logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Herman, struikelend door het leven, Marc van Bree

Herman is een melodramatisch verhaal over Herman, die op een onverwachte avond te horen krijgt dat zijn vrouw hem gaat verlaten. Ze heeft een ander en trekt bij hem in. Annelies, zo heet zijn vrouw, verlaat hem zonder slag of stoot na 26 jaar. En nu staat Herman er weer alleen voor. Hun twee volwassen kinderen staan in tweestrijd, zijn moeder maakt dankbaar gebruik van het moment om alles nog eens in te peperen. En Herman? Die ontdekt dat hij zich wel heel afhankelijk heeft opgesteld en ontdekt het leven opnieuw. Stapje voor stapje, struikelend door het leven.

Heden en verleden

Het verhaal van Herman wordt verteld in korte hoofdstukken, met gebeurtenissen uit het heden (Annelies blijkt een behoorlijk dominant persoon te zijn die Herman precies zet waar ze hem wil hebben) en ervaringen uit het verleden. Zo leer je hoe de relatie tussen de twee mensen is ontstaan, hoe het zo is gegroeid en ook hoe het uiteindelijk is stukgelopen op kleinigheden, door vervelende toespelingen van het lot.

Relaties

Herman – Struikelend door het leven gaat dan ook om relaties op alle fronten. Herman heeft lange gesprekken met zijn kinderen, met zijn beste vriend op zijn saaie kantoorbaan en natuurlijk ook met zijn snel-dementere moeder. Zijn zoon Nol komt uit de kast, zijn dochter krijgt een eerste kindje. Annelies houdt de boot af tot het haar anders beter uitkomt, maar Herman ontdekt ook een nieuwe liefde, leert nieuwe mensen kennen en komt zo langzaam maar zeker uit zijn stulp.


Ga direct naar Herman op BOL.com.

Recensie over Herman

Herman is een prettig verhaal vol bijzondere en grappige confrontaties in het heden én in het verleden. Tijdens het lezen vraag je je soms af hoe een man zich zo heeft kunnen laten bespelen, maar in relaties maak je aanpassingen in je eigen leven, je doet water bij de wijn en groeit naar elkaar toe. Tijdens de scheiding komt alles onder een vergrootglas te liggen en ontdekt Herman hoe de vork in de steel zit. Het is mooi om te zien hoe hij langzaam voor zichzelf opkomt en zijn eigen weg weer terugvind. Soms is het verhaal wat traag, maar over het algemeen heeft het een prettig tempo.

Score: 8


Informatie

Titel: Herman
Auteur:
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 304
Type boek: Paperback
ISBN: 9789044364873
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.