logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het einde van de wereld komt nabij in X-Men Apocalypse


x-men-apocalypse-packshot-bluray Over de X-Men is al veel gezegd en geschreven. Maar nooit genoeg, vinden wij persoonlijk. In de meest recente films krijg je een cool kijkje in het verleden van deze groep superhelden, een soort becoming of, wat stiekem een feest van herkenning is als je een beetje bekend bent met deze Marvel superhelden. Bovendien vormt X-Men: Apocalypse het einde van een nieuwe trilogie. En wat voor één!

De god Apocalypse

Voor deze film is namelijk een heel oude mutant uit het stof getrokken. Letterlijk én figuurlijk. Apocalypse is namelijk de eerste mutant ooit, die telkens weer het lichaam van iemand anders intrekt als het zijn tijd is om de pijp uit te gaan. Het liefst van een mutant, waarbij hij de oude krachten gewoon kan meenemen. Je kunt je voorstellen wat voor intense krachten en gaven Apocalypse inmiddels heeft verzameld! Maar in het Oude Egypte ging het mis. Daar werd de verplaatsing van het ene lichaam naar het andere bruut verstoord, waardoor hij in een soort magisch coma is geraakt. Tot op heden, want archeologen zijn vaak verzot op dit soort mysteries, en al snel is er een hele cult op zoek naar het lichaam van deze mutant, die zichzelf ziet als een god die de wereld moet redden door alle zwakke schepsels te vernietigen. xmen-apocalypse-still

X-Men

Ondertussen is Charles Xavier flink aan het herstellen van de klappen die zijn uitgedeeld in de eerdere films uit deze trilogie. De hele club heeft een flinke opdoffer gehad en is overleden of vertrokken. Meestal het eerste. En dus moeten er nieuwe mutanten worden opgesnord. In deze film maak je kennis met Scott Summers, maar ook met Jean en Storm. Allemaal heel bekende X-Men, die in deze film voor het eerst hun krachten gaan ontdekken (hoewel dat met Storm een beetje anders gaat dan verwacht). Oudgedienden Mystique (die hier nog Raven heet), Silverwing en Nightcrawler zijn ook van de partij. Natuurlijk mag de aartsvijand van Professor X, Magneto, ook niet ontbreken. In deze film krijg je weer een bijzonder kijkje in zijn geschiedenis. En mogen we je ook even voorstellen aan Wolverine, die net zijn transformatie heeft ondergaan?

Wisseling

Door die veelheid aan personages lijkt de film een beetje van de hak op de tak te springen. Toch blijft het verhaal gewoon doorgaan, en dat is echt wel indrukwekkend. Het blijft cool om de jonge garde te zien in hun beginjaren, zeker als Marvelfan is dat mooi om te zien. Niet alle veranderingen en ontwikkelingen rijmen even goed met de intentie van Marvel zelf, maar dat is een kleine smet. Creatieve vrijheid, zullen we maar zeggen, maar wel eentje die bijzonder goed werkt. Het verhaal van Apocalypse dendert rustig voort, met een wat statische overmoedige mutant in de hoofdrol. Een geslaagde film, dat zeker, met een mooi open einde van deze trilogie: een stoere prequel! X-Men: Apocalypse, 20th century fox
Tijdsduur: 144 minuten, Actie. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.