze ontdekken over symboliek en rechtvaardigheid, over ijdelheid en schilderkunst. Over grondstoffen, religie en het dagelijks leven. Ondertussen proberen ze te overleven en de directeur bij te houden. Maar zal ze dat allemaal lukken? Achter in het boek vind je kleurenafbeeldingen van de schilderijen waar het boek over gaat. Door het boek heen vind je in zwart-wit close-ups en fragmenten, die het verhaal moeten verduidelijken (maar dat vaak niet echt doen).

Score: 8


Informatie

Het geheim van de Vlaamse Meesters,
Illustrator: Ann de Bode
Uitgever: De Eenhoorn, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789462913790. Prijs: 18.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Anja avatar
  Anja

  Inderdaad een leerzaam boek, maar vooral ook een meeslepend en spannend verhaal. Mijn kinderen hebben genoten van de avonturen van Arthur en Emma.

  1. Wondertje avatar
   Wondertje

   Zelf heb ik spannendere boeken gelezen zoals bijvoorbeeld strandwacht en superhelden.nl maar dit boek staat bij mij in de top 5

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.