logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: 24 uur in het oude Rome – het dagelijks leven van de Romeinen

Ben jij ook zo’n geschiedenisfan? Ik smul er van, echt waar. Die verhalen over tijden van lang, lang geleden… soms laten ze zien dat het vroeger echt een stuk beter was, soms bewijzen ze het tegendeel. Toch blijft het interessant om te lezen hoe mensen destijds zijn omgegaan met de middelen die ze ter beschikking hadden. In het boek 24 uur in het oude Rome – het dagelijks leven van de Romeinen kijk je met 24 verschillende mensen mee, uit alle lagen van de bevolking. Je ziet hoe hun typische dag er uit zag, wat hun gewoontes waren, hun tradities en hoe hun geloof daar een rol in speelde. Je leest hoe mensen twijfelen, kritisch zijn over hun bestaan en zich diepe vragen stellen… net als vandaag de dag!

Fragmentarisch

Je leest een dag uit het leven van een advocaat, een gladiator, een dienstmeisje, een moeder, een bakker en nog veel meer. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat lees je wat ze doen, waar ze aan denken en waar ze over twijfelen. Jammer genoeg worden die verhalen flink verscheurd door tekst en uitleg. Romeinse termen worden direct vertaald in de tekst, in plaats van een verwijzing naar een voetnoot. Ook worden er door de tekst heen rijkelijk fragmenten gebruikt uit oude, Romeinse teksten, waaruit blijkt hoe de vork destijds in de steel zat. Er is namelijk genoeg geschreven over het dagelijks leven van de Romeinen, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Divers

Het is bijzonder en verrassend dat er zo’n brede blik wordt geworpen op het leven uit die tijd. Een moeder die zorgt voor een ziek kind, het geheime leven van een gladiator, een prostituee, een meisje dat het uitmaakt met haar vriendje… je kunt werkelijk alle kanten op met dit boek. Soms zijn de verhalen een beetje met elkaar verweven, omdat de personages met elkaar te maken krijgen, maar soms zijn het ook echt losstaande verhalen. Je kunt ze ook prima los lezen, waardoor je een mooie bundeling korte verhalen hebt.

Ga direct naar 24 uur in het oude Rome – het dagelijks leven van de Romeinen op BOL.com.


Recensie over 24 uur in het oude Rome

In dit boek lees je veel over het dagelijks leven van de Romeinen. Alle bevolkingsgroepen komen aan bod, het boek is doorspekt met feitjes en weetjes. Dat maakt het een bijzonder leerzaam boek, gekoppeld aan een spannend verhaal. Toch lezen de verhalen hierdoor wat minder prettig, en dat is jammer. Voetnoten waren een slimme keuze geweest om de leesbaarheid te vergroten. De fragmenten uit oude documenten doorbreken het verhaal enigszins, maar kun je tijdens het lezen van het verhaal even links laten liggen.

Score: 7


Informatie

24 uur in het oude Rome,
Illustrator: nvt
Uitgever: Hl Books, 288 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789082683653. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.