logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het geheim

In het boek Het geheim wordt in de eerste paar hoofdstukken een begin gemaakt met drie verhalen, die zich allemaal op een ander tijdstip afspelen. Eerst maak je kennis met Mary en Thomas. Ze kennen elkaar al vanaf hun 5de jaar en zijn inmiddels 3 jaar getrouwd. Ze hebben een grote kinderwens, maar het lukt helaas nog niet om zwanger te worden, maar deze keer voelt het goed. Tijdens een van Thomas’ nachtdiensten vindt er een explosie plaatst in de kolenmijn. Mary krijgt het vreselijke nieuws te horen dat haar man in de mijn was tijdens de explosie.

Beth

We maken een flinke sprong in de tijd. Beth heeft onlangs haar moeder Mary verloren en neemt samen met haar man Michael afscheid van haar. Na het afscheid gaan ze snel naar huis. Daar wacht hun zesjarig zoontje Jake. Hij is ziek, heel erg ziek. Beth beseft zich dat ze nog zoveel onbeantwoorde vragen aan haar moeder had over haar afkomst. Die antwoorden konden de redding voor Jake betekenen. Ze ontvangen een condoleance kaart van een onbekende man, Beth vraagt zich af of dit misschien haar vader zou kunnen zijn. Ze gaat naar het huis van haar moeder en gaat op zoek naar iets wat een aanwijzing kan zijn richting haar vader. Dan vindt ze een krantenartikelen over een cafébezoek dat in een nachtmerrie eindige.

Café de Tavernes

Nu wordt het even verwarrend, we springen weer terug in de tijd en maken kennis met een aantal nieuwe personen. Ze hebben allemaal een band met de kroeg Tavernes in Manchester. Harry, de zwerver die ’s avonds in de portiek van de Tavernes slaapt. Selwyn, de kroegbaas van de Tavernes en zijn veel jongere vrouw Trisha. En dan de ex van Selwyn, Babs en hun dochter Lorraine. Als er brand uitbreekt in het café, ziet Harrie dit en hij redt Selwyn en Trisha door ze wakker te roepen. Nu het café dicht is wil Selwyn een dagje uit organiseren naar Blackpool. Lorraine hoort ervan en nodigt haar vriendin Petula uit. Samen bedenken ze wie ze nog meer mee kunnen vragen op het tripje. Lorraine ziet Karl wel zitten en ze besluiten dat ze hem en zijn zoontje Mikey mee vragen. Jerry is ook een van de stamgasten van het café, hij komt er vaak met zijn moeder Daisy. Lorraine besluit, met enig protest van Petula (die niet gekoppeld wil worden aan Jerry) dan ze Jerry en Daisy ook meevragen.

Het uitje naar Blackpool

De dag van het uitje naar Blackpool is aangebroken. Met zijn tienen stappen ze in het busje en Jerry rijdt ze naar het strand. Eenmaal daar aangekomen splitst de groep zich op in kleinere groepjes om elkaar later in de middag weer te treffen bij een café om wat te eten en drinken. Na een ritje op een ezel gaan Petula en Lorraine op het strand liggen. Wanneer het tijd is om richting het café te gaan voelt Petula een golf water via haar benen naar onder lopen. De anderen zijn ondertussen allemaal in het café en wanneer Lorraine in het café aankomt vraagt ze haar moeder mee naar het toilet, Petula voelt zich niet lekker. Babs, Daisy en Lorraine ontfermen zich over Petula die het erg moeilijk heeft, ze blijkt op het punt te staan om te bevallen! Petula zelf is hier helemaal niet op voorbereid, ze wist niet eens dat ze zwanger was. De dames helpen haar er doorheen op het toilet van het café. Petula wil haar baby absoluut niet houden…. Daisy besluit om de baby voor de deur van een pension achter te laten. Voor de rest van de groep wordt de bevalling geheim gehouden. Petula was ‘erg ziek’ en ligt inmiddels in het busje zodat ze naar huis kunnen. Ze stappen met zijn allen in en onderweg naar huis gebeurt er iets vreselijks.

Ga direct naar Het geheim op BOL.com.


Recensie over Het geheim

Omdat in de eerste paar hoofdstukken gewisseld wordt in tijdsperiode en personages was het moeilijk om goed in het boek te komen. Je begint met twee intro’s van verhalen maar de rest van het boek gaat over een ‘derde verhaal’; het dagje uit naar Blackpool. Dus dit was verwarrend, ik was maar aan het wachten tot we weer terug zouden gaan naar het ’tweede verhaal’. Echter het verhaal over het uitje in Blackpool neemt een groot deel van het boek in beslag, dus na een tijdje zit je helemaal in dat verhaal. Tegen het einde van het boek volgt een verrassende ontknoping waarin alle verhalen aan elkaar worden gebreid. Een zeer mooi verhaal dat je blijft boeien tot het einde.

Score: 8


Informatie

Het geheim,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 304 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044355062. Prijs: 22.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.