logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het cadeau voor iemand die alles al heeft


groupon ungiftableHeb jij in aanloop naar de Kerstdagen ook last van slaaptekort en spendeer jij veel meer geld dan je eigenlijk wilt? Dit is potentieel meer dan alleen de gewoonlijke Kerststress – misschien heb je wel een zogenaamde Ungiftable in je familie.

Nieuw onderzoek van Groupon wijst uit dat 81% van de Europeanen op zijn minst één ungiftable familielid hebben – een persoon voor wie het bijna onmogelijk is om een cadeau voor te vinden waardoor dit bijdraagt aan Kerststress. Meer dan een kwart van de Nederlanders geeft dan ook toe dat ze iemand om advies vragen voordat ze een cadeau aanschaffen.

Vaststellen van de oorzaak

Volgens de mensen die een zogenaamde Ungiftable kennen, hebben deze personen veel met elkaar gemeen. De meeste zijn verwend – bijna de helft (49%) van de Europeanen geeft aan dat de lastigste mensen om een cadeau voor te kopen degene zijn die al alles lijken te hebben. Dit terwijl slechts 11,5% van de Nederlanders zeggen dat ze erg kieskeurig en lastig zijn. En net meer dan een kwart (27%) van hen vinden een Ungiftable erg lastig om tevreden te stellen. Het is daarom ook geen wonder dat meer dan een kwart van de Nederlanders (27,5%) zich onder druk gezet voelt om dit jaar hét perfecte cadeau te vinden.

De grootste Ungiftable

De daders verschillen per familie, maar het grootste deel van de Nederlanders vindt het het moeilijkst om een cadeau te kopen voor hun vader of moeder(19,6%), gevolgd door hun zus/stiefzus(11,8%). Volgens klinisch psycholoog Linda Blair is de reden dat onze directe familie het moeilijkst zijn om cadeaus voor te vinden dat “we eigenlijk meer over hun weten dan over anderen. We hebben een grote emotionele investering in ze, daarom maken we ons meer zorgen over het vinden van hét perfecte cadeau”. Maar er zijn trucjes voor, legt Linda uit: “Let op wat zij zelf als cadeau voor anderen kopen – of herinner wat ze jou of iemand anders vorig jaar hebben gegeven. Dit zijn belangrijke hints omdat het laat zien wat jouw geliefden het meest interesseert.”

Ungiftables-in-law

Buiten de directe familie zijn het de schoonouders die voor ons het meest ungiftable zijn – nog meer dan grootouders, nichten en neven. Groupon’s onderzoek wees uit dat één kwart (27%) van de Nederlanders met een schoonmoeder zich onder druk gezet voelt wanneer ze een cadeau moeten kopen.

Daarbij wordt één vijfde**(20%) van de Europeanen ook nog nerveus gemaakt door hun partner om een geschikt cadeau voor zijn/haar schoonmoeder te vinden. Als gevolg hiervan vertrouwt meer dan een kwart (27,5%) van de Nederlanders op hun partner om een cadeau te kopen voor hun schoonmoeder voor Kerst.

Symptonen van de Ungiftables

De consequenties van het hebben van een ungiftable familielid moeten we niet onderschatten. Een kwart van ons (25%) besteed uiteindelijk meer dan hun originele budget in de hoop iets leuks te scoren, terwijl meer dan twee vijfde (21,2%) zelfs wakker ligt terwijl ze zich zorgen maken over de juiste cadeaus. Als gevolg daarvan vraagt bijna één derde van de Nederlanders (28,8%) andere mensen om hulp, terwijl een kwart (25%) zelfs iemand belt voor advies.

Nog geen idee?

Heb jij nog geen idee wat je aan de Ungiftable moet geven? Kijk dan op Groupon.nl voor duizenden ideeën van massages tot een dagje pretpark – voor de Ungiftables die alles al hebben is een ervaring cadeau doen altijd een goed idee!

Groupon heeft ook de Ungiftable Cadeaugids gecreëerd – de ultieme gids voor het kopen van cadeaus voor al die lastige mensen op je lijstje, gevuld met cadeau inspiratie voor kieskeurige schoonmoeders tot ooms. De gids is gratis te downloaden – bezoek simpelweg deze link om jouw gids te krijgen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.