logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het boek van Jongen, Catherine Gilbert Murdock

Boeken over de middeleeuwen vind je niet zoveel. Het lijkt erop alsof de middeleeuwen een vergeten stukje zijn uit onze geschiedenis. Jammer, want stiekem was het best een bijzondere (en achteraf bezien vaak grappige) periode! De meeste mensen kennen de middeleeuwen eigenlijk alleen van de flamboyante koningen en de ridders die paraderen door het land. Toch was er een clubje mensen dat nog meer macht bezat: de religieuzen. En dat is nu net het onderwerp van Het Boek van Jongen.

Geloof en kennis

Mensen hadden in die tijd niet heel veel zin om verklaringen te zoeken voor de wereld om hem heen. Alle vreemde verschijnselen werden eenvoudigweg toegekend aan God en diens wil. De kerk had dan ook een enorme macht wist die goed uit te buiten. Om eventuele zonden weg te strepen ontstond er een levendige handel aan relikwieën van heiligen. Bordjes, stukjes stof en delen van heilige voorwerpen vonden gretig aftrek bij iedereen die graag naar de hemel wilde. En dat waren er nogal wat! Het was ook een geweldige manier om zonden af te kopen. Met de juiste verzameling relikwieën kon zelfs de grootste misdadiger gewoon de hemelpoort bereiken. Veel mensen gingen dan ook op bedevaart, want hoewel je misschien niet in het bezit kon komen van een relikwie, kun je d’r op zijn minst af en toe eentje bekijken of misschien zelfs wel aanraken!

Vreemde snuiter

Dat gebrek aan kennis zorgde ook voor een angst voor alles wat vreemd is. Jongen, bijvoorbeeld, is een gebochelde jongen. Daardoor wordt hij met de nek aangekeken, moet hij zich schuilhouden voor iedereen en wordt hij zelfs door zijn directe omgeving uitgescholden en met stenen bekogeld. Daar komt verandering in wanneer er een pelgrim op hun landgoed komt. De vreemde snuiter Serenus is op weg naar Rome, naar de kerk van St. Petrus en wil een metgezel die zijn tas kan dragen. Jongen wordt daarvoor aangewezen. Samen gaan ze op pad en ontdekken ze heel wat vreemde dingen over elkaar.

Duivel en engel

Serenus is namelijk op weg naar de kerk van St. Petrus om er zeven relikwieen te offeren, zodat hij naar de hemel kan, naar zijn overleden vrouw en zoon. Al snel merk je dat Serenus een lange geschiedenis heeft en een lange weg heeft bewandeld. Hij weet veel te vertellen over vroeger tijden, met name over de oude Romeinen. Aan de andere kant ontdekt ook Jongen heel wat over zichzelf. Na een fikse wasbeurt komen zijn krullen goed tevoorschijn en leert hij steeds beter praten met dieren. Maar er is nog een geheim dat hij schuilhoudt, een geheim dat hij langzaam maar zeker leert accepteren. Maar goed – dat zal hij ook wel moeten!

Ga direct naar Het boek van Jongen op BOL.com.


Recensie over Het boek van Jongen

Jongen is een gebochelde, die door iedereen met de nek wordt aangekeken. Die bochel zit er overigens niet voor niets, ontdek je in het vlot geschreven boek. Samen met de knorrige Serenus maken ze een lange reis en beleven ze heel wat avonturen. Serenus overtreed de ene na de andere gedragsregel en steelt er lustig op los, maar Jongen probeert het telkens weer te verantwoorden voor zichzelf. Naarmate de reis volgt leren ze veel over elkaar en ontdekken ze dat de wereld niet zo zwart-wit is als ze denken. Een fijn geschreven boek over de donkere middeleeuwen, waar religie lang niet zo ‘vroom’ is als je zou denken! Het boek zelf gaat overigens meer over de reis dan over het geloof.

Score: 8


Informatie

Het boek van Jongen,
Illustrator: Ian Schoenherr
Uitgever: Querido, 280 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789045124032. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.